Rött kort på Ssewankambo: ”Är absolut inget rött”

Publicerad 2018-10-16

0–3 mot Belgien.

Och Isak Ssewankambo blev utvisad.

– Det är absolut inget rött kort. Det är alldeles för billigt. Mycket, mycket svagt av domaren, säger experten Erik Edman i C More.

Nu missar Sverige både direktplatsen och playoff till U21-EM.

I kväll avgörs det vilka som går till U21-landslag som går till EM-slutspelet i Italien/San Marino. Grupptvåan Sverige (20 poäng inför omgången) möter gruppettan Belgien (23 poäng) i Kalmar i en match som kommer avgöra svenskarnas chanser till avancemang.

Det började uselt – och blev bara sämre på Guldfågeln Arena.

Först tog Belgien ledningen när Nany Diamata nådde högst och vackert skarvade in 1–0 på en överlång frispark.

– Det är en otagbar nick, säger Erik Edman.

Diamata dominerar

I 38:e minuten nickade Joel Asoro bollen mot mål, men bortalaget räddade på mållinjen. Direkt efteråt gick Belgien till anfall efter att Jordan Larsson tappat bollen sedan han brottats med en belgisk spelare. Domaren gav dock ingen svensk frispark och Belgien kunde via vasse Diamata kontra in 2–0.

– Kallt och behärskat av Diamata. Det är klass, säger Edman.

”Det är horribelt!”

Precis före paus kom den tredje kallduschen för Sverige. Innermittfältaren Isak Ssewankambo gick in tufft i en närkamp, men såg ut att träffa bollen. Den franske domaren Schneider visade dock upp det röda kortet och Ssewankambo såg totalt överraskad ut på planen.

– Det är absolut inget rött kort. Det är alldeles för billigt. Mycket, mycket svagt av domaren, säger Edman och får medhåll från expertkollegan Alexander Axén:

– Det är helt otroligt. Det är ett horribelt rött kort. Tacklingen är perfekt, säger han.

I 65:e minuten var det dags igen: Dodi Lukebakio sög in en utmärkt djupledsboll och placerade in 3–0.

Sverige missar EM

Underläget gör att Sverige definitivt missar en direktplats till EM, men även playoff. De fyra bästa grupptvåorna får spela playoff. Sverige är efter förlusten den fjärde bästa, men Portugal och Bosnien – som gör upp om andraplatsen i sin grupp – går garanterat förbi svenskarna oavsett resultat i deras match som spelas 20.00. Portugal går förbi Sverige vid kryss och seger och Bosnien går förbi Sverige vid seger mot Portugal.