Nu införs grönt kort i svensk fotboll

Publicerad 2015-03-13

Bilden är ett montage.

Nu införs grönt kort i svensk fotboll.

Till skillnad mot det gula och röda är det positivt om domaren viftar det mot dig.

– Det är en jättespännande idé. Många förknippar domare med bestraffning, säger VM-domaren Jonas Eriksson.

Tänk dig att domaren joggar mot dig på planen. Du har varit i en närkamp, egentligen tycker du dig inte ha gjort fel, men där kommer hon kutande och för handen mot fickan.

Sedan pekar domaren på dig och lyfter upp kortet mot himlen. Det är grönt. Hon nickar berömmande och så går spelet vidare.

Vore det märkligt?

"Jättespännande idé"

Det kanske är dags att vänja sig, för nu får det gula varningskortet och det röda utvisningskortet sällskap av det gröna berömkortet i vissa svenska domarfickor. Syftet är att domaren med en enkel gest ska kunna premiera sportsligt beteende på planen.

– Det gröna kortet kan göra att rollen som penaliserande domare ändras. Det enda positiva domare gör är att ge fördel, allt annat är frispark, varning och beslut som ofta ger dig negativa konsekvenser, säger VM-domaren Jonas Eriksson.

Det gröna kortet är i första hand tänkt för barn- och ungdomsmatcher och kommer att testas för första gången på en ungdomsturnering i Södertälje till sommaren. Slår det väl ut ska korten spridas ut i landet.

Ett sätt att säga "bra"

– I pojkfotbollen är domarna kanske nya och inte lika trygga i sin kommunikation. Det är perfekt om det finns ett sätt att säga "bra!" till spelare som bryter på rätt sätt, som tar i hand, eller på annat sätt gör något positivt på planen, säger Jonas Eriksson.

Kan du tänka dig att dela ut grönt kort på seniormatcher i framtiden?

– Ja, absolut. Varför inte? Det är en bra sak. Men jag försöker i dag prata och kommunicera med spelarna så att de vet när de gör rätt.

Det gröna kortet är del av en större kampanj som Svenska fotbollförbundet lanserar för att höja förståelsen för domarnas situation.

Jonas Eriksson är ansiktet utåt för projektet, men egentligen riktas det mot de tusentals unga domare som i sina uppdrag får motta hot och hat från föräldrar och ledare.

Fotbollen blir lidande

– Det är många domare som slutar på grund av uppträdanden som inte är okej. Domare kan döma sin första match och gå därifrån med en klump i magen för att ledare inte har betett sig okej. Det är trist för domarna, men leder också till att vissa distrikt har domarbrist, att kvaliteten blir lägre och fotbollen till sist blir lidande, säger Jonas Eriksson.