Nederländerna slog Italien med 2-0 och är nu klart för VM-semifinal.

Nu kan Sverige möta EM-mästarna om de besegrar Tyskland senare under kvällen.

Under lördagseftermiddagens ställdes Italien mot Nederländerna för allra första gången i VM-sammanhang. Tidigare hade båda nationerna mött varandra fem gånger där Nederländerna inte hade förlorat en enda gång.

För Italien var det endast andra gången i historien de når kvartsfinal och första sedan 1991.

Matchen, som spelades under extremvärme i Valenciennes, inleddes försiktigt där Nederländerna ägde bollinnehavet men det var Italien som kom till några halvchanser – utan resultat. 0-0 stod sig i halvtid.

– Det märks att spelarna gör enkla misstag. Det är jättehett där ute, säger forna svenska landslagsstjärnan i TV4 och fortsätter:

– Men jag tycker att det har varit en bra förstahalvlek. Italien skapar mycket. Båda lagen behöver spetsa spelet lite mer till den andra halvleken.

Avgjorde med två nick

Ett par minuter in i den andra halvleken började Nederländerna ta över mer och mer – och kom nära men Van de Bonks avslut tog i ribban.

Sen kom målet.

Från en frispark nickande Vivianne Meidema in ledningsmålet. Stefanie van der Gragt utökade sen till 2–0 – också genom att nicka in bollen från en fast situation.

”Le Azzurre” lyckades aldrig resa sig och matchen slutade 2–0. Därmed är Nederländerna vidare till semifinal – och kommer ställas mot antingen Sverige eller Tyskland. Den matchen drar i gång 18.30.