Bendtner räddade Rosenborg från fiasko

Publicerad 2018-07-18

Rosenborg var illa ute i Champions League-kvalet mot isländska Valur.

Då klev Nicklas Bendtner fram som räddande ängel – och avgjorde efter en tveksamt dömd straff.

– Det är ren kompensation, säger den norske experten Thomas Myhre i Eurosport.

Efter förra veckans 0–1-förlust på Island var Rosenborg piskade att vinna returmötet hemma på Lerkendal för att ta sig vidare till Champions League-kvalets andra omgång.

Det lyckades man också med – men det krävdes en riktig rysare och en minst sagt tveksam domarinsats.

Efter en mållös första halvlek i returen satte Nicklas Bendtner 1–0 på straff innan Anders Trondsen ökade på till 2–0 i den 72:a minuten.

Men i den 85:e minuten tilldelades Valur en märklig straff efter att Rosenborgs Marius Lundemo fått bollen rakt på huvudet. Domaren dömde dock för hands och pekade på straffpunkten – ett beslut som NRK beskriver som ”en otrolig domartabbe”.

Den förre Sundsvallsspelaren Kristinn Sigurdsson förvaltade straffen säkert och såg då ut att föra sitt lag mot en jätteskräll.

Ställningen 2–1 innebar att islänningarna var vidare på fler bortamål och att Rosenborg var på väg mot ett jättefiasko.

”Oerhört billig”

Men i den 92:a minuten pekade domaren återigen på straffpunkten, återigen på grund av en hands – detta efter att bollen möjligen snuddat en Valur-försvarare på handen i eget straffområde.

– Det är ren kompensation, konstrade fotbollsexperten Thomas Myhre i norska Eurosport.

– Den är oerhört billig.

Fram klev återigen Nicklas Bendtner som med sitt andra straffmål för kvällen satte 3–1 och därmed säkrade avancemanget för Rosenborg.

– Jag tror att han (domaren) känner att han har gjort fel på Lundemo och tänker att han får en möjlighet att rätta till det, säger RBK-tränaren Kåre Ingebrigtsen till Eurosport efter matchen.

För Rosenborg väntar nu Celtic i nästa kvalrunda.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.