Sadiku om nya livet i Kina: ”En dröm som gått i uppfyllelse”

Foto: Bildbyrån/Instagram

avErik Wallskog

FOTBOLL

Efter tolv operationer på fyra år tvingades Elena Sadiku att lägga fotbollsskorna på hyllan, 24 år gammal.

Nu, drygt fyra månader efter beskedet, har hon startat ett nytt liv – som assisterande tränare i kinesiska högstaligan.

– Jag tror det finns en mening med allt som händer i livet, säger hon i en lång intervju med Sportbladet.

Få fotbollsspelare har en liknande skadehistorik som Elena Sadiku.

Så gott som allting i hennes vänsterknä har varit sönder och trots tolv operationer, samt otaliga timmars rehab, har hon tvingats lägga av.

– Det finns nog inte många som förstår hur det har varit att gå igenom detta. Jag förlorade min identitet i och med mina skador. Att opereras tolv gånger på fyra år och inte kunna göra saker man gjort i hela sitt liv, jag visste inte vem jag var utan fotbollen. Det var mycket djupa tankar och känslor, men det gäller att tippa tillbaka hela tiden och se att jag tagit mig hit i livet tack vare fotbollen, inte att fotbollen är den jag är. Jag har gjort allt jag kunnat för att ta mig tillbaka, jag har aldrig gett upp. Då gäller det att klappa sig själv på axeln, säger Sadiku.

”Ingen slump”

Men som ordspråket lyder: ”Det finns inget ont som inte för något gott med sig”.

– Att jag månader efter jag lade av fick ett erbjudande om ett tränaruppdrag i Kina, det är helt sanslöst. Detta är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse. Under min skadeperiod har jag bara sett möjligheter, jag har aldrig grävt ner mig. Även om det har varit motgångar så tror jag det finns en mening med allt som händer i livet. Man måste våga tro på att det finns annat som kommer dyka upp och alltid se till det positiva. Det är inte många som får en sådan här chans vid 24 års ålder. Jag tror inte det är en slump, det här var meningen att hända.

Headhuntad av Björkegren

Totalt 63 damallsvenska matcher – fördelat över dåvarande LdB Malmö, Kristianstad, Eskilstuna och Hammarby – hann Sadiku med innan hennes egna spelarkarriär var över. Numera är det alltså sysslan som assisterande- och fystränare i kinesiska Beijing BG Phoenix FC som gäller.

Foto: Instagram

Huvudtränare är den före detta Linköpingstränaren Kim Björkegren.

– Min agent Michael Kallbäck var inblandad i Kims övergång till Kina och innan han skrev på hade Kim sagt att han ville ha en assisterande tränare. Tidigare hade jag väl bara hälsat på Kim i olika fotbollssammanhang, men Michael hade pratat gott om mig. Jag och Kim pratade lite på telefon och han kände väl att vi klickade och sådant är viktigt när man ska jobba tillsammans. Innan hade jag bara tränat Hammarbys F19 i några månader och varit fystränare i två-tre år. Det finns inte mycket utrymme för fritid som tränare, men jag tycker jobbet är jättekul, säger Sadiku.

Hur bra hade ni stått er i damallsvenskan?

– Vi har faktiskt kommit väldigt långt med laget. Vi har några världsspelare och de börjar förstå mer hur Kim vill spela. Vi pratar ingen kinesiska och bara två-tre spelare pratar engelska, så tolkarna är viktiga. Det kan bli lite fel i kommunikationen ibland, men när vi spelar som bäst skulle jag säga att vi är ett topp tre-fyra-lag i Sverige.

Koll på Sverige

Och även om flyttlasset har gått till andra sidan jordklotet så sitter den svenska fotbollen i.

– Jag försöker se så mycket jag kan av damallsvenskan. Hittills har jag sett sju eller åtta ungefär, det är svårt med tidsskillnaden. Jag har vänner i lite olika lag, så det blir att man följer det mesta, säger Sadiku.

Längtar du hem något?

– Ja det är klart. Min lillebror tar studenten i juni, det är sjukt surt att inte kunna vara där och fira då. Men vi har mycket kontakt, de närmaste där hemma snackar jag så gott som dagligen med.

”Ingen chans i världen”

Även om tränarkarriären bara inleddes för några månader sedan så har de nya framtidsplanerna redan börjat ta plats. En comeback på fotbollsplanen är däremot uteslutet.

– Det finns ingen chans i världen att jag kommer spela fotboll igen, det är inte möjligt med knät. Ibland kan jag springa, men ibland har jag väldigt ont. Jag vill inte att det ska bli värre och riskera att bli helt invalid. När jag får barn i framtiden vill jag kunna leka och springa efter dem.

– Jag har sökt en utbildning för Uefa A-licens för före detta elitspelare. Just nu känner jag att det funkar bra med Kim och jag lär mig mycket hela tiden, jag vill jobba vidare med honom. Vill han stanna i Kina eller flytta någon annanstans hänger jag med, om han vill så klart, haha.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM