Finland nära skräll och drömsöndag

Publicerad 2019-09-08

En finsk hemmaskräll var nära – men till slut blev det Italien som tog samtliga poäng i Tammerfors.

Trots 1–2-förlusten har dock Finland ett fortsatt ypperligt läge att ta sig till sitt första EM-slutspel.

Teemu Pukki gjorde Finlands mål.

Det är en sak att leverera på soliga italienska gräsvidder i Serie A.

Det är en annan sak att göra det en regnig söndagskväll i Tammerfors.

Ett ihärdigt försvarande och kontrande Finland visade åtminstone Italien detta under en mållös första halvlek i EM-kvalmötet länderna emellan.

Det dröjde till en knapp timme in i matchen innan Ciro Immobile, med en välavvägd nick, lyckades bryta dödläget och ge bortalaget ledningen.

Pukki kvitterade

Men Finland skulle svara.

I den 71:a minuten valde den skotske huvuddomaren att peka på straffpunkten. Teemu Pukki klev fram minuten efter, lurade ner Gianluigi Donnarumma, och lade sin straff högt och centralt.

Vilt firande från hemmasupportrarna följde – som vittrade en megaskräll som skulle innebära ett rejält kliv närmare en historisk EM-kvalificering.

Den där megaskrällen skulle däremot utebli. För blott sju minuter efter Pukkis straff var det Jorginhos tur att få fira ett straffmål i stället.

Bra utgångsläge ändå

Det räckte till en 2–1-seger för Italien – men Finland har ett ganska bra utgångsläge inför fortsättningen likväl.

Tack vare Armeniens överraskande seger mot Bosnien (4–2) tidigare under dagen så skiljer tre poäng för andraplacerade Finland ner till just Armenien på tredjeplatsen. Detta dessutom med ett bättre inbördes möten-facit mot armenerna här och nu. Fem poäng skiljer för finländarna ner till Bosnien.