”Sålde sin mobil – och flydde polisen”

Sportbladet granskar: Svenske 25-åringen anklagas för bedrägeri av sitt tidigare landslag

Uppdaterad 2017-12-19 | Publicerad 2017-12-13

För snart ett år sedan blev han känd över världen som fotbollens svar på ”Catch me if you can”.

Nu kan Sportbladet avslöja de nya turerna kring Alieu Darbo.

Hur svensken enligt nya anklagelser med hjälp av misstänkta dokument lurat sig till ett kontrakt med en storklubb, kastats ut efter provspel och sålt sin telefon för att undkomma polisen.

Nu utreds 25-åringen för bedrägeri av det fotbollsförbund vars landslag han tidigare representerat.

Det är slutet av augusti i Afrikas nordligaste stad Bizerte. Sommaren närmar sig sitt slut men termometern kan fortfarande leta sig upp över 30 grader.

Här är invånarna vana vid förhandlingar och utbyten. Hamnen är Tunisiens viktigaste import- och exporthamn med allt från järnmalm till fisk i lastutrymmena. Havet är det som ger staden liv och på hotell Corniche Palace, med sin kritvita fasad strax norr om stadskärnan, kan besökarna låta det guppande vattnet vagga dem till sömns.

Det är här fyrdubbla tunisiska fotbollsmästarna CA Bizertin har inkvarterat sitt jättefynd. En gambisk landslagsspelare med tio A-landskamper de tre senaste åren, meriter från spel i storklubbar som kroatiska Dinamo Zagreb, spanska Levante och egyptiska Ittihad FC samt P15-landskamper för Sverige.

Fotbollens ”Catch me if you can”

Tiden är knapp men klubben är så säkra på talangen att de flugit in honom för att den 22 augusti signera ett tvåårskontrakt med 25-åringen. Med blonderat hår joggar nyförvärvet sedan ut på träningsplanen.

Men det här är ingen vanlig fotbollsspelare. Den här världsvane killen i vitt linne, vita shorts och helsvarta strumpor uppdragna till knäna är samma spelare som kallats fotbollens svar på ”Catch me if you can”, den verklighetsbaserade filmen om Frank Abagnale Jr. som med hjälp av falska checkar lurar sig fram över världen.

Det här är Alieu Darbo. Och han är tillbaka.

Det har snart gått ett år sedan Sportbladet skrev om anklagelserna mot Alieu Darbo. Då klev kända agenter, fotbollsledare och scouter ut och berättade hur svensken med hjälp av falska meriter, förfalskade rekommendationer och videofilmer föreställande en annan spelare lurat sig till provspel och kontrakt med klubbar över hela världen.

Många trodde att det skulle bli slutet på svenskens framfart på den internationella fotbollsscenen. De hade fel.

”Det där är inte min signatur”

Den 7 juni får fotbollsagenten Ghassem Makhlouf ett mejl från Alieu Darbos hotmail-adress. Bifogat finns två dokument och en bild på 25-åringens svenska pass.

Den första handlingen innehåller grundläggande fakta om Alieu Darbo och 25-åringens fotbollskarriär. Den andra är ett dokument där det gambiska fotbollsförbundet intygar att Darbo spelat minst tio landskamper för Gambias landslag under de tre senaste åren.

Dokumentet är daterat till den 10 januari 2017 – samma dag som Sportbladet avslöjade turerna bakom Darbos påstått lyckade fotbollskarriär. Det är signerat av en Amadou LS Jaiteh.

Dokumenten som bifogas i det första mejlet till fotbollsagenten Ghassem Maklouf.

Jaiteh står listad som administrationsassistent på det gambiska fotbollsförbundets hemsida men enligt lokale fotbollsjournalisten Modou Lamin Beyai är han i första hand materialförvaltare.

– Det där är inte min signatur. Jag är inte den person på förbundet som skriver den typen av dokument till spelarna, säger Amadou LS Jaiteh när Sportbladet visar honom dokumentet från Alieu Darbos mejl.

Har du någon aning om hur dokumentet då är tillverkat?

– Nej, ingen aning. Jag vet bara att det där inte är min signatur.

Uppgiften att Darbo skulle ha meriter från Sveriges U15-landslag stämmer inte heller. Det bekräftar Svenska fotbollförbundets kommunikationschef Andreas Jansson i ett sms.

