Asllani: ”Det spelades bara upp i mitt huvud: avgör, avgör”

Uppdaterad 2019-06-12 | Publicerad 2019-06-11

RENNES. Utanför öste regnet ner, inne i omklädningsrummet satt Kosovare Asllani med bilder i huvudet.

– Det spelades bara upp i mitt huvud: avgör, avgör, berättar hon.

Sagt och gjort – 1–0 blev förlösande i den svenska VM-premiären.

Det blev en märklig premiär i VM för det svenska landslaget. Chile försvarade sig lågt och den offensiva besättningen i Sverige hade inte nycklarna för att skapa riktigt vassa chanser.

Sen kom regnet. Och avbrottet.

Kosovare Asllani var lugn och tog tillvara på den extra halvleken, drygt 40 minuter, i omklädningsrummet.

Hon visualiserade slutet av matchen. Under den drygt 40 minuter långa pausen i såg Kosovare Asllani sig själv som matchvinnare. Som en slags inre film som rullade om och om igen.

— Allt jag hade i mitt huvud under avbrottet var att jag vill vara med och avgöra det här. 0–0 var inte rättvist, vi skulle ha tre poäng och man väntade på att chansen skulle dyka upp och det gjorde den ju. Det var otroligt skönt att trycka dit den hårt och få dit 1–0.

Återupptogs i 83:e minuten

När regnet stillat sig reste sig den svenska truppen.

Matchen återupptogs och i den 83:e minuten, efter en trasslig situation i straffområdet dök chansen upp och Kosovare Asllani tog den.

– Det var en otrolig lättnad. Det vi vet att vi är fysisk starkare och mer uthålliga än våra motståndare. Sista 20 brukar vara då vi bryter ner våra motståndare. Det handlar också om att göra det, säger hon.

Det dröjde länge, onödigt länge?

– Vi hade gärna gjort mål tidigare, men mot vissa lag ser det ut så här. Det är ett guldläge för de som kommer in från bänken att komma in och bidra när de är lite tröttare.

”Får man assist på den..?”

Ni som mal ner motståndet och inhopparna avgör?
– Lite så...

Perioden efter avbrottet blev gynnsamt för Sverige. På tilläggstid vann "Kosse" en boll och fick fram den till inhopparen Madelen Janogy som gjorde ett vackert mål i krysset.

– Får man assist på den..? säger Kosovare Asllani med ett skratt.

Hon var nöjd med matchen i sin helhet och att hon själv fick så mycket boll och hade möjligheten att verka fritt i offensiva ytor.

– Vi gick mycket på min sida och det kändes som att vi följde vår matchplan.