Superskrällen - Danmark besegrade Finland

Uppdaterad 2018-05-10 | Publicerad 2018-05-09

Obesegrade Finland var storfavoriter inför mötet med Danmark.

Men värdnationen gick på knock och stod för turneringens första stora skräll.

Till hemmapublikens stora glädje avgjorde Nichlas Hardt matchen i slutminuterna med sitt 3–2-mål.

Finland har imponerat stort under inledningen av ishockey-VM. Inför mötet med värdnationen Danmark stod finländarna på full poäng och en imponerande målskillnad på 23–2. Men mot hemmanationen fick de finska lejonen bekänna färg.

Efter en mållös första period tog Danmark ledningen i mittenakten. Värdnationen fick chansen i powerplay och utnyttjade det på bästa sätt. Veteranen Frans Nielsen vände runt, siktade in sig och tryckte dit 1–0 i det bortre krysset.

Storstjärnan kvitterade

Efter målet vaknade Finland till. Bara minuter efter ledningsmålet kvitterade storstjärnan Sebastian Aho matchen till 1–1 assisterad av Teravainen och Granlund.

Där och då trodde man att det roliga skulle vara över för de rödvita. Men efter slarv av Finland i offensiv zon kom Oliver Bjorkstrand helt fri med Ville Husso. Väl där gjorde han inget misstag och satte 2–1 till publikens stora glädje.

Hardt avgjorde i slutminuterna

Med bara minuter kvar kvitterade Mikael Granlund för Finland och matchen gick mot förlängning. Men det här var inte Finlands kväll.

I slutminuterna fick Danmark chansen i powerplay efter att Teravainen blivit utvisad. Då klev Malmö Redhawks Nichlas Hardt fram och avgjorde matchen med sitt 3–2-mål.

”Bästa laginsatsen”

Mikkel Bødker och Jannik Hansen anslöt till matchen efter att åkt ur Stanley Cup-slutspelet med San Jose. Efter matchen hyllades duon och resten av laget av danske legendaren och assisterande tränaren Heinz Ehlers:

– Bästa laginsatsen så här långt. Frederik Andersen ger oss chansen att vinna mot ett bättre lag. Mikkel Bødker och Jannik Hansen har vi fått ny energi, säger Ehlers till Sportbladet.

Hur stort är det att slå Finland?

– För oss danskar är det jättestort att slå en toppnation som så här långt varit fantastiska i turneringen.

Drömmer Danmark om att möta Tre Kronor i kvarten nu?

– Det skulle nästan vara synd, för då finns det inga platser kvar till de svenska fansen i arenan. Sportsligt, nej tack.

Även svenske Linus Omark ställde sig i hyllningskören efter Danmarks skräll. Till vardags spelar Omark tillsammans med danske Philip Larsen i KHL.

– Fantastiskt kul för min danska kompis Larsen (Philip). Tror Danmark går minst till semifinal om dom får hem Nikolaj Ehlers. Så hoppas Sverige inte får möta dom i en kvartsfinal, säger Omark till Sportbladet.