Men det här vet inte Ghassen Makhlouf om när han läser dokumenten. Det Makhlouf ser är istället en meriterad fotbollsspelare på jakt efter en ny klubbadress. Det han tror sig identifiera är också den typ av talang som borde intressera högstaligalaget CA Bizertin.

Det här är Ghassem Makloufs beskrivning av vad som hände sen.

Alieu Darbo och Ghassen Makhlouf på på Tunis–Carthage internationella flygplats den 31 augusti.

Hinner inte med något provspel

I slutet av augusti skriver Alieu Darbo på ett tvåårskontrakt med CA Bizertin som vunnit den tunisiska ligan fyra gånger. Enligt Makhloufs berättelse hinner inte Darbo med något provspel utan kontraktet skrivs enbart baserat på agentens rekommendation och 25-åringen egen beskrivning av sin lyckade karriär.

Efter signeringen börjar Darbo träna för att komma ikapp fysiskt. I samma veva landar sedan ett nytt mejl i Makhloufs inkorg. Meddelandet är ursprungligen från en outlook-adress skriven på en “Omar Gassama” och adresserat till det tunisiska fotbollsförbundet. Det når Ghassen Makhlouf via en mail.com-adress skriven i en familjemedlem till Alieu Darbos namn.

Bifogat finns ett brev daterat den 27 augusti som ser ut att komma från Gambias fotbollsförbund.

”Vi skulle vilja be om er tillåtelse för att bjuda in spelaren Alieu Darbo till en viktig vänskapslandskamp mot Mozambique den 5 september för att förbereda vårt lag inför det kommande CAF-kvalet mot Algeriet och Togo i mars 2018”, skriver en man som påstås vara Ebou Faye och presenteras som generalsekreterare för det gambiska fotbollsförbundet.

Brevet med den påstådda landslagskallelsen.

På fotbollsförbundets egen hemsida är Ebou Faye skriven som vicepresident. Fifa uppger samtidigt att generalsekreteraren heter Abass Bah.

Ghassen Makhlouf litar ändå på Alieu Darbos historia och gör till och med 25-åringen sällskap till flygplatsen. Där boardar Darbo den 31 augusti ett plan till Dakar, där han säger att laget ska samlas för att inleda förberedelserna inför matchen. Den 7 september återvänder Alieu Darbo sedan till Tunisien för att inleda sin proffskarriär i Ca Bizertin.

Men säsongen ska inte bli vad varken Darbo eller klubben hoppats på. Väl tillbaka börjar sakta men säkert frågetecken att resa sig kring den tillsynes så meriterade fotbollsstjärnan.

Utskälld och kallad lögnare

Den 5 oktober inser tränaren, enligt Ghassen Makhloufs redogörelse av händelserna, att 25-åringens meritlista inte kan stämma. På träningsplanen samlar managern sitt lag, kallar Darbo “lögnare” och skickar hem 25-åringen med en rejäl utskällning.

När Makhlouf söker efter information kring landskampen den 5 september visar det sig att någon sådan aldrig har spelats. Ett samtal till det gambiska fotbollsförbundet bekräftar agentens farhågor.

Bizertins president Abdessalem Saidani har i sin tur nu också googlat namnet på sitt meriterade nyförvärv och funnit Sportbladets artikel om Darbos förflutna.

Den 8 oktober får Alieu Darbo 24 timmar på sig att checka ut från Corniche Palace Hotel där han fram tills dess uppehållit sig. Tre dagar senare reser 25-åringen till Tunis där han inkvarterar sig på sparsmakade Hotel Salammbo.

Ghassen Makhlouf ser nu parternas samarbete som avslutat men blir till sin stora förvåning kort senare uppring av Bizertins ligarival CO Medenin som undrar varför han skickat Alieu Darbo på provspel till klubben utan att fråga ledningen först. Darbo har enligt agenten nu helt enkelt hängt på en annan av Makhloufs klienter han umgåtts med under tiden i Tunisien, landslagsmeriterade gambiern Lamin Samateh, till dennes klubb.

– Jag var inte där när han kom till mitt lag så jag såg honom aldrig där personligen, säger Samateh som i övrigt inte vill uttala sig om sin relation till Alieu Darbo.

Förvirringen är total och Alieu Darbo skickas även ut från Medenins träningsanläggning. Den som följer 25-åringen i sociala medier får dock en helt annan bild av händelseutvecklingen i Tunisien.

