Fagerlund: Stundtals lovande – men fortfarande samma gamla Arsenal

avFrida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Vem är Fredrik Ljungberg som tränare och vilka är Arsenal under honom?

Svaret är inte roligare än vad det brukar vara:

Stundtals lovande men fortfarande samma gamla Arsenal.

Så, vad är skillnaden mellan ett Arsenal lett av Unai Emery kontra en svensk klubbikon?

Vi vet inte mycket om människan Fredrik Ljungberg och det innebar förstås att vi visste lika lite om vem han är som tränare. Efter den första halvleken på Carrow Road gick det – äntligen – att dra några slutsatser.

Rent krasst är Arsenal fortfarande gamla vanliga Arsenal. Det innefattar mittbackar som avväger fel (Shkodran Mustafi var förresten något överraskande tillbaka) och en allmän sårbarhet när motståndarna ställer om. Med det sagt, fram till Teemu Pukki rullade in sitt första mål sedan den 14 september (mot Manchester City, sanslöst nog) fanns det något hos ”The Gunners” som vi inte har sett särskilt många gånger under hösten: En vilja att spela fotboll snarare än att ta ett steg tillbaka och invänta bollen.

De inledande tjugo minuterna var Arsenal proaktiva. Granit Xhaka, en annan intressant återkomst, var möjligen slarvig framåt men desto mer stabil bakåt. Kanterna, med Mesut Özil till vänster och Pierre-Emerick Aubameyang till höger, nyttjades flitigt. Det fanns ett flow, en lovande kontroll hos gästerna.

Men det finns förstås baksidor med ett sådant system, särskilt när ytterbackarna (i detta fall Chambers och Kolasinac) förväntas prestera över sin egentliga kapacitet. En beskrivning som även passar väl in på Joe Willock. På något sätt lyckades Arsenal också bjuda in Norwich i matchen.

Foto: Julian Finney / Getty Images Europe

Zimmermans hjärnsläpp och Kruls ilska

Efter Cristoph Zimmermans hjärnsläpp i straffområdet fick Arsenal en gratischans att utjämna. En segerviss Tim Krul räddade visserligen Aubameyangs taffliga första försök. För heta medspelare som sprang in i området för tidigt ledde dock till att straffen slogs om. En desto vansinnigare Krul lyckades inte psyka Arsenal-spelaren tillräckligt för att hålla bollen borta från nätmaskorna två gånger om.

Det var inte som att Norwich hamrade på med avslut efter kvitteringen. Trots detta tilläts Todd Cantwell promenera rakt igenom Arsenal-försvaret (till vänster, återigen) och lägga in 2–1 kort innan paus. Som sagt: Ny tränare, samma gamla problem.

Leno fortsätter vara vital

Särskilt två specifika saker definierade sedan rond två. Dels var det förstås när Aubameyang dundrade in 2–2 efter en hörna, ännu ett bevis på hur undermåligt Norwich försvarar sig på fasta situationer.

Den andra är hur vitalt det är att ha en skicklig målvakt. Under hösten har vi fått se tydliga exempel på hur en osäker spelare längst bak kan påverka ett helt lags prestationer (antalet poäng West Ham har förlorat på grund av Fabianskis skada vill man kanske inte ens veta). Bernd Lenos räddning på Kenny McLeans avslut var toppklass och han fortsatte därefter att hålla Arsenal flytande medan Norwich spelade sitt enkla, men ack så effektiva, kortpassningsspel.

Åtta matcher, noll segrar. En åttonde plats i tabellen. En ihålig trupp av varierad kvalitet som verkar oförmögen att hålla upp energinivån. Arsenals nya verklighet lär bestå ett bra tag oavsett vem som leder laget vid årsskiftet.

Fredrik Ljungberg har visserligen varit huvudansvarig i knappt två minuter. De senaste veckorna har branschen illustrerat hur besinningslös den kan vara, och det här var i alla fall inte ett steg närmare ett permanent kontrakt.

Laddar Matchöversikt

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM