Han tackar ”Gud” för målen

”Han kommer med små tips”

avJohan Flinck

Foto: BILDBYRÅN
Torbjörn Nilsson och Sören Rieks.

BORÅS. Matchvinnare med fjärde målet på fem matcher.

Då tackar Sören Rieks Gud.

– Han kommer med små tips.

Torbjörn Nilsson, alltså.

”Tack gode Gud för målen, amen.”

Så lär Sören Rieks aftonbön låta i kväll.

För sedan Torbjörn Nilsson, Gud hos Blåvitts supportrar, klev in som anfallstränare i IFK Göteborg när Alf Westerberg fick huvudansvaret efter att Jörgen Lennartsson fått sparken har den danske mittfältaren gjort fyra mål på de fem matcher som spelats med den nya lagledningen.

Det fjärde kom på måndagskvällen och var det avgörande 2–1-målet när Blåvitt besegrade Elfsborg för första gången på bortaplan sedan 2005.

Innan dess hade Rieks bara gjort ett enda mål på de första 14 matcherna.

”Måste bevisa sig”

Och det är just ikonen Nilsson som Rieks lyfter fram efter den tunga segern.

– Han kommer med små tips, om vilka löpningar man ska ta och vilka positioneringar man ska ha. Det ger också lite ny energi när det kommer in nytt folk. Det är nya ögon som man måste bevisa sig för. Det har varit bra, säger Rieks.

Hade du koll på hur stor Torbjörn var i Göteborg och i klubben?

– Jag hade hört namnet och man märker hur stor han är på folk som är 60 plus och som är på träningarna. Jag har hört lite historier om hur många mål han gjort. Det talar för sig självt.

Märks det att han själv spelat på den högsta nivån?

– Ja, han kommer med små input. Han vet vad som krävs och försöker implementera det. Det har varit bra för oss. Vi gör i alla fall mycket mer mål nu än tidigare.

Elfsborg ineffektivt

Om Gud hör bön?

Nja, den alltid lika ödmjuke Nilsson vill inte ta för mycket kredd för Rieks målexplosion.

– Äh, det är smådetaljer bara, hur man löper lite hur man tänker. Och hans position. Sören ska inte springa på kanten och slå inlägg. Han ska vara där framme när det blir farligt. Så fort vi närmar oss mål ska han skära in, säger Nilsson.

Det var IFK Göteborgs effektivitet som avgjorde matchen. Eller snarare Elfsborgs ineffektivtet. Boråsarna hade 66 procent av bollinnehavet och fler klara målchanser än göteborgarna.

IFK har tagit tio poäng på fem matcher under Westerberg/Nilsson och har faktiskt lite häng på en europaplats.

– Vi har lagt kvalplatsen bakom oss nu. Den låg lite i bakhuvudet tidigare. Det är skönt att kunna titta uppåt nu, säger Rieks.

ARTIKELN HANDLAR OM