Wennerholm: En av de mäktigast vändningarna jag sett

Vem såg det komma? Inte jag i alla fall

MALMÖ. Vem var det som sa att det inte finns något värre än att leda med 3–0 i hockey.

Håkan Södergren? Leif Boork?

Skit samma.

Malmös magiska vändning mot Växjö visar att regeln fortfarande gäller.

Jag var faktiskt svettig efter det här dramat i Malmö Arena, där skåningarna vände 0–3 eftet två spelade perioder till 4–3 i sudden.

En av de mäktigaste vändningarna jag sett.

Då var jag ändå på plats i Helsingfors och såg Sverige vända 1–5 till 6–5 mot Finland i kvartsfinalen i hockey-VM 2003.

Vändningarnas vändning.

Den är fortfarande självklar etta, men det här kommer sannerligen inte långt efter.

Självklart att det skulle dömas mål

Det hade nästan känts som ett antiklimax och Växjö vunnit det här i sudden. Nu blev dramatiken extra stor, då Andreas Thuressons avgörande 4–3 videogranskades och höll spänningen vid liv några minuter efter själva målet. Men självklart dömdes det mål, allt annat hade varit en rättsskandal.

Det blev också det perfekta slutet på en helt osannolik hockeykväll.

Själv var jag beredd att offra en högerarm på att Växjö skulle vinna det här efter två spelade perioder.

Överlägsna i spelet, 3–0 i mål och ett Malmö som inte kom någonstans.

Hur stor skulle förnedringen bli?

Inför tredje perioden handlade det egentligen bara om hur stor skåningarnas förnedring skulle bli. Det var känslan.

Tre minuter och 51 sekunder senare gungade läktarna i Malmö Arena, när hela publiken stod upp och hoppade i bänkarna.

Då hade Malmö gjort tre raka mål och det stod 3–3. Tre mål på tre minuter och 24 sekunder.

Vem såg det komma? Inte jag i alla fall.

Jag satt istället och undrade vad Malmö ätit i periodpausen. Dunderhonung?

Det kändes nästan så för ett lag som varit lika sävliga som Skalman i de två första perioderna.

Nu är Malmö bara en seger från en av 2000-talets största slutspelsskrällar. Det har bara hänt en gång tidigare att åttan i serien slagit ut seriesegrarna. Det var när AIK slog ut HV71 med 4–0 i matcher 2011 och Viktor Fasth var en levande vägg.

En del att fundera över

Växjö har mycket att fundera över. Det efter en match där de såg ut som de seriesegrare de var efter två spelade perioder och 3–0 i mål. Då såg de ut som den lagmaskin jag räknat med att få se i slutspelet.

Men Växjös avslutning av serien med bara en trepoängare på de sista åtta grundseriematcherna var tydligen ingen tillfällighet. Den trenden fortsättar och de är uppe i tolv matcher nu med bara en enda seger vid full tid.

Den enda match de vunnit mot Malmö kom ju också i sudden death.

Nu är guldfavoriterna nere för räkning, inte på nio kanske, men åtminstone åtta.

De måste bryta trenden mot Malmö i Vida Arena där de förlorat tre raka nu.

Annars är säsongen över för smålänningarna och jag och många med mig får äta upp våra tips.

Inga livlinor kvar

Nu måste de vinna tre raka. Det finns inga livlinor. Tränaren Sam Hallam tog upp fjolårets kvartsfinal mot Linköping, där Växjö låg under med 0–2 i matcher, men vann fyra raka och tog sig till semifinal.

Men det är inte ofta historien går igen och Malmö kommer till Växjö på lördag med ett gigantiskt självförtroende. Med facit i hand går det inte att vinna hockeymatcher på något bättre sätt än de gjorde den här kvällen.

SM-slutspelet såg jämnt ut från början och jag trodde att kvartsfinalerna skulle bli några av de tuffaste någonsin. Men dit räknade jag inte Malmö.

Nu är både seriens etta, trea och fyra i underläge mot lägre placerade lag och det bryter totalt mot det normala slutspelsmönstret.