Publicerad 2022-12-30

De blågula inslagen i Toronto Maple Leafs power play producerade.

Tre svenskar noterades för poäng i lagets numerära överläge.

Två av dem gjorde mål.

I bortamatchen mot Arizona Coyotes föll Toronto Maple Leafs ihop i den sista perioden. Fyra mål släppte det kanadensiska laget in och tappade sin 3–2-ledning till en 3–6-förlust.

– Det var en match vi borde vunnit, och som vi gav bort, säger Alexander Kerfoot enligt nhl.com.

Svensksuccén i power play hjälpte alltså inte.

Holmberg och Järnkrok målskyttar

Men de gav Toronto ett bra utgångsläge efter den första perioden.

Först var det Pontus Holmberg som kvitterade till 1–1 när Shayne Gostisbehere satt i utvisningsbåset. Han styrde in Conor Timmins skott och andraassisten till svenskens mål stod Pierre Engvall för.

Sedan gav Calle Järnkrok Toronto ledningen drygt tre minuter senare, även det målet i numerärt överläge. Järnkrok, som nu har tre fullträffar och tre assist de senaste fyra matcherna, pricksköt in 2–1 upp i nättaket.

För Los Angeles Kings spelade svenskarna en viktig roll i segern. Viktor Arvidsson stod först för två assist under den ordinarie tiden innan han var med och avgjorde straffläggningen.

Arvidsson och Adrian Kempe blev de enda straffskyttarna att göra mål och Kings vann därför med 5–4 mot Colorado Avalanche.

Erik Karlssons poängsuccé fortsätter. Svensken gjorde assist nummer 36 och 37 när hans San Jose Sharks förlorade mot Philadelphia Flyers med 3–4 efter förlängning. Det innebär att Karlsson redan efter 37 matcher har gjort 50 poäng.

I Buffalo var hemmalaget Sabres överlägsna efter två perioder. 5–0 stod det då mot Detroit Red Wings, som dock hämtade sig och förlorade ”bara” med 3–6.

Tre svenska gjorde poäng i matchen. Alla spelar för Detroit. Elmer Söderblom, Oskar Sundqvist och Jonatan Berggren noterades för varsin assist.

Mika Zibanejad ordnade 1–0 till New York Rangers borta mot Tampa Bay Lightning. Matchen var målfattig (1–1) och straffar fick avgöra. Där vann Victor Hedmans Tampa efter mål av Brayden Point och Alexander Killorn.

Washington Capitals-svensken Erik Gustafsson har hittat poängformen. En assist blev det i natt, och det till Alexander Ovetjkins 1–0.

Det innebär att svensken nu gjort fem mål och fem assist de senaste sex matcherna.

Men något firande blev det inte. Washington förlorade mot Ottawa Senators efter att Alex DeBrincat först kvitterat till 3–3 och sedan gjorde 4–3-målet i förlängning.

Många NHL-matcher betyder ofta många svenskar som gör poäng.

Mot New York Islanders hittade Emil Bemström rätt för tredje gången den här säsongen. Hans mål kom dock lite försent, med 21 sekunder kvar, och Columbus Blue Jackets förlorade med 1–2.

För Dallas Stars noterades Nils Lundkvist för en assist i 4–1-segern mot Minnesota Wild. Calle Rosén blev målskytt när hans St. Louis Blues hemmabesegrade Chicago Blackhawks med 3–1.