Avslöjar: Han är förstavalet efter Erik Hamrén

avMichael Wagner, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Lennartsson jagas av Blågult

Varken Nilsson eller Lennartsson vill kommentera.
Foto: Bildbyrån
Varken Nilsson eller Lennartsson vill kommentera.

Erik Hamréns tid som förbundskapten går mot sitt slut.

Fotbollförbundet har inlett jakten på hans ersättare.

Enligt vad Sportbladet erfar är IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson, 50, just nu SvFF:s förstaval att ta över Blågult.

Såväl generalsekreteraren Håkan Sjöstrand som ordföranden Karl-Erik Nilsson har bekräftat att processen att hitta en ersättare till Hamrén har inletts.

Hamrén, som blev förbundskapten i november 2009, har ett avtal som går ut sista december i år. Kontraktet förlängs dock över EM i Frankrike nästa sommar – om Sverige tar sig till slutspelet.

– Vi sitter naturligtvis inte med armarna i kors. Men säsongen måste spelas klart. Sedan ser vi hur vi ska ta det här vidare, sa Karl-Erik Nilsson till Sportbladet häromdagen.

– Det finns dugliga kandidater. Vi är inte oroliga. Men du får inga namn, sa Nilsson.

Sportbladet erfar dock från flera källor att IFK Göteborgs tränare och tidigare U21-förbundskaptenen Jörgen Lennartsson är SvFF:s huvudspår att ersätta Hamrén.

Sportbladet frågade Lennartsson om uppgifterna.

– Allt mitt fokus ligger på IFK Göteborg, det är det enda jag tänker på just nu. Du kan ställa hundra frågor och du får samma svar, säger han.

Har Svenska Fotbollförbundet varit i kontakt med dig om den här frågan?

– Det jag kan säga är att allt mitt fokus ligger på IFK Göteborg. Det är det enda jag tänker på just nu. I övrigt har jag ingenting annat att säga i den här frågan.

– De har enormt viktiga landskamper just nu. Det gäller att ge full support för spelarna och ledarstaben i landslaget, säger Jörgen Lennartsson.

Ska generationsväxla

Enligt källorna vill SvFF ha en svensk som förbundskapten med förmåga att ta tillvara på de kommande yngre, lovande generationer av spelare, bland annat sommarens U21-EM-guldmedaljörer, som de närmaste åren ska etablera sig i A-landslaget.

Med Jörgen Lennartsson som framtida förbundskapten går det också att bibehålla en naturlig kontinuitet på ledarsidan.

FC Köpenhamns Peter Wettergren har under de senaste åren fungerat som spion, men också lett allt fler landslagsträningar under Erik Hamrén. Wettergren och Lennartsson jobbade tidigare ihop i Elfsborg och Lennartsson ville också ha med sig Wettergren som assistent när han tog uppdraget som huvudtränare för IFK Göteborg.

Nilsson förtegen

När Sportbladet kontaktar Karl-Erik Nilsson om uppgifterna om att Jörgen Lennartsson är SvFF:s val så säger han:

– Hur framtiden ser ut i förbundskaptensfrågan är inget som vi vill spekulera i nu. Vi har fullt fokus på de två EM-kvalmatcherna som väntar och vi har fullt förtroende för Erik Hamrén.

Jörgen Lennartsson har ett kontrakt som sträcker sig över ytterligare två säsonger med IFK Göteborg.

Liechtenstein-Sverige sänds direkt i Kanal 5 fredag, 20.45.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM