Jakob Lilja: ”Det är märkligt”

Reporter: Linus Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Jakob Lilja döms till misshandel i Högsta domstolen.

Nu väljer hockeystjärnan att kritisera domen.

– Det är märkligt, säger 24-åringen.

Efter en långdragen rättsprocess med överklaganden till både Hovrätten och Högsta domstolen har domen mot Jakob Lilja i dag fastslagits.

HD ändrar hovrättens domslut endast på det sättet att påföljden bestäms till villkorlig dom, och HD gör därmed som tingsrätten och hovrätten och fäller Lilja för misshandel.

Därmed slipper visserligen Lilja betala 24 000 kronor i böter, men får å andra sidan stå för rättegångskostnaderna själv som landar på 44 116 kronor.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

– Det är bara att betala det och sedan skita i det här, lägga det bakom mig, säger Lilja efter att ha fått domen.

”Förstår inte skillnaden”

Han är kritisk mot den.

– Av alla som gjort dumma saker på hockeyrinken känns det märkligt att det är jag som hamnar i en rättslig process. Jag förstår inte vad som är skillnaden mellan att jag har gjort något, eller någon annan.

Rättsprocessen har pågått i drygt tre år – hur mycket fokus har den tagit från hockeyn?

– Klart att det har tagit mycket fokus. Jag har fått åka runt mycket på rättegångar. Det var egentligen i början som jag brydde mig mycket. Den senaste tiden har jag inte tänkt så mycket på det, även om det funnits i bakhuvudet att jag kanske har en misshandelsdom på mig.

Har fått stöd

Kommer domen att ändra på dig som spelare på isen?

– Det är klart att man får tänka till. Man kan inte bara gå på känslor, utan måste tänka till nu när man uppenbarligen kan bli dömd från isen.

Vilket stöd har du fått under den här perioden?

– Jag har fått jättebra stöd av alla klubbar jag spelat i och från hela hockey-Sverige.

Lilja spelade i Rögle när händelsen skedde och har sedan dess hunnit med tre säsonger i Linköping innan han nu har skrivit på för Djurgården.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: