Publicerad 2017-10-10

Syriens Fahad Youssef deppar.

Krigsdrabbade Syrien tog sig mot alla odds vidare till VM-playoff.

Men väl där tog det stopp.

Australien vann returmötet i Sydney med 2–1 efter sanslös dramatik – och slog därmed ut Syrien med sammanlagt 3–2.

Syriens osannolika resa i VM-kvalet är över efter förlust mot Australien i Sydney.

Det första mötet lagen emellan slutade 1–1 ”hemma” i Syrien – eller rättare sagt Malaysia – där det krigshärjade landet spelar sina hemmamatcher.

Och 1–1 var även resultatet efter 90 minuter i Sydney. Omar Al Somah gav syrierna ledningen efter en kontring i den sjätte minuten, men glädjen blev kortvarig. Bara fem minuter senare nickade notoriske målskytten Tim Cahill in 1–1 efter ett väl avvägt inlägg från Mathew Leckie.

Australien dominerade sedan matchen, men hade trots 75 procents bollinnehav förtvivlat svårt att skapa chanser mot ett vilt kämpande Syrien.

Rött kort i förlängningen

Matchen gick till förlängning och väl där försämrades Syriens chanser drastiskt sedan Mahmoud Al-Mawas drog på sig sitt andra gula kort efter bara tre minuter.

Men syrierna stod emot – fram till minut 109.

Robbie Kruse kom igenom på djupet och lyfte in bollen i straffområdet till Tim Cahill som nickade in 2–1 målet – hans andra mål i matchen.

Målet frälste de dryga 42 000 åskådarna i Sydney, men dramatiken var inte helt över ännu.

Stolpträff från nytt mirakel

Syrien, som dittills inte skapat en enda målchans under hela förlängningen, fick ett gyllene läge att kvittera – och därmed ta sig vidare till sista playoff-rundan i egenskap av fler bortamål – när laget tilldömdes en frispark i 120:e minuten.

Fram stegade målskytten Omar Al Somah – och prickade stolpen.

Det var bland det sista som hände i matchen, som slutade 2–1 till Australien.

Därmed är laget vidare till sista playoff-rundan där de får möta fyran i det nord– och centralamerikanska VM-kvalet, som avgörs natten mot onsdag.

Panama innehar för närvarande fjärdeplatsen men kan vid förlust inatt passeras av Honduras.

Tim Cahill och Australien fick jubla sist.