Ben Rosen saknar inte Premier League: ”Malmö har blivit min hemstad”

Publicerad 2019-11-07

Markus Rosenberg och Ben Rosen.

MALMÖ. I januari 2014 lämnade Ben Rosen engelska Southampton FC för att bli fystränare i Malmö FF.

Det är ett beslut han inte har ångrat en enda sekund.

– Det är utan tvekan det bästa karriärvalet jag någonsin kunde ha gjort, berättar Ben Rosen för Sportbladet.

Följ ämnen
Malmö FF

Inför säsongen 2009 valde Malmö FF att plocka in John Phillips från Southampton FC som ny fystränare. Det skulle visa sig vara starten på en ny inriktning med engelsmän på positionen som fystränare i Malmö FF.

Redan året därpå sökte sig John Phillips vidare till Al Ahli i Dubai. Då plockades Simon Hollyhead in som ersättare. Han blev MFF trogen i tre och ett halvt år innan han sa upp sig i januari 2014.

Bara några veckor senare stod det klart att Malmö FF fortsatte på det engelska spåret. Ben Rosen, då verksam i Southampton FC i Premier League, valde att tacka ja till rollen.

Efter snart sex säsonger i svensk fotboll blickar Ben Rosen tillbaka på ett karriärval som förändrade hans liv.

– När jag fick samtalet var jag först inte intresserad av erbjudandet. Jag var i Southampton i Premier League, som spontant kändes mer intressant och prestigefyllt. Men efter att ha pratat i telefon med John Phillips i en timme hade han sålt hela klubben, staden, ligan och supportrarna till mig, berättar Ben Rosen för Sportbladet.

– Efter att jag hade varit här ett halvår var jag hundra procent säker på att jag hade gjort rätt val. Det är utan tvekan det bästa karriärvalet jag någonsin gjort och kunde ha gjort. Det var ett bättre val än att vad en befordran i Southampton hade varit.

”Att arbeta i skandinavisk fotboll är någonting jag kan rekommendera”

Det tog inte lång tid i Malmö FF innan Ben Rosen la märke till att arbetssättet ser annorlunda ut i Sverige. Den öppna konversationen passar honom bra.

– Skillnaden i Premier League är att du jobbar med en fitnessorganisation på kanske 10-12 personer bara för a-laget. Hur mycket arbete har de personerna var och en som faktiskt kommer att påverka hur bra en spelare kan prestera i helgens match? Inte särskilt mycket, är svaret.

– Det slutar med att alla slåss för sin roll och försöker visa att ens eget arbete är viktigast. Det är konstanta knivar i ryggen och personer över dig sätter hela tiden olika gränser som du inte får passera. Alla är rädda om sig själva och vill skydda sin egen roll.

– När jag kom hit var det som att andas frisk luft. Jag fick frågan om hur jag ville arbeta och fick sedan arbeta på det sättet. Om du jobbar i en klubb i Premier League är det inte alls samma sak. Du är väldigt styrd och får inte prova saker på ditt eget sätt. Att arbeta i skandinavisk fotboll är någonting jag kan rekommendera till alla engelska fitnesscoacher. I England är de lite desillusionerade om sådana här saker. Vartannat år kommer det in en ny tränare och då sätter han helt nya rutiner för hur du ska arbeta. Det är en konstig beslutgång som du inte riktigt har i Sverige där det är en mer öppen konversation.

Inte minst den direkta kommunikationen med Daniel Andersson, som i rollen som sportchef är helhetsansvarig, lyfter Ben Rosen fram som en nyckelfaktor för egen del.

”Det gör Malmö FF till en mer attraktiv klubb”

Samtidigt är det en stor skillnad på Malmö FF i dag jämfört med den förening Ben Rosen kom till i januari 2014. Faciliteterna, träningsplanerna och personalstyrkan är bara några av sakerna som fungerar väsentligt bättre i dagens MFF.

– Det gör Malmö FF till en mer attraktiv klubb att komma till. Du ser en trevlig och professionell arbetsmiljö. Det är samma sak med matsituationen som är bättre i dag. Alla sådana saker har en påverkan på hur spelare trivs här och hur gärna de vill komma hit.

Vid sin sida har Ben Rosen också Jamie Mackay som assisterande fystränare. Dessutom är Mark Read ansvarig fystränare för MFF Ungdom. Det i sig har fått direkt positiva effekter på talangernas utveckling.

– Nu ser vi spelare som kommer underifrån som är fysiskt redo att spela seniorfotboll. Erdal, Pawel och Petar Petrovic och några till kom upp mitt första år. Det var spelare som inte var fysiskt redo att spela seniorfotboll. Men nu har vi spelare som Tim Prica och Amel Mujanic som är redo på ett helt annat sätt.

I stort är Ben Rosen nöjd med hur organisationen fungerar, men förhoppningen är att få ännu mer ansvar i en mer övergripande roll i framtiden.

– Min vision för klubben är att vi har någon som är ansvarig för hela fitnessavdelningen och sedan en ansvarig fystränare för a-laget, en för ungdomslagen och en för de yngre spelarna. Då har man en person längst upp som är klistret som håller ihop allting och fungerar som ett bollplank, men också jobbar med spelarna.

– Det är en ganska lik roll mot vad jag har i dag, men med mer ansvar för saker som budget och personal.

”Jag älskar verkligen att bo i Malmö”

Ben Rosen var inte mer än 23 år gammal när han flyttade till Sverige. Efter snart sex år i Malmö är han djupt rotad i staden, även utanför jobbet.

– Jag älskar verkligen att bo här. På ett personligt plan har jag haft det väldigt bra och har hittat många bra vänner. Jag har skapat ett liv här och Malmö har blivit min hemstad nu. Det är ett ställe jag inte vill flytta ifrån.

– Att leva i en stad som bara har en fotbollsklubb och är så fotbollsorienterad är någonting speciellt. Malmö FF är en så central del av staden, gemenskapen, människorna och självbilden i Malmö. Det gör det här till ett väldigt tillfredsställande ställe att vara på. I Malmö känns det som att supportrarna verkligen älskar att gå på match och följa sitt lag varje vecka.

Parallellt med uppdraget i Malmö FF arbetar Ben Rosen också i en liknande roll i det danska landslaget. Detta sedan Åge Hareide tog över som förbundskapten.

Men om Ben Rosen självmant skulle lämna MFF i framtiden krävs det väldigt mycket av nästa erbjudande och arbetsgivare.

– Det måste vara en helt fantastisk möjlighet. Jag har arbetat i motsvarande roll i Premier League och jämfört med att jobba här tyckte jag inte alls om det. För mig är det viktigare hur jag trivs på jobbet och hur lycklig jag är i livet än prestigen i själva jobbet. Det faktum att jag skapat ett liv här och att jag verkligen ser Malmö som min hemstad gör att det måste vara någonting väldigt speciellt för att jag ska söka mig vidare.