Lillebror vann Baskien-derby efter dramatik

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-22

Sociedad vände mot Bilbao i andra halvlek

Det var fest i San Sebastian i natt.

Real Sociedad slog arvfienden Athletic Bilbao med 3–2 efter en dramatisk vändning efter paus.

– Publiken lyfte oss till seger, sa tränaren Jose Maria Amorrortu till Marca efter slutsignalen.

BILBAO PÅ FALL Sociedad vände underläge 0–2 till seger med 3–2 i det heta derbyt. Här kämpar Reals Nihat Kahveci ner Francisco Teste.

Allt var upplagt för storebror Athletic Bilbao i det heta baskiska derbyt på Anoeta. Ledning med 2–0 i paus efter kliniskt effektivt anfallsspel trots underläge i chanser och bollinnehav.

– Jag trodde på seger då. Det här kommer bli svårt att smälta, sa Athletics tränare Ernesto Valverde.

Andra halvlek blev mycket dramatisk.

Juniormålis byttes in

Efter Nihat Kahvecis 1–2 tippade matchen definitivt över till Real Sociedad i den 61:a minuten. Vasse Darko Kovacevic tajmade sin löpning perfekt och var på väg igenom när Bilbao-målvakten Daniel Aranzubia stormade ut ur sitt straffområde och klippte benen på den serbiske anfallaren.

Rött kort, naturligtvis. Och med reservmålvakten Lafuente skadad, tvingades Athletic ställa juniormålvakten Roberto Pampin i mål. Han kunde fått en roligare ligadebut.

Pampin räddade visserligen den påföljande frisparken, men tvingades snabbt släppa två bollar bakom sig:

2–2 (66). Närskott från Nihat mellan benen.

3–2 (73). Nick av Igor Gabilondo från nära håll. Pampin var på bollen, men kunde bara styra in den.

Real klättrar

I och med segern klättrade Real Sociedad förbi Athletic i tabellen. Bilbao, som aldrig degraderats från Primera Division är nu bara en poäng från nedflyttningsplats.

– Vi visste att en förlust skulle vara dyrbar, speciellt mot värsta rivalen. Läget var kritiskt, men när vi reducerade lyfte publiken oss, sa Amorrortu.

Två spelare i Bilbao grämer sig extra över förlusten: Santiago Ezquerro som gjorde ett veritabelt drömmål till 0–1 och veteranen Ismael Urzaiz som vid 0–2 gjorde sitt 100:e mål i Primera Division. Båda till ingen nytta skulle det visa sig.