Sverige till Qatar - en resa för att ”föra kritisk dialog”

Sveriges representationslag åker till ett land där gästarbetare dör för att bygga VM-arenor, där homosexuella kan dömas till döden och demokratiindex ligger under nollpunkten.

De gör det ”för att föra kritisk dialog”, och vad ska vi tycka om det?

Tja, det är inte Martin Luther King. Men det är i alla fall ett förhållningssätt.

Följ ämnen
Malmö FF

För snart tre år sedan gick dokumentären Merci patron! upp på franska biografer. Regissören François Ruffin är lika gammal som jag, en fransk variant av den obekväme USA-filmaren Michael Moore, han är tidningsredaktör och vänsterradikal politiker och han sådde fröet till den folkliga arbetarrörelsen Nuit Debou, som protesterar mot arbetarnas offerposition i en globaliserad hyperkapitalism.

Jag har följt Ruffin sedan dess, blev fnissigt förtjust när han höll ett anförande i den franska andrakammaren iförd amatörklubben Olympique Eaucoutrois gröna tröja. Han gjorde det medan han pläderade för en solidaritetsskatt på fotbollsövergångar.

När Ruffin släppte en liten bok så såg jag förstås till att köpa den, inte bara för att han är en fascinerande driven röst – utan för att titeln gjorde det omöjligt att inte bli nyfiken.

Hur kan de stjäla fotbollen?

Boken heter Comment ils nous ont volé le football, Hur de stal fotbollen ifrån oss. Knappt hundra sidors historieteckning om hur en folksport drunknade i pengar och förlorade alla former av etiska kompasser.

Hur kunde de stjäla fotbollen från oss?

För att det fanns annat som var viktigare för oss.

Qatar förbereder inför VM 2022.

En gråmulen måndag i december presenterar fotbollsförbundet en trupp till januariturnén, och det är väl vad det är. En samling Norden-baserade spelare ska få chansen att bekanta sig med landslagskulturen. Sverige ska möta Finland, med lite tur kan någon eller några visa upp något litet som gör att de närmar sig de stora grabbarna.

Något spännande där?

Jotack, Janne Andersson har valt ”framtidsperspektivet” och det är sunt. Europa League-spelande Malmö FF släpper inte iväg sina spelare den här gången, vettigt det också, men vi fick en hel del annat som kommer att göra det värt att följa matcherna. Supertalangen Alexander Isak, förstås, som får öppna dörren till BVB-frysen. Viktor Gyökeres får seniorchansen. Robin Jansson skriver vidare på sin saga, Daleho Irandust förtjänar verkligen sin chans och Hosam Aiesh kan ta nästa steg här.

”Längtar efter Mikael Lustig-ersättaren”

Själv vill jag ju också gärna se Joel Andersson igen, eftersom jag tror på honom som en potentiell Mikael Lustig-ersättare när den dagen kommer.

Spännande, det är det.

Och ja, nä. Det säger liksom sig självt att den bomb som ligger här främst är laddad med resmålet snarare än resenärerna. Sverige ska åka till Qatar 2019 för att förbereda sig på bästa sätt för att kunna ta sig till Qatar 2022. Vi har fått lära oss allt om emiratet som är en auktoritär regim, en ung nation där gästarbetare stoppas in i en köttkvarn och skickas hem i kistor för att Fifa ska få finfina arenor till sitt VM. Bland annat, bland väldigt mycket annat.

Först kommer mästerskapen, sedan moralen.

Folkrörelsen fotboll pratar gärna om sin demokratiska potential, sin samhällsnyttiga funktion, men eftersom någon stulit den ifrån oss så kretsar den kring samma sak som allt annat: pengarna.

Det finns inga sociala proteströrelser som välter världen över ända, det tänds inga eldar för att demonstrera mot den här stölden. Alla är upptagna med att säkra tre poäng, säkra en ny spelarövergång, säkra en plats vid köttgrytorna.

Alexander Isak kommer vara en av huvudpersonerna under turnen.

Och vad ska vi säga om det?

Först och främst att det kommer ett stort ansvar med ett stort genomslag. Att Sverige sluter handelsavtal med Qatar är en sak, att järnmalm och maskiner skeppas över kontinenter ligger i linje med ekonomiska mekanismer. Det är när man pratar om demokrati åt ena hållet och håller tyst om förtryck åt det andra som det skorrar i membranen.

Medan nepaleserna och jobbarna hålls i schack med adlig ministär, så kan dom rika spela fotboll – men dom ska jävlar inte spela där?

Men det ska vi alltså visst.

”Har dött för att det ska kunna spelas VM-fotboll”

Att vara en del av den moderna, globala fotbollsrörelsen är att tvingas förhålla sig till skumraskekonomi, gangsterstater och olika nivåer av moralisk och faktisk kriminalitet. Var lägger vi ribban i en sådan värld? Vad kan man egentligen kräva av våra förbund, organisationer och ledare? Räcker det att stå inför Fifas senaste systemövergrepp, en odemokratisk, arbetarfientlig, hbtq-hatande regim och säga att ”vi är inte för det här, bara inte tillräckligt mycket emot”? Att vi är för mänskliga rättigheter, men med förnuft?

Det absolut minsta vi kan kräva, av oss själva och av till exempel Sveriges Fotbollförbund, är att de förhåller sig.

När SvFF mejlade ut sin presskallelse inleddes den med att landslagschefen Stefan Pettersson pratade om värdet i att bekanta sig med miljön i Qatar. Sedan uttalade sig generalsekreteraren Håkan Sjöstrand om resten, om mänskliga rättigheter och gästarbetare.

Han pratade om realism, om att svensk fotboll tror på ”utbyte och kritisk dialog”. Ledare för de nordiska förbunden kommer att hålla samtal i Qatar för att betona vikten av mänskliga rättigheter i arbetet fram mot VM.

– Vi är inte nöjda med hur det ser ut där nere, men jag är inte för en bojkott, sa Janne Andersson nu.

– Ingen ska behöva dö för ett VM i fotboll, har den danske förbundsbasen Jesper Møller slagit fast.

Sverige har generellt inte pratat med samma emfas, men de trycker alltså på ”kritisk dialog”.

Det är kanske inte Martin Luther King, det är inte något som Joe Hill hade kunnat skriva sånger om. Det är inte ett brandtal som gör någon stolt, eller ens en markering som kostar något. Men det är ett sätt att förhålla sig, det är en vald metod, det är ett sätt att säga att man är medveten om vad man gör.

Gästarbetare har dött i systematisk skala för att det ska kunna spelas VM-fotboll. Sverige tänker i alla fall tala om att det är ett problem.

I januari möter ett b-landslag Finland i Qatar. De har klarat skamgränsen på vägen dit.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.