Galet volleymål – när Ottawa vann i Globen

Uppdaterad 2023-11-17 | Publicerad 2023-11-16

NHL-hockey i Globen – då bjöds publiken på en rejält svängig tillställning.

Detroit hämtade upp ett 0–4-underläge på åtta minuter, men förlorade till slut ändå i förlängning.

Ottawas Tim Stützle satte avgörande 5–4 med ett galet volleymål.

Ja, det blev en minst sagt händelserik kväll i ett knökat Avicii Arena, när den första NHL-matchen av fyra på svensk mark de kommande dagarna spelades.

Ottawa rivstartade med en 3–0-ledning redan i den första perioden, och innan publiken knappt hade hunnit sätta sig i mellanakten kom även 4–0.

Men sedan klev Detroits, numera enda, svensk fram.

Göteborgaren Lucas Raymonds läckra reduceringsmål – på egen hand från mittzonen och in i offensiv zon, avslutat med ett snärtigt handledsskott – blev startskottet på en total scenförändring.

Innan den andra perioden var över stod det plötsligt 4–4 på resultattavlan.

Lucas Raymond.

Ett av målen gjordes pikant nog av Alex DeBrincat, som under uppmärksammade former lämnade just Ottawa för Detroit – sin hemstad – i somras.

”Alfie, Alfie, Alfie”

Den tredje perioden blev sensationellt nog mållös, men med bara några ynka sekunder kvar av förlängningen kom avgörandet. Och det var trots allt Ottawa som fick sista ordet. Tyske storstjärnan Tim Stützle lyckades elegant ”smasha” in pucken på tennis.

– Det var helt galet att se, ett otroligt mål, säger lagkaptenen Brady Tkachuk, som själv blev tvåmålsskytt i matchen.

– Han är en exceptionell spelare, en ”game breaker”. Vi är glada att vi har honom i laget, säger tränaren DJ Smith.

Som fick sitt jobb räddat av Stützles fullträff?

Senators-coachen har varit kraftigt ifrågasatt av supportrarna och ramsan ”fire DJ” har ekat i Ottawas hemmaarena på sistone.

Men i Globen ropades det på en annan coach i båset: Daniel Alfredsson. Klubbikonen fick rycka in bakom spelarbänken i Globen och hyllades med ”Alfie, Alfie, Alfie” flera gånger om av publiken.

På presskonferensen inför matchen rev Nicklas Lidström ner skratt från journalisterna, när han ”översatte” från svenska till engelska vad Alfredsson – som satt intill honom vid podiet – precis hade sagt.

– ”Alfie” sa: Jag kommer kanske att dra på mig skridskorna i kväll!

Det gjorde han alltså inte. Men det gick ju bra ändå för Ottawa.