Bank: Är precis som att vända 0–4 på en halvtimme i Berlin

Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYR≈N
FOTBOLL

GELENDZJIK. Vår bäste spelare hade möjligen platsat i Tysklands d-lag.

Nej Sverige, det här går ju inte.

Gör det här nu.

Tom Prahl, 69, med bakvänd keps och svinsnabba solglasögon över smäcken häller upp vatten i plastmuggar och kisar ut över en solstekt träningsplan där ett dussintal landslagsspelare joggar en måndagsmatch ur benen.

Så här det inne i VM.

Förberedelserna var förberedelser, matcherna är matcher, men det är så här det ser ut på insidan. Slaggprodukter ska bort ur kroppen, energinivåer ska mätas, fysiologen Paul Balsom är helt plötsligt en superstjärna, spelarna drullar runt med febertempen i armhålan för jämnan, de ska äta rätt och dricka jämt och ingen detalj är för liten för att bli stor.

Prahl-biten är min höjdpunkt varje dag. Det andra är mest en väntan på andra höjdpunkter.

Men på lördag möter Sverige världsmästarna och… nej, stryk det, på lördag har Sverige chansen att sparka ut världsmästarna ur VM.

Äh, stryk det också.

Det är klart att Sverige inte har.

Om vi lägger Tysklands alla kvalitetsspelare i ena vågskålen och Sveriges i den andra så skulle Jogi Löws lag skicka ut Janne Anderssons i en omloppsbana i en galax långt, långt borta. 

Om fotboll vore Stjärnornas Krig så skulle det här vara en match mellan nollor och ettor. Hur många spelare har Sverige som rent krasst skulle platsa i en tysk trupp? Noll. Hur många spelare har vi som skulle platsa i ett tyskt c-lag? Kanske inga där heller.

Vi är ju överlyckliga, med all rätt, över att ha fått fram en stjärna som Emil Forsberg, som gjort det så bra i Bundesliga och landslaget att han på allvar kan flirta med riktigt stora klubbar ute i Europa.

Hade Mini-Foppa kvalat in bland Tysklands fem bästa vänstermittfältare? Det är tveksamt, än så länge. Herr Löw tyckte att han kunde vaska Leroy Sané från sin VM-trupp.

Poängen med allt det här är förstås inte att racka ner på ett svenskt landslag som ligger före Tyskland i tabeller, och som faktiskt gjort ett gäng jämna matcher mot dem de senaste åren. Poängen är inte heller att peka på den uppenbara skillnaden i bredd på en världsmästarnation med 6,3 miljoner licensierade fotbollsspelare och en nation med tio miljoner invånare.

Poängen är att beskriva själva omfattningen av utmaningen Sverige står inför på lördag kväll.

De har kommit före Holland, de har slagit Frankrike, de har skakat av sig Italien – så hur skulle vi ranka att skicka hem världsmästarna från VM?

– Ja… det är väl upp till er se över och fundera över, sa Emil Forsberg i går.

Han kunde inte riktigt låta bli att le.

Jag måste säga att det är ett jäkla nöje att prata med honom nu för tiden, det är som att han vuxit i de där stora skorna som han och agenten Hasan Çetinkaya hjälpts åt att designa åt honom. Man blir inte orolig efter en halvblek match, det handlar inte längre om svagt psyke eller tvivel. 

Mini-Foppa vet sitt värde, han vet vad han kan, och han ser extremt säker och stadig ut när han pratar om det.

– Jag ska bara vara Emil Forsberg, då blir det bra, sa Emil Forsberg som svar på hur han ska få ut mer av sitt spel offensivt.

Själv tycker jag att han borde variera sitt spel snäppet mer, blanda upp bollhållande och dribblande med att släppa bollen på ett tillslag. Men Sverige kommer att behöva hans bollhållande mot Tyskland. De kommer att behöva allt och lite till.

Vi pratade så klart mycket om Mexiko-Tyskland i går, om hur bra Mexiko var och hur kaotiskt Tyskland såg ut.

Vi var helt överens om att Sverige-Tyskland kommer att bli något helt annat, en helt annan sorts fotbollsmatch.

Sverige spelar inte markeringsspel mot Toni Kroos, Sverige rusar inte iväg i hellagskontringar, Sverige kommer inte att dra isär den här matchen. 

Janne Anderssons lag kommer att dra ihop sig istället, försöka frustrera Tyskland med andra vapen.

Till 90 procent kommer det att handla om försvarsspel. Till nio procent kommer det att handla om Emil Forsberg. Och resten vet vi inget om.

Det är omöjligt att tänka sig att Sverige slår ut mästarna. På samma sätt som det var omöjligt för Panama att ta sig till VM med ett mål som inte fanns, på samma sätt som det är omöjligt för Kári Árnason att spela 1–1 med Lionel Messi, på samma sätt som det inte går att kvittera 0–4 på en halvtimme i Berlin. 

Det går inte att göra något som är omöjligt. Och om två dagar ska Sverige försöka göra det igen.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Spelschema fotbolls-VM: Grupp F 00:12

avSimon Bank