Publicerad 2018-05-10

Blåvitts Rasmus Wikström gjorde matchens enda mål

Sverige är klart för kvartsfinal i U17-EM i England.

Detta efter att man besegrat Portugal med 1–0 i måstematchen.

Stor matchhjälte - IFK Göteborgs-försvararen Rasmus Wikström som gjorde matchens enda mål.

Förutsättningarna inför det sista gruppmötet mellan Sverige och Portugal i U17-EM var glasklara. Svensk seger och man var vidare till kvartsfinal, oavgjort och förlust och Sveriges EM-äventyr i England skulle vara över.

Det svenska juniorlandslaget fick en kanonstart på Pirelli Stadium i Burton. Efter 16 minuter slog Brommapojkarnas Fredrik Hammar en hörna, Portugal misslyckades med att få undan bollen och IFK Göteborgs-försvararen Rasmus Wikström kunde sätta dit till 1–0 för Sverige.

Efter Sveriges ledningsmål tryckte Portugal på resterande delen av halvleken men Sveriges låg rätt i försvaret.

Sverige får sällskap av Norge

Portugal som vann turneringen både 2003 och 2016 tryckte på i den andra halvleken för att få in en kvittering. Men Sverige fortsatte att spela stabilt i defensiven samtidigt som Simon Andersson höll tätt i målet.

På tilläggstid såg dock Portugal ut att ha kvitterat tillställningen. Anfallaren Umaro Embaló satte bollen bakom Simon Andersson men vinkades snabbt av för offside. Kort därefter blåste domaren av matchen och säkrade en plats i kvartsfinalen.

Vilka Sverige får möta i kvartsfinalen avgörs under morgondagen.

I gruppens andra match vann Norge mot Slovenien med 2–0 vilket innebär att grannarna i väst vann gruppen och gör Sverige sällskap i kvartsfinalen.