Matchfakta 8/2

NY Rangers-Anaheim 1-4 (0-1, 1-2, 0-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-08

Första perioden: 0-1 (10.36) Mathieu Schneider 7 (Brian Sutherby, George Parros).

Andra perioden: 1-1 (07.42) Ryan Callahan 2 (Sean Avery, Blair Betts), 1-2 (12.05) Corey Perry 28 (Mathieu Schneider), 1-3 (13.32) Chris Kunitz 16 (Chris Pronger, Teemu Selänne), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-4 (12.13) Todd Bertuzzi 12 (Ryan Getzlaf).

Skott: 33-19 (12-7, 11-7, 10-5)

Utvisningar, Ny Rangers: 3x2 min, 3x5 min. Anaheim: 5x2 min, 3x5 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden)

Målvakter: NY Rangers: Henrik Lundqvist 78,9%, istid 58.08 Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 97,0%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan.

Matchen: Jean-Sebastien Giguere överglänste Henrik Lundqvist när mästarlaget Anaheim tog sin andra raka seger i New York (3-0 senast mot Islanders). Giguere räddade 32 skott och njöt av att se Ducks nya offensiv fungera.

- Det är mycket lättare att vinna när du får så många mål. Det är aldrig roligt att spela om man inte gör mål. Jag tror killarna har mycket kul för tillfället, sa Giguere till AP efter matchen.

Henrik Lundqvist fick bara 19 skott mot sig varav fyra alltså hittade in bakom den svenske målvakten. Räddningsprocenten då mycket blygsamma 78,9.

- Vi har svårt att slå lagen från västkusten, konstaterade ”Henke”.

Ja, efter 1-4 i natt och 2-4 mot Los Angeles i matchen innan har NY Rangers nu tio raka matcher mot lag från Western Conference - utan en enda seger.

Teemu Selänne hade återigen en assist i sin andra match efter comebacken. Den finske veteranen var med i förspelet till Chris Kunitz 3-1-mål i power play i mitten av den andra perioden.

Montreal-Toronto 2-4 (1-1, 0-2, 1-1)

Första perioden: 1-0 (11.09) Tomas Plekanec 20 (Alexei Kovalev, Andrei Markov), 1-1 (17.24) Kris Newbury 1 (Dominic Moore, Boyd Devereaux).

Andra perioden: 1-2 (01.24) Darcy Tucker 7 (Matt Stajan, Jason Blake), 1-3 (19.36) Kyle Wellwood 6 (Tomas Kaberle, Mats Sundin), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-3 (06.20) Alexei Kovalev 25 (Tomas Plekanec, Josh Gorges), 2-4 (19.31) Darcy Tucker 8 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 36-28 (11-14, 11-8, 14-6)

Utvisningar, Montreal: 4x2 min. Toronto: 5x2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre)

Målvakter: Montreal: Carey Price 88,9%, istid 59.12 Toronto: Vesa Toskala 94,4%, istid 60.00

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 0, 0, +1, 06.14

Mats Sundin, f, Toronto 0, 1, 2, 2, +1, 23.55

Matchen: Toronto förlorade med 8-0 senast hemma mot Florida. Nu väntade en tuff bortamatch mot formstarka Montreal… och en ny storförlust..?

Nej, Mats Sundin och kompani tog sig i kragen, skrällde och vann med 4-2 där avgörande kom i den andra perioden då Toronto gick från 1-1 till 3-1. Sundin assisterade till Kyle Wellwoods 3-1 med bara 24 sekunder kvar av perioden.

- Alla gånger som Montreal och Toronto spelar ser det ut som om tabellplacering inte har någon betydelse. Det är en playoff-stämning och du kan känna det i omklädningsrummet, sa Torontos svenske lagkapten till AP.

Och Sundin fortsatte:

- Vi ville visa att vi är ett bättre lag än det som skämde ut sig hemma mot Florida. Jag tycker vi kom tillbaka och visade karaktär och genomförde en bra match i kväll.

Vesa Toskala i bortakassen var en stor bidragande orsak till skrällsegern. Toskala räddade 34 skott.

Detroit-Los Angeles 3-5 (2-1, 1-0, 0-4)

Första perioden: 1-0 (00.49) Tomas Kopecky 4 (Mikael Samuelsson, Brian Rafalski), 1-1 (10.17) Kyle Calder 7 (Michal Handzus), 2-1 (18.51) Henrik Zetterberg 32 (Nicklas Lidström).

Andra perioden: 3-1 (13.05) Henrik Zetterberg 33 (Daniel Cleary, Mikael Samuelsson).

Tredje perioden: 3-2 (00.39) Patrick O´Sullivan 13 (Tom Preissing, Brad Stuart), 3-3 (06.15) Alexander Frolov 14 (Kyle Calder, Derek Armstrong), spel 5 mot 4, 3-4 (13.07) Brad Stuart 5 (Derek Armstrong, Alexander Frolov), spel 5 mot 4, 3-5 (14.39) Anze Kopitar 22 (Brad Stuart, Alexander Frolov).

Skott: 29-25 (12-9, 7-6, 10-10)

Utvisningar, Detroit: 5x2 min. Los Angeles: 3x2 min.

Publik: 18 852 (i Joe Louis Arena)

Målvakter: Detroit: Chris Osgood 80,0%, istid 58.23 Los Angeles: Jason LaBarbera 89,7%, istid 60.00

Andreas Lilja, b, Detroit 0, 0, 2, 0, -1, 19.08

Nicklas Lidström, b, Detroit 0, 1, 1, 0, -3, 26.46

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 2, 2, 0, 15.58

Mikael Samuelsson, f, Detroit 0, 2, 3, 0, +2, 16.34

Tomas Holmström, f, Detroit 0, 0, 2, 2, -1, 17.19

Henrik Zetterberg, f, Detroit 2, 0, 5, 0, +2, 22.17

Matchen: NHL:s bästa lag på hemmais mot NHL:s sämsta lag. Det borde bara kunna sluta på ett sätt - med en klar Detroit-seger. Men Los Angeles hade andra planer.

Jumbolaget låg under med 3-1 efter två perioder, men en makalös uppryckning i den tredje gav fyra mål och Kings-seger.

- Det är alltid härligt att komma tillbaka och vinna en match i den tredje perioden. Men det är mycket skönare att göra det på bortaplan mot ligans bästa lag, sa Brad Stuart som gjorde matchavgörande 4-3 efter 13 minuter och även spelade fram till 2-3 och 5-3.

Detroit hade vid seger tangerat ett NHL-rekord: att vinna nio raka matcher mer än en gång under en och samma säsong. Nu stannade segerraden vid åtta och det var frustrerande för många spelare.

- Jag bryr mig om sättet som vi förlorade på. Du vet att det sker när du spelar 82 matcher under en säsong, men när du leder med 3-1 måste du hitta ett sätt att begrava hockeyklubborna på. Vi gjorde inte det, sa Red Wings center Kris Draper.

Henrik Zetterberg fortsätter att göra mål efter comebacken. I natt blev det två nya och ”Zäta” är nu uppe på 33 mål denna säsong.

- Vi måste lämna detta bakom oss. Vi har två stora matcher på gång i Toronto på lördag och sedan hemma mot Anaheim, sa Henrik Zetterberg.

Niklas Kronwall rapporteras vara på gång efter axelskadan. Han tränade lätt på torsdagen.

Pittsburgh-NY Islanders 4-3 (1-1, 2-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (04.31) Mike Comrie 15 (Andy Hilbert), 1-1 (09.04) Ryan Whitney 10 (Petr Sykora, Evgeni Malkin), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-1 (02.24) Ryan Malone 16 (Ryan Whitney, Evgeni Malkin), 2-2 (06.30) Ruslan Fedotenko 9 (Trent Hunter, Freddy Meyer), spel 5 mot 4, 3-2 (11.33) Ryan Whitney 11 (Evgeni Malkin, Sergei Gonchar), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-3 (10.47) Mike Comrie 16 (Richard Park, Freddy Meyer), spel 5 mot 4, 4-3 (16.21) Kris Letang 3 (Jeff Taffe).

Skott: 27-32 (9-11, 13-10, 5-11)

Utvisningar, Pittsburgh: 3x2 min, 1x5 min. NY Islanders: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 075 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Ty Conklin 90,6%, istid 60.00 NY Islanders: Rick DiPietro 85,2%, istid 58.47

Inga svenskar på isen.

Matchen: I måndags, efter Pittsburghs 4-3 förlust mot New Jersey, sågade coachen Michel Terrien backen Ryan Whitneys insats totalt. Terrien sa bland annat att han ”kostade oss matchen”.

I natt kontrade Whitney och gjorde två mål när Penguins slog NY Islanders med 4-3.

- Han svarade exakt som jag hade förväntat mig. Han spelade inte bara bättre offensivt - det är fint att göra två mål - men defensivt var han helskärpt. Detta är vad jag vill ha av honom, sa Michel Terrien till AP.

Men segermålet gjorde av Kris Letang med bara drygt tre minuter kvar att spela. Letang flippskott från högra kanten hittade in bakom Islanders målvakt Rick DiPietro - via en försvarares klubba.

- Jag såg att målvakten var nere och att backen var där så jag försökte bara få den på nät och försöka få någonting att ske, sa Kris Letang om avgörandet.

Noterbart var att Mellon Arena nu var utsålt för 40:e matchen i rad. 17 075 personer såg hemmalaget vinna och ta sig ett steg närmare slutspel.

Ottawa-Florida 5-4 (0-1, 4-3, 1-0)

Första perioden: 0-1 (16.19) David Booth 15 (-), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (00.58) Dany Heatley 26 (Jason Spezza, Wade Redden), 2-1 (04.08) Christoph Schubert 5 (-), 3-1 (05.47) Joe Corvo 6 (Jason Spezza, Dany Heatley), 3-2 (09.19) Brett McLean 7 (Olli Jokinen, Richard Zednik), spel 5 mot 4, 3-3 (10.04) Nathan Horton 15 (Gregory Campbell, Kamil Kreps), 4-3 (13.31) Chris Phillips 5 (Mike Fisher, Anton Volchenkov), 4-4 (14.17) Olli Jokinen 27 (Jay Bouwmeester, Richard Zednik).

Tredje perioden: 5-4 (07.26) Dany Heatley 27 (Wade Redden, Jason Spezza), spel 5 mot 4.

Skott: 34-33 (5-16, 16-10, 13-7)

Utvisningar, Ottawa: 5x2 min. Florida: 4x2 min.

Publik: 19 435 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Ray Emery 87,9%, istid 59.55 Florida: Tomas Vokoun 85,3%, istid 59.21

Matchen: Efter elva matchers frånvaro på grund av en axelskada var Ottawas Dany Heatley tillbaka på isen. Och han slog till direkt - Heatleys två mål (1-1 och avgörande 5-4) gav en efterlängtad seger för Senators. Båda målen assisterades av Wade Redden och Jason Spezza.

- Det kändes bra. Första perioden handlade bara om att komma tillbaka i matchtempo och det var en lite rostig känsla. Men andra och tredje kändes mer bekvämt och jag fick in tajmningen, sa Dany Heatley till AP.

Ottawa hade åtta förluster på de elva matcherna som Heatley saknats och visst var han extra välkommen tillbaka eftersom kaptenen Daniel Alfredsson fortfarande är borta.

- När du förlorar matcher är det fint att få tillbaka energi i laget. Och det är fint när den kommer från en man som gör 50 mål, sa kedjekompisen Jason Spezza.

Nio mål totalt i matchen varav sju kom i den andra perioden, något som Florida-ledningen inte gillade.

- Vi spelade en stark första period. Jag tycker vi spelade på det sättet vi ska spela mot dom. I den andra perioden öppnade vi upp och de har folk som direkt tar vara på våra misstag, sa Panthers coach Jacques Martin.

Minnesota-Dallas 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)

Tredje perioden: 0-1 (03.11) Niklas Hagman 20 (Loui Eriksson, Jussi Jokinen).

Skott: 25-26 (10-15, 7-7, 8-4)

Utvisningar, Minnesota: 6x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Dallas: 2x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 96,2%, istid 58.43 Dallas: Mike Smith 100%, istid 59.57

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 0, 0, 0, 21.06

Mattias Norström, b, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 18.53

Niklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 1, 2, +1, 13.17

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 1, 1, 0, +1, 07.43

Matchen: Målsnålt och ovisst. Då steg en riktig avgörare fram. Dallas Niklas Hagman gjorde det enda målet i matchen efter drygt tre minuter av den sista perioden.

Finländarens sjunde matchavgörande mål (näst bäst i ligan efter Alexander Ovechkins åtta) kom efter en passning från Loui Eriksson. Hagman höll undan backen Martin Skoula, skar in i målgården och med en backhand överlistade han landsmannen Niklas Bäckström i Minnesotas mål och noterades för säsongens 20:e fullträff.

- Jag har haft möjligheten att spela lite mer offensivt och fått chansen i power play. Såklart är det skönt att göra 20 mål, men hela året har överlag varit bra, sa Niklas Hagman efter Stars femte raka seger.

Mike Smith, som åter fick chansen sedan Marty Turco skadats i nacken, räddade 25 skott och höll nollan för andra gången denna säsong.

Nashville-Tampa Bay 1-2 (1-0, 0-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (12.37) Alexander Radulov 21 (Jason Arnott, J.P. Dumont).

Andra perioden: 1-1 (13.09) Brad Richards 17 (Martin St. Louis, Vincent Lecavalier).

Förlängning: 1-2 (00.58) Vaclav Prospal 23 (Brad Richards, Dan Boyle).

Skott: 19-25 (7-5, 2-12, 10-6)

Utvisningar, Nashville: 1x2 min. Tampa Bay: 2x2 min.

Publik: 13 959 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Dan Ellis 92,0%, istid 60.50 Tampa Bay: Johan Holmqvist 94,7%, istid 60.58

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay - se ovan.

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 1, 0, 0, 11.43

Matchen: Tampa Bay har varit ligans sämsta bortalag - tills nu. I natt kom sjätte raka segern på bortais efter att laget inlett säsongen uselt med endast tre vinster på de 20 första bortamatcherna.

Vaclav Prospal satte avgörande 2-1 redan efter 58 sekunders spel av den tredje perioden och det räckte, tack vare målvakten Johan Holmqvists spel, till två fräscha poäng för Tampa Bay.

Prospals mål kom på en retur från målvakten Dan Ellis efter att Brad Richards först skjutit ett hårt slagskott.

- Vi kunde få tag på returen eftersom vi var hungrigare än de och vi var mer lyckosamma än de, sa Vaclav Prospal.

I och med alla bortapoäng den senaste tiden har Tampa Bay fortfarande en chans att nå slutspelet.

- Vi är fortfarande med, det är mycket hockey kvar att spela. Vi måste få in det i våra huvuden att vi inte gjort någonting ännu. Bortaturnén har varit bra. Vi måste dock göra mer, sa Brad Richards.

Atlanta-Vancouver 1-2 (0-0, 1-0, 0-2)

Andra perioden: 1-0 (07.58) Pascal Dupuis 10 (Tobias Enström, Slava Kozlov).

Tredje perioden: 1-1 (06.32) Daniel Sedin 24 (Mattias Öhlund, Sami Salo), spel 5 mot 4, 1-2 (11.14) Alexandre Burrows 6 (Taylor Pyatt, Ryan Kesler).

Skott: 28-28 (7-8, 12-9, 9-11)

Utvisningar, Atlanta: 5x2 min, 2x5 min. Vancouver: 4x2 min, 2x5 min.

Publik: 16 813 (i Philips Arena)

Målvakter: Atlanta: Kari Lehtonen 92,9%, istid 58.30 Vancouver: Roberto Luongo 96,4%, istid 59.43

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 0, 0, +1, 25.36

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 1, 0, -1, 21.49

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 1, 2, 2, 0, 23.36

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 2, 0, 0, 18.27

Daniel Sedin, f, Vancouver 1, 0, 4, 0, 0, 17.24

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 0, 3, 0, -1, 20.41

Matchen: Efter tre raka förluster på bortais vände det äntligen för Vancouver. Daniel Sedin fixade kvitteringen efter att ha styrt in Mattias Öhlunds skott sex minuter in i den tredje perioden. Och fem minuter senare avgjorde Alex Burrows med sitt lite märkliga 2-1-mål.

Burrows skott gick enkelt in eftersom Atlantas målvakt Kari Lehtonen satt ned på isen efter att lagkamraten Eric Perrins klubba helt sonika slagit omkull honom. Efter matchen visade den finländske målvakten upp ett rött märke på bröstet.

- Perrins klubb träffade mig här. Det var därför jag trillade på ändan. Jag kunde inte komma upp tillräckligt snabbt, sa Kari Lehtonen till AP och pekade på sitt märke.

- Jag klagade mycket eftersom jag trodde det var en klubba från deras spelare som träffade mig, men jag hade fel. Ibland händer sådana saker, sa Lehtonen vidare.

Vancouvers Robert Luongo, som varit lite skakig senaste tiden, gjorde nu en praktinsats. Han räddade 27 skott och valdes också till matchens lirare.

Calgary-Chicago 1-3 (0-0, 1-2, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (07.14) Duncan Keith 7 (Robert Lang, Patrick Kane), 1-1 (11.30) Adrian Aucoin 8 (Alex Tanguay, Stephane Yelle), 1-2 (15.07) Patrick Sharp 25 (Martin Havlat, Cam Barker).

Tredje perioden: 1-3 (19.48) Yanic Perreault 7 (Patrick Sharp, Robert Lang), spel 5 mot 6.

Skott: 27-28 (10-8, 5-14, 12-6)

Utvisningar, Calgary: 7x2 min, 2x5 min. Chicago: 6x2 min, 2x5 min.

Publik: 19 289 (i Pengrowth Saddledome)

Målvakter: Calgary: Miikka Kiprusoff 92,6%, istid 59.25 Chicago: Nikolai Khabibulin 96,3%, istid 60.00

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 0, 0, -2, 19.01

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 1, 2, -2, 18.44

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 1, 0, 0, 06.49

Matchen: Chicagos målvakt Nikolai Khabibulin bara äskar att spela mot Calgary. På 26 matcher mot det kanadensiska laget har Khabibulin nu 19 segrar och har bara släppt in 2,06 mål i snitt. Ryssen var också målvakt i Tampa Bay när de slog Calgary i Stanley Cup-finalen 2004.

- Det är en rolig byggnad att spela i. Jag kommer alltid att komma ihåg 2004. Stämningen är så bra här, sa 35-årige Khabibulin som innan denna match hade tio raka förluster i bagaget.

Att mardrömssviten bröts mot just Calgary var alltså rent logiskt.

- Helt klart skönt att vinna, det har inte hänt på ett tag. Jag spelade några bra matcher under förlustsviten som vi kunde ha vunnit, men det skedde inte, sa Nikolai Khabibulin till AP.

Men Chicago är fortfarande en bit från en slutspelsplats. Nio poäng skiljer upp till den åttonde och sista platsen i Western Conference.

- Vi känner att vi har ett lag som kan vinna och förhoppningsvis kan detta vara kickstarten till en segersvit, sa Patrick Sharp som satte matchavgörande 2-1 i den andra perioden.

Phoenix-Columbus 1-2 (0-2, 1-0, 0-0)

Första perioden: 0-1 (05.20) Jason Chimera 10 (Manny Malhotra, Jan Hejda), spel 4 mot 5, 0-2 (09.09) Nikolai Zherdev 22 (Ron Hainsey, Jiri Novotny), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (12.56) Mike York 6 (Steve Reinprecht, Peter Mueller), spel 5 mot 4.

Skott: 27-33 (5-12, 11-13, 11-8)

Utvisningar, Phoenix: 5x2 min, 1x10 min. Columbus: 9x2 min.

Publik: 13 918 (i Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Ilya Bryzgalov 93,9%, istid 58.02 Columbus: Fredrik Norrena 96,3%, istid 60.00

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 1, 0, 0, 12.45

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 2, 0, 0, 07.37

Matchen: En väldigt viktig seger för Columbus. I och med de två poängen är laget nu bara en poäng efter just Phoenix i kampen om slutspelsplatserna. Men coachen Ken Hitchcock tyckte att siffrorna kunde varit större.

- Som vi spelade förtjänade vi att vinna med mer än 2-1. Ingenting kommer lätt för detta lag. Vi måste kriga och slita för allting, sa Hitchcock.

På slutet var det ytterst nära att Phoenix kvitterade. Målvakten Fredrik Norrena gjorde en briljant plockhandsräddning på Steven Reinprechts skott i slutsekunderna.

- Jag försökte sätta den med backhanden upp i nättaket. Han fick en handske på den. Det var en fin räddning, sa Steven Reinprecht.

- Det var en stabil laginsats. Vi hade ett starkt spel framför målet och när det sker är det enklare att rädda, sa Fredrik Norrena till AP.

Rick Tocchet var tillbaka på Phoenix bänk som en av coacherna. Tocchet har varit avstängd i två år efter att ha varit inblandad i en illegal spelhärva.