”Det kan bli oerhört jobbigt för barnen”

Psykologen om barn och sociala medier

Publicerad 2019-11-22

Barcelonas Xavi Simons har flera miljoner följare.

Barn i England och USA har miljontals följare för att de är duktiga på idrott.

Nu har fenomenet kommit till Sverige och psykologen Liv Svirsky uppmanar föräldrar att verkligen fundera över konsekvenserna när ett barn blir en offentlig person.

– Du måste förbereda barnet på att det kan komma negativa saker, säger Svirsky.

Sportbladet kan i granskningen ”Kampen om barnen” berätta om hur unga fotbollsspelare nu blir idoler i sociala medier. Utomlands samlar barn ner i sjuårsåldern hundratusentals, och ibland till och med miljoner, följare på grund av sin status som idrottare.

Nu har fenomenet nått Sverige där framstående ungdomsspelare i till exempel Brommapojkarnas P13-lag har 20 000 följare på Instagram. Uppmärksamheten gör att barnen kan dra fördelar av att göra reklam för olika produkter – men idolskapet kan också medföra risker.

Det säger psykologen Liv Svirsky.

– Det kan säkert vara jättekul, uppmuntrande och peppande när det är positivt men jag tror också att det kan vara lite skrämmande och överväldigande. Att bli sedd av så många är ovant och för barn kan det vara svårt att ens greppa hur många följarna faktiskt är. Börjar det komma negativa kommentarer, vilket vi vet att det tyvärr ofta gör i sociala medier, kan det bli oerhört jobbigt, säger Svirsky.

Liv Svirsky är psykolog och författare.

Vad bör du tänka på som förälder?

– Jag tycker att man verkligen ska göra ett aktivt val om man ska ha en öppen profil och inte bara låta det hända. Vill vi ha det så här? Att verkligen tänka efter både före och efter. Om du väljer att ha det tycker jag att du måste prata med barnet och förbereda det. Tala om de krafter som finns i sociala medier och hur det kan se ut, att en del skriver elaka saker som de kanske inte skulle säga till en i det verkliga livet, till exempel om man spelar dåligt en dag. Jag tycker också att man kan tala om skillnaden mellan följare och vänner. Följare är kanske mest att likna vid en slags publik som efter avslutad match går hem till sitt medan vänner är de som står kvar vid ens sida i både medgång och motgång.

– Tala med barnet om det och förbered er på vad ni då ska göra om det blir jobbigt. Men framförallt var där om det händer och hjälp barnet att hantera det då.

Liv Svirsky uppmanar också föräldrar att fortlöpande överväga sitt beslut att ha en öppen profil.

Vad tror du händer om ett av de här barnen tröttnar på sin idrott?

– Det är också en viktig diskussion att ha som förälder med sitt barn. Att du är fotbollsspelare just nu men det kanske du inte alltid kommer att vilja vara och då är det ditt beslut. Om följarna blir besvikna över det får de bli det, du måste göra det som du vill.

Vad tycker DU är bäst för barnen? Skriv din åsikt här.

  • 25 nov 2019

    Situationen belyser en stor utmaning för breddfotbollen: Alla är välkomna att bli tränare, oftast räcker det med att räcka upp handen. Problemet är att tränarrekryteringen sedan kommer att genomsyra hela verksamheten och påverka barnens utveckling. Det blir ofta kravlöst, både på och utanför planen. Vi glömmer bort att våra barn är observanta och intelligenta och samtidigt mycket skickliga på att både jämföra och mäta tränarens engagemang och gruppens utveckling. Då uppstår också missförstånd mellan spelare och tränare där det ambitiösa barnet ofta blir lidande.

    Benny
  • 25 nov 2019

    Så länge barnen själva är intresserat och vill satsa på fotboll, så är väl OK, en specialisering skall inte hindras av byråkratiska paragrafer, som sätter alla barn i ett förutbestämt mönster. barnen är olika i många avseende, barn som har talang och trivs i att visa detta, så skall man hjälpa dem att göra detta. Pappa till ett barn som pushar mig till bristningsgränsen.

    Habib Shili
  • 24 nov 2019

    Pel, klart det sker selektering i AIK och de kontaktar även spelare under säsong, men nu har de åtminstone flyttat åldersgränsen uppåt, vilket är sunt - mycket sunt. Bra där AIK Solna.

    Sims
  • 24 nov 2019

    Många bra tankar i artikeln. Mycket information som funnits tillgängligt sedan länge, men tål att upprepas och att klubbarna verkligen tar sitt ansvar. Barn och ungdomsidrott är för viktig för samhället i stort, den behövs för att alla barn ska få möjlighet och glädje att få röra på sig och ingå i en sund gemenskap.Låt oss kämpa för sunda klubbar och ideella krafter som bidrar. / fd flickfotbollsledare för F99 lag.

    F99
  • 24 nov 2019

    All heder till alla de klubbar som gått med på denna resa! Helt rätt väg att gå och rätt tänkt långsiktigt för barnen. Kul att se att Bollstanäs är med här - en vettig förening vi hade mkt utbyte med på den tiden jag själv var aktiv ledare med olika P99-lag. Hoppas detta sprider sig rejält!

    Leif

Följ ämnen i artikeln