”Vi hör hemma i allsvenskan”

Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2008-10-25

Häcken tillbaka – BP snuvade Assyriska på kvalplatsen

BK Häcken är tillbaka i allsvenskan 2009.

Sonny Karlssons manskap krossade Landskrona med 4–0 i måstematchen på Rambergsvallen.

– Vi var uträknade, så det känns fantastiskt skönt. Det är i allsvenskan vi hör hemma, säger tvåmålsskytten Jonas Henriksson, 32.

Häcken var i pole position redan innan lördagens streckrysare i superettans toppstrid då laget hade lika många poäng som trean Assyriska, men betydligt bättre målskillnad.

Och i 30:e minuten kom det förlösande ledningsmålet. Paulinho knorrade en frispark i stolpen och på returen höll sig Daniel Forsell framme och petade in returen.

– Bollen kom rakt mot mig. Jag hann tveka om jag skulle nicka eller benskydda in den, men det blev benskyddet, sa Forsell till TV4 Sport i pausen.

Målexplosion

En smakstart för inhopparen Forsell, som bara tio minuter tidigare ersatt Peter Nyström.

– Peter blev skadad och jag var inte jätteuppvärmd. Det är lite pingislunga, men det ska bli skönt med medvind.

Och i medvinden lossnade sedan allt för Häcken. Bara två minuter efter paus spelade Daniel Larsson fram Jonas Henriksson som helt fri inte hade några problem att stöta in 2–0. Och bara fem minuter efter det rann Paulinho igenom, rundade målvakten Sebastian Karlsson och rullade in 3–0.

Sorg i Södertälje – glädje i Bromma

Jonas Henriksson placerade sedan in sitt 19:e mål för säsongen fram till 4–0.

– Det är jätteskönt, säger Henriksson som firade med korv och champagne.

– Vi var nästan uträknade efter sommaren, men har gjort en fantastisk höst, fortsätter Henriksson i TV4 Sport.

I paus var Assyriska kvar på kvalplats efter att Dennis Östlundh placerat in 1–0 mot Ängelholm på straff. Men publiken på Södertälje fotbollsarena tystnade fem minuter efter paus då Björn Westerblad forcerade in kvitteringen. Och två minuter från slutet kunde Assyriska glömma drömmen om allsvenskan då Mattias Adelstam mycket vackert knorrade in 2–1 för Ängelholm via stolpen.

I stället får Brommapojkarna kvala till allsvenskan. Joakim Hagernäs styrde in 1–0 på Jon Perssons frispark. Och på tilläggstid chippade nämnde Hagernäs in 2–0.