Englands varning: Lär av våra misstag

Uppdaterad 2019-10-03 | Publicerad 2019-10-02

  • Nu spricker svensk fotboll.
  • Nästa säsong kommer den sämst placerade klubben i Superettan att få sex miljoner kronor i ekonomiskt stöd samtidigt som klubbarna i division 1 riskerar att stå helt utan.
  • Men vad är priset för miljonrullningen? Och är det värt det?

”Om klubbarna skärs bort från systemet kommer de förr eller senare att dö”.

England har redan sett hur klassklyftan inom fotbollen lett till en klubbdöd.

Nu varnar journalisten Martin Lipton svensk fotboll för att följa i samma fotspår.

– Svensk fotboll har nu en möjlighet att lära av det som hänt på annat håll och inte upprepa samma misstag, säger Lipton.

Nästa år får svensk fotbolls två högsta serier ett nytt, och historiskt värdefullt, tv-avtal. Intäkterna till klubbarna väntas dubblas genom kontraktet och ett nytt sponsoravtal med ett spelbolag som tillsammans är värda totalt 750 miljoner kronor om året.

Det finns med andra ord anledning för svensk fotboll att jubla men också en stor risk att glädjeropet fastnar i halsen. Det säger författaren och journalisten Martin Lipton som för The Suns och TalkSports räkning följt utvecklingen i den engelska fotbollen från första parkett.

I England har klubbarna i den absoluta toppen, precis som i Sverige, brutit sig loss från förbundet och förhandlar numera sina egna kommersiella rättigheter. Resultat har blivit en enorm ökning av intäkter för klubbarna i högstaligan men också en klyfta ner till serierna under.

Martin Lipton, fotbollsjournalist.

Nuvarande tv-avtal beräknas vara värt knappt en miljard kronor per lag och säsong i Premier League. De 72 EFL-lagen i de tre ligorna under högstaligan tjänar enligt BBC samtidigt i snitt 20 miljoner kronor per klubb och år på sitt tv-avtal.

– Inkomsterna för klubbarna i EFL har ökat men glappet uppåt har stigit med en minst lika brant kurva. En oväntad konsekvens av det är att det också skapat en enorm spricka mellan klubbarna i andraligan och de i den tredje och fjärde. Det har gått så långt att de största klubbarna nu hotar att bryta sig loss helt om de inte får självstyre över beslutsfattandet även inom EFL, säger Lipton och fortsätter:

– Det redan desperata finansiella läget i det lägre divisionerna kommer inte heller bli bättre. Vi har redan sett hur Bury gått under och Bolton är nära att göra dem sällskap. Detta samtidigt som EFL tvingas betala lönerna i Oxford, Oldham, Southend och Macclesfield, bland annat.

Fått krishjälp

Bury FC hade funnits i 134 år när de nyligen försattes i konkurs. In i det sista kedjade desperata supportrar fast sig vid arenan i protest mot ägaren och efter kollapsen har lokalbor erbjudits krishjälp för att kunna hantera traumat.

Klubbens öde har också fått England att börja frukta en klubbdöd, till följd av de nya klassklyftorna inom fotbollen. Något Lipton nu varnar för att även Sverige kan vara på väg mot.

Nästa säsong kommer den klubb i superettan som får minst ersättning öka sitt centrala stöd från 3 till 6 miljoner kronor. Division 1-klubbarna saknar i sin tur i skrivande stund helt avtal kommande år sedan överenskommelsen med Svenska fotbollförbundet och Svenska Spel löpt ut.

– Om du hejar på AIK eller Malmö FF så bryr du dig inte. Det är längre ner i kedjan som det här har betydelse. Men svensk fotboll har nu en möjlighet att lära av det som hänt på annat håll och inte upprepa samma misstag, säger Lipton.

Vad är ditt råd till svensk fotboll?

– Nyckeln är för förbundet att jobba tillsammans med ligorna och klubbarna för att säkerställa att pengarna sipprar ner i systemet så att det inte skapar ohållbara sprickor. Det bästa hade kanske varit en fast kompensation när toppklubbarna värvar spelare från lägre divisioner plus en fast procentsats, säg 15 procent, när de spelarna sedan säljs vidare. En annan lösning hade kunnat vara en direkt koppling mellan intäkterna från tv-avtalen i högstaligan och de till klubbarna längre ner i systemet. Om de klubbarna skärs bort från systemet och tvingas klara sig själva kommer de föll eller senare att dö.


PODD ”Seriemordet” - Beslutet som kan klyva svensk fotboll
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen