Storspelande Olsen räddade trögt Roma

Publicerad 2019-02-18

Robin Olsen, 29, var tillbaka mellan stolparna. Det behövde Roma.

Den svenska målvakten storspelade och räddade en 2–1-vinst hemma mot Bologna.

– Jag är nöjd och glad över att jag kunde bidra till segern, säger Olsen till Roma TV.

Den svenske lanslagsmålvakten var tillbaka i målet i Roma efter att ha missat två matcher på grund av en vadskada.

Robin Olsen fick direkt mycket att göra när Roma efter två raka segrar i Serie A (Chievo) och Champions League (Porto) var mycket blekt under den första halvleken på Stadio Olimpico i Rom.

Storspel av Olsen

Två gånger om räddade Olsen skott från gästernas Roberto Soriano och strax före pausvilan styrde svensken undan ett skottinlägg Andrea Poli och gjorde sedan en benparad på närskottet från Simone Edera.

Minuten senare träffade dessutom Soriano ribban från nära håll.

Roma med underbarnet Nicolo Zaniolo från start skapade inte mycket mot Bologna där Filip Helander agerade resolut och bra i mittförsvaret. Hemmalaget visslades ut i paus vid ställningen 0–0.

I inledningen av den andra halvleken ökade hemmalaget tempot.

Inbytte Stephan El Shaarawy väggspelade med Edin Dzeko och när Helander ställde sig mitt i vägen och hindrade vägen fram för Romainhopparen var straffen korrekt dömd.

Aleksandar Kolarov trycket med vänstern säkert in straffen till 1–0 (55) tätt intill stolpen.

Svettigt av landslagsmålvakten

Två minuter senare stod Olsen för ännu en svettig räddning när den svenske målvakten sträckte ut sig hela vägen och med vänsterhanden styrde undan en skott från Andrea Poli som ändrade riktning på egen spelare.

Mattias Svanberg kom in i Bolognas jakt på kvittering, men i stället tryckte Federico Fazio in 2–0 (73) på volley för Roma efter en hörna som inhopparen Daniele De Rossi förlängt.

Robin Olsen, bäste spelaren i Roma, räddade ett närskott från Diego Falcinelli men var chanslös när ett passivt hemmaförsvar lät Nicole Sansone sprinta igenom straffområdet från vänster till höger och placera in reduceringen, 1–2 i 84:e minuten.

Men närmare än så kom inte Bologna, trots ett piggt inhopp av Svanberg och en bra match (förutom den orsakade straffen) av Helander. Bologna är kvar på nedflyttningsplats, trea från slutet.

Bäst betyg till Olsen

Den viktiga segern för Roma efter Olsens stormatch innebär att man bara är en poäng bakom Milan på fjärde- och den sista Champions League-platsen.

Efter slutsignalen hyllades den svenske målvakten unisont i italiensk TV och tidningar för sin insats, en av Robin Olsens bästa matcher i Romatröjan. ”Det var en framgång som präglades av Olsen. Giallorossis målvakt var fantastisk”, skriver Gazzetta dello Sport.

29-åringen får också genomgående högst betyg av flera olika sajter.

Både Calciomercato och Pagineromaniste har Olsen i topp i skalan med 7,5 i betyg, bäst på planen. ”Räddade allt i första halvlek och gjorde extraordinär räddning på skottet från Poli”.

Efteråt analyserade Robin Olsen matchen där speciellt han fick slita hårt för att se till att det blev tre poäng för Roma mot bottenlaget.

– I första halvlek såg vi hur starkt Bologna var fysiskt. Det visste vi om, men vi kunde spelat bättre, säger han till Roma TV.

Olsen hade ingen förklaring till varför Roma släppte fram gästerna till så många chanser.

– Jag vet inte, det är svårt att säga så här direkt efteråt. Vi får analysera matchen och hitta orsakerna. Det här var inte det riktiga Roma. Vi släppte igenom för många chanser och vi har mycket att jobba på, säger Robin Olsen.