"Det är skillnad med farligheten"

Uppdaterad 2016-09-26 | Publicerad 2016-09-23

Läktare utrymd i hockeyn - glöm metoden i fotbollen

En bengal tänds i en hockeymatch och hela klacken skickas ut.

Något liknande skulle inte kunna inträffa i fotbollen.

– Det är risk att det blir ännu större ordningsproblem och att folk sätter sig till motvärn, säger tävlingskommitténs Gerhard Sager.

Följ ämnen

Ögonblicket före SHL-derbyt mellan Luleå och Skellefteå tändes en bengal på bortaläktaren. Spelarna beordrades av isen, men arrangörerna nöjde sig inte med att vänta.

Hela sektionen där bengalen hade tänts utrymdes för omvisitering (läs mer här), vilket bedömdes ta sådan tid att matchstarten sköts upp 35 minuter.

Kan ni tänka er något liknande i fotbollen?

I herrallsvenskans stora derbyn är det vanligt med tiotals bengaler som hindrar spelet från att dra igång. Men aldrig har det inneburit att hela läktare töms omgående. Och det kommer sannolikt inte hända i framtiden heller, enligt förbundets tävlingskommittés ordförande Gerhard Sager.

"Inte lika farligt utomhus"

Kan fotbollen göra såhär?

– Vi har inget stöd i vårt regelverk för att vidta en sådan åtgärd. Men det är upp till arrangörerna vilka åtgärder man vill vidta, säger Sager.

Hade det varit en bra metod i fotbollen?

– Hur många åskådare flyttades?

Ett par hundra.

– I fotbollen handlar det om stora klackar. Det låter sig inte göras att plocka ut 2000-3000 personer. Dessutom är det skillnad med farligheten i en ishall. Det är farligt utomhus också, men inte lika.

Vad säger du om metoden då? Tycker du om den?

– Det är svårt för mig att svara på. Men om du som arrangör kan göra en sådan avhysning så är väl det okej.