SvFF hotar att lämna RF: ”Ledsamt”

Publicerad 2021-05-31

Karl-Erik Nilsson.

Minskat ekonomiskt stöd från 2022.

Nu överväger Svenska Fotbollförbundet att lämna Riksidrottsförbundet.

– Det är allvarligt, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

Riksidrottsstyrelsen yrkade på avslag, men under Riksidrottsmötet i helgen röstades Triathlonförbundets motion om ett tak i RF:s stödsystem från och med 2022 igenom, något som innebär att inget enskilt Specialidrottsförbund kommer tilldelas mer än 10 procent av det totala stödet.

Fotbollen får i nuläget 14 procent av bidragen – och med det nya taket på 10 procent räknar Svenska Fotbollförbundet med att gå miste om 25-30 miljoner årligen i stöd riktade till barn och ungdomar.

Nu överväger SvFF därför att lämna RF, vilket de ska återkomma om till Förbundsstyrelsen den 21 september, meddelar SvFF på sin hemsida, där de tagit fram en åtgärdslista med tanke på helgens beslut.

– Frågan är mycket vidare än bara en bidragsfråga, det handlar om våra föreningar, våra distrikt som har nära samarbeten på den regionala nivån. Vi ska analysera det här brett och återkomma till förbundsstyrelsen vid septembermötet med ett slutgiltigt ställningstagande, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

– Ett ledsamt och tråkigt beslut som påverkar oss mycket.

”Oerhört mycket svårare”

Vilka konkreta konsekvenser kan tappet innebära?

– Det är klart att vi skulle kunna satsa på föreningsutveckling för våra barn- och ungdomsföreningar, vi skulle kunna göra åtgärder i de utsatta områdena där fotbollen spelar en viktig roll, men det blir oerhört mycket svårare när vi blir av med så mycket pengar. Vi har 25 distrikt och det handlar om 25-30 miljoner, slår man ut det över distrikten och vad de hade kunnat göra pengarna… det är stora insatser som kommer utebli på grund av detta för vår del.

– Det som är allvarligt och viktigt att få klart för oss i framtiden är ju att om man på ett nästa möte lägger ett förslag att det ska vara 5 procent, eller att fotbollen inte ska ha något alls. Jag tycker rent allmänt att statliga medel, som vi ska förfoga över och fördela på ett ansvarsfullt sätt, inte bara kan ryckas undan på ett beslut på en stämma på det här sättet. Det vill jag samtala med regeringen om de principerna, hur man ska hantera det statliga stödet, det här är definitivt inte enligt den likabehandlingsprincip som vi anser ska gälla i de här frågorna.

Karl-Erik Nilsson fortsätter:

– Alla röstade inte mot oss, men det var en rejäl majoritet som röstade för att införa det här tioprocentiga taket. Men det var också väldigt många förbund, precis som RF och RF-styrelsen, som valde att gå på vår linje, men tyvärr inte tillräckligt många för att det här beslutet skulle röstas igenom.

”Inte tillfreds”

Vad innebär det om ni lämnar RF?

– Det är det vi ska analysera, vi vet inte det, det är en mycket bred fråga, inte bara på den nationella nivån utan även på den regionala nivån, vi behöver belysa den väldigt noga innan vi är redo att ta ställning. Men vi har kommit till ett sådant läge och sådan frustration att det är det vi vill analysera.

– SvFF är RF:s största medlem, den som bedriver mest verksamhet, det är klart att det är en väldigt stor fråga, både för oss och RF. Vi känner oss inte tillfreds med den situation som är just nu.

Karl-Erik Nilsson avslutar:

– Jag har en del tankar kring en del av våra idrottskompisar, men var och en står fritt att rösta som man anser. Jag väljer i stället att vara glad och tacksam över de specialförbund som stöttade och hyllade de principer som vi och RF stod bakom.


Guide: Allt om fotbolls-EM 2021 – spelschema, grupper och tv-tider