Så ska Magnus Hedman lyfta andra till Guldbollen

Publicerad 2022-12-22

Magnus Hedmans ego lyfte av att vinna Aftonbladets Guldbollen.

Nu hoppas han lyfta andra i sin närhet, som sonen Tristan eller landslags­mittbacken Isak Hien och där drömmen är att se någon av dem vinna samma pris.

– Tristan säger att han ska vinna två Guldbollar.

För drygt 20 år sedan var Magnus Hedman en av de tv-sända fotbollsgalornas huvudpersoner.

År 2000 vann han Aftonbladets Guldbollen, höll ett av de starkaste tacktalen och året efter breakdansade han sig ytterligare in i folkets hjärtan.

Ett par år senare började det gå utför. Efter att Hedman lagt handskarna på hyllan 2005 fick han senare stora problem med droger.

Det tog tio år för honom att få rätsida på sig själv.

– Jag växte upp med alkohol och sexuellt utnyttjande. Fotbollen blev min tillflyktsort, det blev min drog. Det höll mig flytande och mitt ego växte. När jag slutade så blev det tomt för jag visste inte vem människan Magnus Hedman var.

Vad betydde Guldbollen för dig?

– Jag växte av Guldbollen och kände att jag var på rätt plats och rätt väg fotbollsmässigt. Det var mycket stolthet. Du spelar inte ensam men det är ett individuellt pris. Det var ett bra kvitto på att jag hade gjort något bra.

– Och så gödde det mitt ego ännu mer. Det är inget snack om det, erkänner Magnus Hedman.

Du säger det med glimten i ögat?

– Jag är tacksam för de kompisarna jag har kvar från då. Jag kan inte ha varit en skön person långa stunder. Det var så jävla mycket ”jag, jag, jag”. Men det var mitt sätt att lyckas.

Hedman bygger om hemma så vi träffas på Better You:s kontor i Nacka. Den tidigare målvakten har under flera år jobbat för kosttillskottföretaget på konsultbasis.

Han har med sig sin skinande Guldboll.

– Jag har den i en bokhylla hemma. Den är hyfsat putsad och jag försöker hålla efter den. Det ska man värna om.

Svenska landslaget misslyckades i EM-slutspelet i Belgien och Holland sommaren 2000 men mellan stolparna var Magnus Hedman en av de absolut bästa spelarna. Under året höll han nollan i fyra av tio landskamper och såg till att Coventry med råge klarade sig kvar i Premier League.

– Jag minns det som i går. Tommy Söderberg ringde och berättade att jag hade vunnit Guldbollen. Då skrek jag rakt ut. Det var ren eufori.

– Jag flög från England till Fotbollsgalan och skrev mitt tacktal på planet. Jag hade Guldbollen som ett av mina mål i min karriär och det var stort att få chansen att tacka mina föräldrar.

Ni som minns Aftonbladets tidigare sportkrönikör Lasse Anrells minns säkert också att han ofta var kritisk mot innehållet i de olika idrottsgalorna.

Efter Fotbollsgalan måndagen 13 november 2000 skrev Anrell:

”Magnus Hedman räddade showen i Fotbollsgalan. Wow. Det måste varit det bästa tacktalet som hållits av en svensk fotbollsspelare.”

Minns människor tacktalet?

– Ja, det är många som nämner det. Det var väl lite av en grej att många spelare höll så dåliga och korta tal. Jag har alltid gillat att snacka och att stå i centrum. Så för mig var tacktalet paradiset. Men det kom ändå från hjärtat.

Vem tycker du ska få Guldbollen i år?

– Den är lite svårare när det inte har gått så bra för landslaget. Sett över hela året så går det Kulusevski gjort i Premier League inte av för hackor. Han har gjort en del bra landskamper också. Emil Forsberg tar ett stort ansvar. Jag tror det står mellan dom två.

Vad har du känt när du har sett landslaget spela i år?

– Att de spelar mer underhållande än vad vi gjorde, men vi vann mer. Det finns många spännande spelare och Janne Andersson har gjort det bra. Det har funnits stunder av briljant anfallsfotboll. Jag tror på framtiden för landslaget efter alla skador och all frånvaro. Jag tycker det är bra att Janne stannar, säger Magnus Hedman bestämt.

Efter de tunga åren med drogmissbruk och domar för dopningsbrott och köp av sexuella tjänster fick Magnus Hedman ordning på sitt liv.

