Sverige till semi – efter stor dramatik

Domarna i fokus när Tre Kronor slog Lettland

Uppdaterad 2018-05-20 | Publicerad 2018-05-17

Tre Kronor är vidare till semifinal i VM.

Men kvartsfinalen mot Lettland blev högdramatisk – och frågan är om letterna berövades på ett mål?

– Vi fick ett domslut med oss, konstaterar experten Rickard Wallin i TV3.

Det dröjde till den 27:e spelminuten innan Sverige spräckte nollan mot Lettland. Nashville-stjärnan Filip Forsberg gjorde sitt första mål sedan han anslöt till turneringen – och då trodde nog många att Tre Kronor då skulle gå mot en säker seger.

Men icke.

Teodors Blugers kvitterade till 1-1 – sedan började svenska utvisningar hagla.

– Domarna har varit petiga, tyckte landslagsikonen Nicklas Lidström i TV3-studion.

Drömmål av Arvidsson

En minut och 49 sekunder in i den tredje perioden tog Sverige ledningen via ett drömmål. Mattias Ekholm kastade in pucken mot mål och där dök Viktor Arvidsson upp och styrde in pucken på volley fram till 2-1.

– Han (Ekholm) lägger den kanske lite högt, men jag lyckas slå in den på volley. Skönt att jag fick en bra träff. Jag har tränat mycket på att styra puckar efter träning också. Om man tränar ger det resultat, säger Arvidsson.

Sedan hamnade domarna i fokus igen.

De tog en – enligt experterna – tveksam utvisning på Mattias Janmark, och i samma sekvens hade Lettland en puck som var över mållinjen. Men domarna hade blåst för blockering, trots att den svenske målvakten Anders Nilsson inte hade kontroll på pucken.

Fick ringa

Frågan var om domarna hade blåst före eller efter pucken passerade mållinjen? För att avgöra detta tvingades de vända sig till videodomarna.

– Jag vill inte måla fan på väggen, men har vi haft några domslut som gått med oss i kväll?, undrade experten Håkan Södergren.

I videogranskningen visade det sig att domaren på isen började blåsa – bara någon tiondels sekund innan pucken gick över mållinjen. Därmed godkändes inte målet.

– Där fick vi ett domslut med oss…, konstaterade Rickard Wallin i TV3.

Sverige till semi

Kort efteråt satte Oliver Ekman Larsson 3-1 i power play, men inte ens det målet gav Sverige särskilt mycket andrum, för några minuter senare reducerade Rudolfs Balcers till 3-2.

Lettland kom dock inte närmare än så. Tre Kronor höll undan och och är därmed vidare till semifinal, där man ställs mot USA. Den matchen spelas på lördag klockan 15:15.