SvFF öppnar för könstester av damspelare

Publicerad 2020-01-20

Svenska fotbollförbundet öppnar för könstester av damspelare. Arkivbild.

Uppdatering:

SvFF har gått ut med en dementi, där de hävdar att inga könstester är aktuella. Läs mer här.

Ett könstest för kvinnor.

Det kan bli aktuellt inom svensk elitfotboll, skriver Radiosporten.

– I värsta fall kan man hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökning eller liknande, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till sajten.

Höga testosteronnivåer hos kvinnor är ett omdebatterat ämne som har lyfts främst inom det Internationella friidrottsförbundet (World Athletics, tidigare IAAF) och fallet Caster Semenya. Den sydafrikanska stjärnan på 800 meter får inte delta i vissa tävlingar om hon inte medicinerar ner sina naturligt höga värden av det manliga könshormonet testosteron, ett beslut från WA som fått kritik.

Samtidigt ser nu andra idrotter ett möjligt behov av könstester.

Fotbollen överväger tester

Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet (SvFF), tror att allt fler kommer börja snegla på WA:s regelverk och enligt Radiosporten öppnar SvFF för att införa någon form av könstester på elitnivå.

– Handlar det om att man har en skyddad damklass, och att syftet bakom det beror på att det finns fysiska skillnader, då kan inte det juridiska könet eller det självupplevda könet vara avgörande för vem som får tävla i vilken klass, säger Anders Hübinette till Radiosporten.

Hübinette.

Han ser också risker med eventuella tester.

– Jag tror verkligen att man ska tänka igenom det noggrant. Till att börja med: I vilka sammanhang behöver vi ens ha de här regelverken eller möjligheten till kontroller?

Kritik från FN

Radiosporten har även varit i kontakt med Riksidrottsförbundet, som är försiktigare i frågan.

– Nu går det att mäta testosteron, men den dagen vi också kan mäta exempelvis mental förmåga eller mental styrka, ska vi börja sätta begränsningar för det? Var drar man gränserna för vad som kan anses som lika villkor? säger idrottschefen Peter Mattsson.

Hanteringen av Caster Semenya-ärendet har kritiserats från bland andra FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHCR), som har ställt sig på Semenyas sida och uppmanat världens regeringar att se till att idrottsorganisationer avstår från att utveckla och driva politik och praxis som tvingar eller pressar kvinnliga idrottare att genomgå medicinska behandlingar.

Semenya överklagade WA:s beslut till idrottens skiljedomstol Cas, men förlorade den rättsliga striden efter flera turer.

Tips från Sportbladet: Kolla in expertens tips inför Stryktipset
lördag.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.