Publicerad 2019-11-16

Sverige igår.

Tyskland, Nederländerna Kroatien och Österrike i dag.

Antalet klarar EM-lag är nu 16 av totalt 24.

Kvällens stora dramatik utspelade sig i Grupp E där Kroatien tog emot Slovakien i en grupp där fyra lag fortfarande slåss om en plats i EM 2020.

Efter Wales seger borta mot Azerbajdzjan stod det klart att Slovakien behövde minst en poäng för att ha en realistisk chans till direktavancemang. Man tog också ledningen i 32:a minuten genom Robert Bozenik.

Där och då var Kroatien (som var ensamma i gruppen om att avsluta sitt kvalspel i kväll) illa ute. Men hemmalaget tog sig samman och Nicola Vlasic och Bruno Petkovic vände matchen på fyra minuter i andra halvleks inledning. Matchen slutade 3–1 och därmed är Kroatien klara för EM.

Slovakien är hastigt och mindre lustigt fyra i gruppen inför avslutningen där trean Wales (11 poäng) tar emot tvåan Ungern (12 poäng) i vad som blir en direkt avgörande match.

I grupp C vann Tyskland enkelt mot Vitryssland med 4–0. För Nederländerna blev det betydligt tuffare borta mot Nordirland. Hemmalaget bränder en straff och Nederländerna hade ett avslut i ribban men matchen förblev mållös. Det räckte för att säkra ett avancemang för Nederländerna som därmed är med i sitt första mästerskap sedan VM 2014.

Även Österrike är klara för avancemang efter 2–1 mot Nordmakedonien. De går vidare från grupp G tillsammans med Polen.