Poserar med Rolex-klocka

Den 23 september har Darbo stolt poserat med en Rolex-klocka som han påstår att Bizertins president Abdessalem Saidani gett honom vid lagpresentationen. På asken står det Oyster men modellen påminner snarare om en Cosmograph Daytona med ett nypris på över 150 000 kronor. Agenten Ghassen Makhlouf säger att han med säkerhet vet att det är en kopia och visar själv upp en liknande ask för Sportbladet.

Samma dag publiceras också en text på den obskyra sajten naijaexpressmusic.com där Darbo uttrycker sin glädje över vad han då påstår är ett nyskrivet kontrakt med Bizertin.

– Jag är väldigt lycklig över att ha fått det här avtalet eftersom det inte har varit lätt för mig, citeras Darbo på sajten.

Den 15 oktober poserar Darbo sedan tillsammans med Lamin Samateh på Facebook. Några spår av uppbrottet och avskedet står inte att finna innan 25-åringen den 15 november publicerar en video där han av omgivningen att döma nu ser ut att vara i Sverige.

På den stora tyska fotbollssajten Transfermarkt, som specialiserat sig på att lista kontrakt och klubbyten inom fotbollsvärlden, är Darbo i skrivande stund fortfarande listad som Bizertins spelare trots att någon officiell spelarpresentation aldrig har ägt rum. En förklaring kan kanske finnas på Darbos Facebook där han den 17 oktober tipsar sina följare om en person som kan hjälpa dem att sätta ihop en Transfermarkt-profil.

När Sportbladet under täcknamn tar kontakt med personen vill han ha 100 dollar för att skriva in en spelare på den populära sajten.

Alieu Darbos eget meddelande till vänster. Till höger Sportbladets konversation med mannen i fråga.

När Ghassen Makhlouf ska beskriva Alieu Darbos sista dagar i Tunisien är det också så långt ifrån glammiga fotbollskontrakt och dyra klockor du kan komma.

Försvinner efter larmet till polisen

Utan möjlighet att betala sin hotellräkning blir Darbo alltmer irriterad. Enligt Makhlouf går det så långt att 25-åringen börjar kräva sin egen agent på pengar och gör aggressiva påtryckningar för att få sin vilja igenom.

När Makhlouf till sist ringer polisen försvinner Alieu Darbo. Enligt agentens historia lämnar 25-åringen Tunisien den 10 november efter att ha sålt sin mobiltelefon för att ha råd med flygbiljetten.

När Sportbladet talar med Alieu Darbo själv har det hunnit bli den 6 december. Det blir ett spretigt samtal där 25-åringen först säger att han aldrig arbetat med Ghassen Makhlouf för att sedan kalla Makhlouf för en ”supporter till klubben” och avslutningsvis hävda att tunisiern är en falsk agent som lurat honom på pengar.

De misstänkta dokumenten säger sig Darbo inte ha någon kännedom om.

– Jag vet inte. Jag har inte fått något dokument. Jag vet inte vad som hänt. Det enda jag kan säga är att jag spelat mer än tio matcher för Gambia och jag har aldrig förfalskat något till dem. Jag har aldrig förfalskat någonting, det är det enda jag kan säga, säger Alieu Darbo.

Du har inte skickat de här mejlen angående ditt gambiska landslagsspel?

– Aldrig. Aldrig. Aldrig. Varför skulle jag skicka att jag spelat tio matcher för Gambia när jag redan vet att jag gjort det?

I ett annat dokument påstås det att du gjort P15-landskamper för Sverige. Stämmer det?

– Det stämmer absolut inte och det har jag aldrig skickat eller sagt. Jag har aldrig spelat för Sveriges P15. Jag har varit med i stadslaget i Göteborg men aldrig spelat för Sveriges landslag.

”Är medvetna om det här bedrägeriet”

Dagen efter intervjun hör en ”Ebrima Campo Jatta” av sig till Sportbladet. Han presenterar sig som internationell journalist samt anställd på det gambiska fotbollsförbundet och hör av sig för att bekräfta äktheten på det landslagsdokument Darbo själv dagen innan sagt sig varken stå bakom eller ens känna till existerar. Trots det säger Campo Jatta att det nu är Darbo som skickat ett meddelande för att be honom bekräfta dokumentets autenticitet.

Ebrima Campo Jatta beskrivs i en artikel på sajten whatson-gambia.com också som en vän till Darbo.

Den 8 december svarar i sin tur Gambias fotbollsförbund på Sportbladets frågor kring dokumentet, som alltså ska bekräfta Alieu Darbo som en gambisk landslagsspelare vid tio tillfällen under de senaste tre åren. De gör det genom att i ett officiellt dokument signerat av generalsekreteraren Adbou Salaam Jammeh slå fast att dokumentet är förfalskat.

Generalsekreteraren lovar i skrivelsen till Sportbladet, som även skickats till de privata mejladresserna tillhörande förbundets president, vicepresident och andre vicepresident, att utreda vad förbundet stämplar som en kriminell handling.

”Vi är medvetna om det här bedrägeriet och kommer gå till botten med det”, skriver Abdou Salaam Jammeh.

Dokumenten till Sportbladet från det gambiska fotbollsförbundet.

”Han är en mystisk spelare”

Vad som händer just nu med Alieu Darbo är svårt att reda ut. 25-åringen påstår själv i intervjun med Sportbladet först att han absolut inte skrivit på något kontrakt med CA Bizertin utan bara provspelat med klubben. Senare hävdar han att allt är påskrivet och att han ska spela för klubben från och med när det tunisiska transferfönstret öppnar igen.

– Det finns ingenting som är förfalskat i Tunisien. Jag har även ett kontrakt registrerat med klubben. Om du går på Transfermarkt kan du se att jag är inskriven i deras spelartrupp redan. Gå till Transfermarkt och kolla, jag är redan inskriven där. Jag tillhör deras trupp redan och det är nöjda med mig. Det är inga problem.

Sportbladet har också talat med en person inom CA Bizertins högsta administrativa ledning. Enligt Ghassem Maklouf har klubben bestämt sig för att inte uttala sig om Darbo och personen ger intervjun under löfte om anonymitet.

– Vi förstod aldrig om han var en fantastisk spelare eller inte. Hans cv var lovande och han försökte bevisa för oss att han spelat i välkända klubbar men efter att ha läst på lite mer om honom förstod vi att han ibland utger sig för att vara en spelare han inte är. Han är en mystisk spelare. Men vi ville trots det se honom i provspel.

Vad hände sen?

– Han hade bara gjort några pass när han överraskade oss med en inbjudan från Gambias landslag. Sen försvann han i nästan två veckor och kom tillbaka först kort före transferfönstret skulle stänga den 15 september. Så vi kunde omöjligt veta om han förtjänade en plats eller inte.

Stämmer det att han fick en Rolex-klocka i present av er president?

– Nej, det är inte sant. Han har inte fått någonting av oss. Vi är inte så dumma.

Alieu påstår att han ska spela för er i vår. Stämmer det?

– Nej. För oss är allt samarbete med den här spelaren avslutat.

I samma veva hör en annan agent av sig till Sportbladet. Han säger att Darbo kontaktat honom i november och sagt att han behövde hjälp att genomföra en utlåning till en italiensk klubb. Nu vill 25-åringen att agenten ska medla mellan honom och Sportbladet för att stoppa publiceringen.

Efter att ha talat med tidigare gambiske landslagsspelaren Cherno Samba om Darbo meddelar agenten nästkommande dag att han avslutat sitt samarbete med svenskgambiern.

Alieu Darbos äventyr i Tunisien ser alltså ut att vara över. Episoden blir samtidigt bara den senaste i den rad av märkliga provspel, misstänkta förhandlingar och förfalskade dokument Sportbladet kunnat redovisa kring den 25-årige svenskens karriär.

Men ett par saker har vi fortfarande inte fått något svar på. För vad hände egentligen innan och under sejouren i franska Le Mans? Hur kom det sig att Alieu Darbo spelade i samma U17-VM som Neymar? Var Alieu Darbo en gång i tiden en lovande fotbollsspelare och var gick det i så fall snett?

Sportbladet har under det senaste året talat med lagkamrater och tränare från Alieu Darbos tid i Örgryte, med tränaren och sportchefen från hans sejour i Le Mans och förbundskaptener från hans år i Gambias landslagsorganisation. De har bidragit med sina historier i ett försök att kartlägga spelaren och människan Alieu Darbo.

Vi får till sist också kontakt med den person som en gång i tiden startade hela transfercirkusen. En fotbollsagent med en egen teori kring vad som egentligen driver 25-åringen.

Läs mer om det i andra delen av Sportbladets bevakning av de nya turerna kring Alieu Darbo.