Öppnar för direkt upp- och nedflyttning i SHL

Om tre veckor kommer förslaget om svensk hockeys framtid – kan åka ur SHL direkt

Publicerad 2018-11-02

Flera SHL-klubbar har börjat omvärdera sitt tidigare beslut och kan nu tänka sig direktnedflyttning från SHL.

Uppgifter som delvis bekräftas av ensamutredaren Ola Lundberg:

– Många klubbar kan tänka sig något annat än det man kom överens om tidigt i våras, det har jag känt av de senaste veckorna, säger Lundberg.

Följ ämnen

I dag är det exakt tre veckor tills ensamutredare Ola Lundberg presenterar sitt förslag för hur seriesystem och kvalmekanism ska se ut i framtiden. Ett utkast som sedan ska ut på remiss innan Ishockeyförbundets styrelse lägger sitt slutgiltiga förslag till förbundsmötet, som hålls i juni.

Ola Lundberg har sedan i våras träffat sex-sju klubbar från Hockeyettan, samtliga allsvenska klubbar och kommande vecka träffar han de tre återstående klubbarna i SHL: Malmö, Rögle och Brynäs.

Det är först nu under hösten som Lundberg fritt har kunnat besöka SHL-klubbarna.

– Under våren höll SHL på med sin egen serieanalys och då ville de inte träffa mig innan den var klar. De har kommit överens om ett tyckande i den där serieanalysen, som jag fick ta del av i maj.

Klimatet har förändrats

– Men efter sommaren har det lossnat. I dag känner jag mig välkommen och har fått en hel del argument också, säger Lundberg.

Har de inte bara sagt samma sak till dig som de redan slagit fast i sin utredning?

– Både och, kan man säga. Generellt är de ganska konformativa (likformade), men det jag ville göra var att lyssna av vilka nyanser de har i sina argument och vilka förändringar de kan tänka sig. 

Enligt Sportbladets uppgifter har klubbarnas egna åsikter florerat mer fritt de senaste veckorna sedan Jörgen Lindgren lämnade vd-posten. 

– Klimatet har förändrats och förändringsklimatet är lite annorlunda nu jämfört med i våras, vilket jag ser som positivt, säger Lundberg.

Kan diskutera direktuppflyttning

I den serieanalys som SHL tog fram i våras slogs fast att nuvarande upp- och nedflyttningssystem ska ligga kvar. 

– De förordar den modellen, ja. Men då vill jag veta om det finns nyanser i det och om man kan tänka sig fundera på andra alternativ, säger Ola Lundberg.

Just i frågan om upp- och nedflyttning har några klubbar de senaste veckorna öppnat för att sista laget i SHL kan flyttas ner direkt utan kval. I så fall om en revolutionerande förändring i den svenska högstaligan, där inget lag åkt ur utan kval sedan 1985–86.

Uppgifter som Ola Lundberg säger så här om: 

– Jag vill inte fastna för någon modell, mer att vissa klubbar kan tänka sig något annat, eller åtminstone nyansskillnader av det som SHL centralt kom överens om i våras. Det märker man. 

Har turbulensen runt SHL skapat ett annat klimat där andra åsikter kommit upp?

– Jag har regelbunden och nära kontakt med SHL:s ordförande, Anders Källström, så den vägen får jag en hel del information. Nu är man från SHL-håll måna om att upprätta SHL:s varumärke. Det inte så bra som det varit tidigare. Det vill man försöka komma bort ifrån. Det gagnar hela hockeysverige naturligtvis att det blir på det sättet.

Kommande vecka ska Ola Lundberg träffa de återstående SHL-klubbarna och även några domare. Han ska dessutom ha ett möte med talespersonerna för de 28 supporterklubbar som nyligen skrev ett uppmärksammat brev där de krävde förändringar: 

– De ringde och ville träffa mig, och det tyckte jag var kul, så vi ska mötas nästa vecka, berättar Lundberg.

Tror på den svenska modellen

Nu med tre veckor kvar, har du en tydlig idé hur ditt förslag ska se ut?

– Ja, det är några pusselbitar kvar, men den röda tråden tror jag i alla fall att jag har lyckats fånga. 

Hur mycket är det här ditt eget förslag format efter dina egna värderingar?

– Klart att jag skannar av med min uppdragsgivare (Ishockeyförbundet), det är inte speciellt gångbart om man lägger fram ett förslag som man vet får väldigt svårt att gå igenom. Men jag är en gammal föreningsmänniska och känner starkt för den svenska modellen, det är ingen hemlighet.

Vad är den svenska modellen för dig?

– Att det ska finnas en möjlighet att avancera i ett seriesystem, en annan sak är att man ska ha ett system som ger största möjliga rättvisa åt prestationen. Oavsett division ska förutsättningar relateras till den nivå man spelar på och den nivå man vill uppnå ska finnas som ett realistiskt alternativ. 

LÄS VIDARE