Milan en klubb i klass med Wolves

Så stora förutsättningar har Zlatans Milan att bli en storklubb igen

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Exakt hur bra förutsättningar har AC Milan att bli en storklubb igen?

Tja, någonstans i klass med Leicester, Benfica och Wolverhampton.

Nu står en stor del av hoppet till Zlatan Ibrahimovics sportsliga och ekonomiska kraft.

Ja, det är faktiskt sant att det snarare är engelska ligasjuan Wolverhampton än Manchester United eller FC Barcelona som Milan numera ska jämföras med. I alla fall om vi bara ser till klubbarnas kommersiella intäkter den gångna säsongen.

Enligt Deloittes årliga Money League sjönk Milans intäkter något och landade till sist på 2,2 miljarder kronor. Det placerar den forna italienska jätten på 21:a plats när Europas fotbollsklubbar jämförs.

Efter Napoli, Roma och Inter

Situationen är natt och dag mot säsongen 2004–05 när Milan rankades som världens tredje rikaste klubb. Fram till 2013 var italienarna också topp tio men efter att ha missat spel i Champions League i sex raka säsonger halkar klubben nu till och med ur topp 20.

Foto: New Press / Getty Images Europe
Milan rankades som världens tredje rikaste klubb säsongen 2004–2005.

Från att ha tävlat med Real Madrid och Barcelona ligger det så stolta Milan nu i ekonomisk paritet paritet med klubbarna Leicester, Ajax, Benfica och Wolverhampton precis under dem på rankingen. Före Milan finns i sin tur närmast Napoli, Everton, West Ham, Lyon, Roma, Schalke 04 och Inter.

Marginalen upp till ärkerivalen Inter på 14:e plats är 1,7 miljarder och till Barcelona på förstaplatsen är Milan distanserat med 6,7 miljarder kronor.

Men det finns kanske ändå en ljusning i horisonten.

Zlatan större än Milan

Om intäkterna från tv-sändningar och biljettförsäljning strukits hade Milan klivit in på topp 20 igen, samtidigt som utmanare som Roma, West Ham, Everton och Napoli halkat ur. Milano-klubben är alltså fortfarande stark när det kommer till sponsorintäkter och souvenirförsäljning – men har dabbats hårt av uteblivit spel i Champions League.

Foto: Marco Luzzani / Getty Images Europe
Zlatan Ibrahimovic är Milans hopp inför framtiden.

Nu står en stor del av hoppet till Zlatan Ibrahimovic när AC Milan ska återbygga sin forna status. 38-åringen har redan höjt intresset bland publiken, kommer med sin stora kommersiella kraft (Zlatan har 34 miljoner fler följare på Instagram än sin klubb) hjälpa Milan inför omförhandlingar av viktiga sponsoravtal och kan kanske även lyfta laget så mycket på planen att den så viktiga Champions League-platsen snart är Milans igen.

Det är i alla fall vad fansen till tabelltian tvingas hoppas på.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM