Färjestads 20 största – genom tiderna

Mats Wennerholm listar FBK-legendarerna

När det handlar om Färjestad är det inga problem att plocka ut 20 av de största genom tiderna.

Det svåra är att plocka bort namn som jag vet att många kommer att sakna.

FBK har fött fler personliga favoriter än de flesta.

Följ ämnen

Det här är alltså en högst personlig lista.

Låt mig påpeka det innan ni blir helt galna river ert hår som toreadoren i Tjuren Ferdinand.

Men jag har följt Färjestad på plats i alla SM-finaler sedan den berömda bataljen mot Djurgården 1983.

Jag har sett dem ta nio SM-guld live och på plats och i totalt 17 SM-finaler.

Det finns inget lag som varit i så många finaler och tagit så många SM-guld sedan SHL-starten 1975–76.

Och heller inget lag med så många hjältar att välja av.

Därför svider det att behöva välja bort namn som Christian Berglund, schweizaren Marcel Jenni och tjeckiske backen Radek Hamr. Eller Mikael Johansson och dagens långkörare Pär Åslund. Och ta Emil Kåberg, den den ultimata slitvargen bland alla andra och tjusigare vargar. Vi har målvakten Hannu Lassila, en odödlig hjälte då Färjestad tog första SM-guldet under finländarens enda säsong i klubben 1980–81. Eller Kent-Erik Andersson som är en ikon för den äldre publiken.

Taket kunde vara fullt av tröjor

Som ni märker kan jag hålla på hur länge som helst.

Det känns som hela taket i Löfbergs Arena kunde vara fullt av tröjor.

Nu är de ”bara” sju, och udda faktum är att det är spelare utifrån som blivit de största klubbikonerna i Färjestad och inte några hemvävda värmlänningar.

Skåningen Jörgen Jönsson kom från Rögle och Ängelholm, Håkan Loob från Roma på Gotland och Thomas Rundqvist från småländska Vimmerby. Av alla ställen.

Av de sju som hänger i taket i Löfbergs Arena är det bara Ulf Sterner som kan kallas tvättäkta värmlänning.

Förmodligen aldrig blivit hockeyspelare då

Backen Tommy Samuelsson är visserligen född i Degerfors, men är uppväxt och hockeyfostrad i Mariestad i Västergötland på andra sidan Vänern, dit han flyttade med familjen då han var tre år gammal.

Så han är mer västgöte än värmlänning och hade förmodligen aldrig blivit hockeyspelare om han stannat och växt upp i fotbollstokiga Degerfors.

Ändå är det få spelare än dessa, som förknippas så mycket med den legendariska ”Familjen” som styrde i Färjestad i så många år och en epok som väl egentligen tog slut först inför årets säsong, då Håkan Loob slutade som sportchef.


Men här är min lista till slut och efter mycket funderande:

20. Jonas Höglund
Matcher: 485
Poäng: 288 (155+133)
Kommentar: Sist, eller först i det här fallet, kommer Jonas Höglund med på min lista. Trots en lång NHL-karriär under sina bästa år som spelare, så är han fortfarande åtta på listan över Färjestads bästa målskyttar under SHL-åren. Han hade ett ruggigt skott och en förmåga att hitta målet.

Claes Eriksson och Greger Artursson med SM-bucklan 1998.

19. Clas Eriksson, forward
Matcher: 573
Poäng: 229 (108+221
Kommentar: Stod för ett fantastiskt slutspel på väg till SM-guldet 1997, då han avgjorde de två sista matcherna i semifinalen mot Leksand i förlängning. En av de bästa slutspelsserien som spelats. Clabbe gjorde åtta mål i det slutspelet, fler än under hela grundserien (7). Han klev alltid fram när det gällde som mest.

18. Bengt-Åke Gustafsson
Matcher: 244
Poäng: 223 (99+124)
Kommentar: Hade naturligtvis hamnat betydligt högre upp på den här listan om han gjort fler säsonger i Färjestad. Fick vänta på ett SM-guld tills han stod i båset som tränare 2002. Under spelarkarriären stannade det vid två SM-silver, även om han var samma dominant på isen som alltid.

17. Harald Lückner, forward
Matcher: 480
Poäng: 230 (105+125)
Kommentar: CMores allsvenska expert står också som en symbol för det hårda jobbet som gjorde Färjestad till en etablerad storklubb. En modern klyscha som knappt användes på den tiden. Var inge flashig spelare, men ack så nyttig. Gick som många från Färjestad vidare till en framgångsrik tränarkarriär

Roger Johanssons guldflin 1997.

16. Roger Johansson, back
Matcher: 396
Poäng: 201 (66+135)
Kommentar: Jag gömmer aldrig Roger Johanssons fighting face efter SM-guldet 1997 då hans tandlösa grin bredvid SM-bucklan blev själva symbolen för Färjestads guld det året. En komplett back som alltid kämpade till sista svettdroppen. 16-årige sonen Albert har redan debuterat i Färjestads J20-lag.

15. Greger Artursson, back
Matcher: 582
Poäng: 203 (80+123)
Kommentar: En annan evighetsmaskin på backsidan i Färjestad och mest känd för att han avgjorde den femte och avgörande SM-finalen mot Djurgården i Globen 1998, med ett skott mellan benen på Tommy Söderström. Men han gjorde mer än så under alla sina säsonger i klubben.

14. Jan Ingman, forward
Matcher: 392
Poäng: 279 (158+121)
Kommentar: Ingick i den kedja som många anser är den bästa någonsin i SHL, om vi räknar bort lockoutsäsongen 2004-05. Dominerad isen tillsammans med Håkan Loob och Thomas Rundqvist, men fick aldrig de stora rubrikerna. Spelade sju SM-finaler under sina tolv säsonger och tre slutade med guld.

13. Sergej Fokin, back
Matcher: 438
Poäng: 115 (42+73)
Kommentar: Ryska spelare brukar inte bli långlivade i svensk hockey, men Sergej Fokin är undantaget som bekräftar regeln. Bara fyra backar i Färjestad har spelat fler matcher under SHL-epoken. Fokin blev nästan naturaliserad värmlänning. Han tog tre SM-guld och var lika glad varje gång.

Wallins tröja #51 hissades i Löfbergs arena i början av säsongen 17/18.

12. Rickard Wallin, forward
Matcher: 669
Poäng: 393 (145+248)
Kommentar: Fick tröjan hissade i taket i början av den här säsongen och det visar hur mycket han betytt för klubben genom åren. En ledarfigur som var kapten i flera säsonger. Blev svensk mästare fyra gånger under en färjestadskarriär som blev lite hackig av flera utlandsvistelser. Ofta underskattad som många genom åren i Färjestad.

11. Mathias Johansson, forward
Matcher: 807
Poäng: 401 (166+235)
Kommentar: Har gjort överlägset flest matcher i FBK och är en sann ikon med tröjan i taget. En tränares dröm som alltid gjorde jobbet i det tysta. Stod aldrig ut som många andra, med sitt lugna och försynta sätt. Blev en knall i OS-truppen 2002 och spelade åtta SM-finaler och tog fyra SM-guld.

10. Pelle Prestberg, forward
Matcher: 609
Poäng: 396 (215+181)
Kommentar: Här talar vi en riklig sniper och Pelle Prestberg är trea i målligan genom tiderna i klubben. Han var tredje länken i den berömda Jönsson-ligan. Målkung i SM-slutspelet 1998 och spelade hem tre SM-guld. Kom väl inte alltid överens med klubbledningen om sitt rätta värde och spelade tre säsonger i Leksand.

Jonas Frögren spelade elva säsonger i Färjestad.

9. Jonas Frögren, back
Matcher: 606
Poäng: 59 (24+35)
Kommentar: Gjorde färre poäng på en hel karriär och 606 matcher i Färjestad, än vad Håkan Loob brukade göra på en enda säsong. Men för mig är ”Sheriffen” en av de största och en symbol för det hårda jobbet och vinnarkulturen hos värmlänningarna. Det går inte att låta bli att älska den här stenhårda backen, som är så vänlig vid sidan om.

8. Ulf Sterner, forward
Matcher: 120
Poäng: 156 (77+79)
Kommentar: Ulf Sterner gjorde inte många säsonger i Färjestad, men han har högt och obestridligt symbolvärde i klubben. Han var en världsspelare på sin tid och var med och etablerade Färjestad som en toppklubb i svensk hockey. De första stegen mot den förening värmlänningarna är idag.

7. Peter Nordström, forward
Matcher: 687
Poäng: 400 (157+243)
Kommentar: ”Norda” som han kallas är femma i Färjestads poängliga genom tiderna och var en viktig del i den fantastiska ”Jönssonligan”. En av Sveriges bästa SHL-kedjor genom tiderna. En äkta värmlänning från Munkfors, som starkt bidrog till de fem SM-guld han var med och spelade hem.

”Pekka” Lindmark i Färjestad 1984.

6. Pekka Lindmark, målvakt
Matcher: 119
Kommentar: Färjestad målvakter har aldrig blivit långlivade, men Pekka dominerade mellan stolparna i fyra säsonger. På de åren blev det tre SM-finaler och två SM-guld. Pekka var Sveriges bästa målvakt redan när han kom och visade varför. Sedan kom Percy Nilsson med sin penningpåse 1988 och epoken var över i Karlstad.

5. Tommy Samuelsson, back
Matcher: 674
Poäng: 321 (88+233)
Kommentar: En av sju som hänger i taket och med allt rätt. Lika elegant på isen som han är trevlig vid sidan om. Han är stor av fler skäl, då han fortsatt som framgångsrik tränare i klubben i flera perioder. Räknar jag in hans två SM-guld som huvudtränare 2009 och 2011 och det han fick som assisterande coach 2002, är han uppe i totalt sex. Mäktigt värre.

4. Thomas Rhodin, back
Matcher: 725
Poäng: 343 (101+242)
Kommentar: För mig är det en gåta att inte Rhodin hänger i taket i Löfbergs Arena. Han är den back som gjort både flest matcher och flest poäng i Färjestad. En riktig pådrivare på på och utanför isen under femton säsonger som gav fyra SM-guld. Extremt underskattad i mina ögon.

3. Thomas Rundqvist, forward
Matcher: 566
Poäng: 515 (203+312)
Kommentar: När Håkan Loob gjorde mål, var det nästan alltid Thomas Rundqvist som slog passningen. De var det perfekta radarparet både i Färjestad och Tre Kronor. Rundqvist kunde nästan stå modell för alla de klassiska centrar som burit klubben till fortsatta framgångar.

Håkan Loob och Bengt-Åke Gustafsson tillsammans 1989.

2. Håkan Loob, forward
Matcher: 461
Poäng: 566 (305+261)
Kommentar: Djurgården gjorde tummen ner när de tipsades om om en ung Loob på hans väg från Gotland Karlskrona. Det blev Färjestad och en makalös framgångssaga. Få har dominerat SHL som Loob gjorde i början på 1980-talet. Hans mål- och poängrekord från 1982/83 på 76 poäng (42+34) står sig än.

En guldmålad Jörgen Jönssno efter SM-guldet 2009.

1. Jörgen Jönsson, forward
Matcher: 769
Poäng: 588 (241+347)
Kommentar: Jörgen Jönsson är självklar etta på min lista, trots den enorma konkurrensen. Han var själva symbolen för Färjestads överlägsenhet under hela sin tid i klubben, de flesta säsonger som kapten. Och ingen annan i klubbhistorien har gjort lika många poäng. Fem SM-guld blev det totalt.

LÄS VIDARE