Bank: Norge kan bli bättre än Sverige

OSLO. Två lag gick på tur i väntan på framtiden, och frågan är väl vad man väljer helst.

Visst, Sverige är ett bättre fotbollslag.

Men Norge kan bli ett bättre fotbollslag.

Följ ämnen

Det var som att vara på sommarkonsert. Ett fullsatt Ullevål, en sol som brände i ansiktet, och förväntningarna man kan ha på en artist man är nyfiken på.

När Zlatan Ibrahimovics namn höjdes volymen till tio.

När Martin Ødegaards namn lästes upp steg den till elva.

Norsk fotboll grälar fortfarande en hel del, men på ett ganska konstuktivt sätt. Borde man inte förlänga säsongen? Var inte Høgmo för naivoffensiv till en början? Tränar man tillräckligt på elitnivå när en landslagskapten som Per Ciljan Skjelbred går in i utmattningsväggen så fort som han hamnar i en Bundesligaregim?

Men de är i alla fall på väg.

Sverige kom till Ullevål med en snittålder som ligger nästan fem år högre än Norges, och även om det här och var syntes att det är skillnad på etablerat och lovande så var det långt mellan hitlåtarna.

Sverige har inte det

Norge spelade ett lågt och rakt 4-4-2, Sverige spelade ett rakt 4-4-Zlatan-1, och mer än något annat såg det ut som att de testade instrumenten utan att bry sig särskilt mycket om hur de lät.

För åtta svenska spelare var det ett träningspass, ett test var det möjligen för Jonas Olsson (som var Jonas Olsson, med allt positivt och negativt det innebär), Oscar Wendt (som var helt okej) och Alexander Milosevic (som inte är med mot Montenegro).

Tempot var träningslågt, vilket gjorde att första halvlek var speltrevlig men intetsägande, och ska jag vara helt ärlig steg pulsen egentligen bara en gång – när Omar Elabdellaoui överlappade en bollförande Martin Ødegaard.

Det var inget märkvärdigt, men det var en modern, spännande ytterbackstalang som rusade förbi en sextonårig supertalang från Real Madrid.

Sverige har mycket som inte Norge har, men vi har inte det.

Norge har satsat på tidig kvalitetsträning, på utbildade tränare, på anläggningar, de har tagit tillvara en generation invandrargrabbar och byggt ett helt landslag på årgångarna som spelade semifinal i U21-EM för två år sedan.

3–1 hade inte alls varit missvisande

Joshua King har skadat sig bort från sin United-status, men är fortfarande utvecklingsbar och intressant. Ødegaard spelar a-landskamper som en vuxen, även om ingen vet vart hans karriär tar vägen. Omar Elabdellaoui är dunderspännande och Stefan Johansen dirigerar hela Celtic.

Sverige är mest så anfallsvasst som en snart 34-årig Zlatan Ibrahimovic – han var krasslig på Ullevål – behagar göra dem.

Det här var en träningsmatch, knappt ens det. Den som förväntat sig fyrverkerier har aldrig sett en träningsmatch förut.

I det låga tempot före paus kunde Sverige bygga ett par fina kombinationer, framför allt från vänsterkanten. Kim Källström fick tid att vända spel, Marcus Berg såg till att lösa uppgiften att vara överallt där inte Zlatan Ibrahimovic är, och jag tyckte att Alexander Milosevic var lugn och trygg med bollen.

Efter paus byttes matchen sönder – som man gör i träningsmatcher – och när Sverige tappade zpets kunde ett mer distinkt Norge spela sig fram till små chanser, stora chanser och solklara chanser som Alexander Søderlund missade. 3–1 eller så hade inte alls varit missvisande, bättre än så var inte Sveriges kollektiva försvarsspel – de blev väldigt ofta överspelade med sina två centrala mittfältare.

Men visst… solen sken rakt i ansiktet, gräsmattan var grön och fin, Ullevål var fyllt till sista plats och Marcus Holgersson fick ta på sig landslagsoverall.

Det var alltså roligare än att se en landslagsträning, men vi fick inte mycket mer med oss. Inget taktiskt test, inga stora genombrott eller sammanbrott. Emil Forsberg kom in och visade att han (fortfarande) borde spela från start, Marcus Berg var solid i sitt springande och är självskriven mot Montenegro.

Sverige lär väl klara av den matchen också, men på andra sidan ett kval och ett EM väntar framtiden.

Norge är före Sverige dit. Jag hoppas verkligen att U21-EM i sommar visar att Sverige försöker hinna ikapp.

Sportbladets betyg på svenskarna

1. Andreas Isaksson (74) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Ut ryggskadad! Det var inte vad vi ville ha, även om Nordfeldt kom in och gjorde svettig räddning direkt. Fram tills bytet var Isaksson stabil.

2. Pierre Bengtsson Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Utespelaren som spelat mest av alla i EM-kvalet, även om det nästan uteslutande varit på ”fel” kant. Kommer han få fortsätta göra. Stabil i dag.

24. Alexander Milosevic Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Stabil före paus men fick lite problem i andra med positionsspelet, något klantigt uppspel och jobbigt merd djupledskutande norrmän. Lämnar nu truppen för att gå in i U21-manskapet.

14. Jonas Olsson Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Lite svajigt och yvigt i comebacken. Inte givet att han spelade till sig en plats i startelvan mot Montenegro. Kan Per Nilsson utmana honom på träningarna fram till söndag?

5. Oscar Wendt Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Gjorde comeback efter lång tid i frysboxen när Martin Olsson nu opererats. Inte mycket att anmärka på.

7. Sebastian Larsson (ut 75) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Sprang frenetiskt, utan att få bollen inledningsvis. Rörde sig från kanten. Blandade.

8. Albin Ekdal Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Bolltapp centralt gav Norge bra chans vid kontring. Ganska osynlig. Spelade upp sig.

9. Kim Källström (ut 62) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Styrde bra i början, hittade in bollar på fötterna på Berg och Zengin. Försvann sedan.

22. Erkan Zengin (ut 62) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

En del boll, bra kemi med Kim, men hotade lite för sällan i djupet.

19. Marcus Berg Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Aktiv i inledningen. Spelbar, bra mottagningar. Fick allt färre bollar, men delikatess värd mål i slutskedet. 

10. Zlatan Ibrahimovic (ut 62) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Var lätt krasslig före matchen, men öppnade piggt. Borde förvaltat något läge.

Avbytare: 6. Emil Forsberg (62) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus, 16. Pontus Wernbloom (62) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus, 20. Ola Toivonen (62) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus, 12. Kristoffer Nordfeldt (74) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus, 21. Jimmy Durmaz (75) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus.

Jury: Simon Bank, Johan Flinck, Michael Wagner.

Sportbladets betyg på Norge

12. Örjan Nyland Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

14. Omar Elabdellaoui (46) Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

21. Håvard Nordtveit Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

6. Vegard Forren Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

2. Tom Högli Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

11. Martin Ödegaard Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

8. Stefan Johansen (87) Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

5. Alexander Tettey (46) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

15. Per Ciljan Skjelbred (58) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

7. Joshua King (46) Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

18. Håvard Nielsen (69) Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Avbytare: Alexander Söderlund (46) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus, Even Hovland (46) Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus, Martin Linnes (46) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus, Tarik Elyounoussi (58) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus, P-A Helland (69) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus, Anders Konradsen (87).