– Jag fyller 50 år nästa år och det är nu jag har börjat landa i vad jag mår bäst av att göra, vad mitt högre syfte år.

Det låter som om du ska bli präst.

– Haha, exakt. Nä, men det handlar om att jag även behöver ta hand om min egen utveckling. Det är lätt att glömma det när man jobbar med andras utveckling.

Han har skrivit böcker och pratat ut öppet i olika intervjuer om sina problem. Han har varit drogfri i fem år.

Magnus Hedman har blivit en eftersökt föreläsare som berättar om hur han tog sig upp från botten.

– Mina föreläsningar och coachning av människor har varit intensiv under en tid. Nästa år kommer jag bygga kurser för personlig utveckling och jag kommer jobba lite med one-on-one coachning.

– Men mitt huvudfokus är mig själv. Tappar jag mig själv så går det inte bra. Jag måste göra saker på daglig basis. Jag måste meditera, jag måste göra en inventering på kvällen, sova, äta och träna. Det är saker som håller min beroendesjukdom i schack.

– Sedan behöver jag fortsätta att utvecklas själv. Den delen är enormt viktig. Jag ska till Bali på en coachning-utbildning under Michael Hall i mars och sista dagen där fyller jag 50.

Efter att ha fått ordning på den personliga problemen i sitt liv har Magnus Hedman också delvis hittat tillbaka till fotbollen.

Där vi sitter i soffgruppen i det öppna sammanträdes- och lunchrummet omgivet av kontorsrum hos Better You är det en mer avslappnad Magnus Hedman än på många år.

Känslan är att han ägnar sig åt saker som han behärskar, är bekväm med och har full kontroll på.

Hedman varvar föreläsningar, coachning, konsultarbete för kosttillskottföretaget med att numera ha gett sig in i agentbranschen.

– Jag brinner för att hjälpa spelarna att ändra perspektiv. Det blir en helhet utifrån det jag jobbar med och upplevt som jag hoppas kunna bidra med: kost, hitta rätt fokus och tankesätt, karriärplanering. Jag ser mig mer som rådgivare och mental tränare än som en agent som åker runt och letar klubbar. Jag kommer aldrig ljuga för en klubb och sälja in en spelare som kanske inte har presterat tillräckligt bra. Agentverksamheten i dag är som en börsmarknad.

Vad känner du kring agentbranschen generellt?

– Den är lite riskabel. Många spelare stressas, får felaktiga råd. De skulle må bättre av att ha en tydligare plan. Men det finns många bra agenter också.

– Jag utgör inget hot för andra agenter. Jag vill inte ha för många spelare och att tjäna pengar är inte min drivkraft. Det finns så många olika områden som man kan hjälpa fotbollspelare med nu för tiden, även de som är väldigt talangfulla och riktigt bra på planen.

Vad tänker du på då?

– Det finns mycket psykisk ohälsa i fotbollen. Vad är det som gör att spelare inte pallar trycket, att de mår dåligt. Jag pratar med många sportchefer som berättar om det. Det finns ett hål i fotbollen när det gäller att bygga person likväl som prestation.

Har den psykiska ohälsan ökat bland fotbollsspelare?

– Ja, jag är rätt säker på det. Till stor del beror det på sociala medier. Spelare är oftast prestationsmänniskor och då får man ett bekräftelsebehov. Det stillas via kommentarer och likes, vad media skriver.

– Om du gav mig en etta i betyg i början av min karriär så kunde jag kasta undan blaskan. Nu finns det ytterligare 500 människor som skriver och når mig om hur värdelös jag var. Det kommer närmare. Självkänslan är nere på noll. Det handlar bara om vad du gör, din bekräftelse och belöning och sedan snurrar det runt.

Vad är ditt råd?

– Det börjar hos föräldrarna. Om vi inte hjälper och visar barn att de får visa känslor så flyr man delar av sitt känsloliv. Då kommer man inte kunna hantera känslor längre fram i livet.

– I grunden bygger vi människors självkänsla genom att säga hur mycket vi älskar dem, hur fina de är och frågar hur de mår än fokuserar på hur bra han eller hon var som fick alla rätt på matteprovet, eller var bra i matchen.

Under våren blev han ombedd att hjälpa Djurgårdenförsvararen Isak Hien att hitta rätt fokus på planen.

– Hans agent hörde av sig till mig och frågade om jag kunde jobba med Isak. Han hade hamnat i en ond spiral och tänkte för mycket på planen. Det var i våras. Vi hade sex träffar och det gav resultat.

Vad innebar det konkret?

– Alla sa till Isak Hien att han skulle ”spela enkelt”. Det landade inte hos honom. ”Det är inte jag” sa han. Vi omvandlade det till ”spela smart men rejält”. Vi tittade på det i praktiken och vad det betydde. Vi pratade om hur han skulle avskärma sig från publik och annat när han klev över mittlinjen.

– Han ändrade perspektiv och blommade ut i vardagen. Det gjorde mig varm i hjärtat. Nu stämmer jag av regelbundet med Isak.

Är Isak Hien en Guldbollenvinnare i framtiden?

– Med tanke på vilken liga han spelar i, hur bra han gör det där, så har han alla möjligheter att vinna Guldbollar och titlar. För honom, som med alla spelare, handlar det om att stå med fötterna på jorden och veta vad det var som tog honom dit.

Isak Hien under en för Hellas Verona.

Hien spelar sedan i somras i Hellas Verona, Italien. I samma land håller även Hedmans son Tristan, 18, till numera. I månadsskiftet augusti-september lämnade yttern Örebro SK och skrev på för ett år med Monzas Primavera-lag.

– Tristan har landat väldigt bra i Italien som person. Han har utvecklats mycket under senaste året, säger pappa Magnus.

– Han har haft lite problem med skador, dom tränar extremt hårt. Han spelar med deras U18-lag för att komma igång efter skada. Han har alla förutsättningar för att lyckas. Det är en väldigt bra erfarenhet och vidareutbildning i Monza.

Hur jobbigt är det att heta Hedman i efternamn?

– Han bryr sig inte. Lancelot tyckte det var jobbigare när han spelade fotboll. Jag var nog mer i ropet då i media – och det var inte bara positiva skriverier – än vad jag är i dag, nu när Tristan spelar. Tristan är mer stolt över mig. Han säger även att han ska vinna två Guldbollar för att passera mig.

Talar pappa eller föreläsaren Magnus Hedman honom till rätta?

– Jag säger ingenting. Det sista jag skulle göra är att stoppa hans drivkrafter. Kör på om det motiverar honom. Man ska inte pracka på sina barn sina egna metoder.

Han sätter inte orimligt hög press på sig själv?

– Nej. Sedan säger han givetvis det här om Guldbollen med glimten i ögat också. Men han har tagit upp det flera gånger.

En sällsynt bild på Magnus tillsammans med sonen Lancelot tagen 2018.

Den äldre av sönerna, Lancelot, 22, spelade fotboll som barn, satsade sedan på thaiboxning innan musiken i dag tagit över helt och hållet.

– Jag är glad att Lance har hittat sin passion. Han är tvärtemot hur jag är. Han vill inte ha fame and fortune och ha strålkastarljuset på sig hela tiden. Flera olika tv-program ville intervjua oss ihop i en pappa-son-grej till julhelgerna, men han ville inte trots att han ska släppa ett album snart. Han går sin egen väg. Både han och Tristan har mitt stöd hela tiden.

– Jag har en fantastisk relation med mina barn och är väldigt stolt över dem. Jag vet vilka tuffa branscher de är i.

Vilken är tuffast, fotbollen eller musiken?

– Dom är hårda på olika sätt. Fotbollen är råare, mindre förlåtande än vad musiken är. Musiken innehåller stora kontraster från att sitta ensam långa stunder med tankar och känslor och skriva låtar till att vara ute på turné och gigga med fullt ös.

Vad är viktigast för dig i dag?

– Att mina barn och min familj mår bra. Att jag lever som jag lär. Att jag utvecklar mig själv och andra människor, säger Hedman.

Är det svårt att leva upp till det med din bakgrund och vad du predikar om?

– Jag försöker göra rätt val. Jag har fått frågor från flera olika spelbolag att göra reklam för dom. Det handlade om sjusiffriga belopp. Jag lider av beroendesjukdom och jag känner flera som är spelberoende där deras liv slagits i spillror. Jag kan inte göra spelreklam. Det är som om jag skulle göra reklam för alkohol. Den delen är viktig så att jag kan se mig i spegeln.

Vad tycker du om andra som gör det?

– Jag vill inte kommentera andra människors val. Jag kan bara försöka stå för mina, säger Magnus Hedman.

Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET