Mångmiljonavtalet skapar gigantisk klyfta

Nya mångmiljonavtalet ger SHL-klubbarna 20 gånger mer än de i HA: ”Är marknaden som styr”

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2017-02-20

SHL:s vd ­Jörgen Lindgren

Om ett år kliver de nya ­ligabidragen in i svensk hockey.

Det ger SHL-klubbarna runt 45 miljoner kronor årligen, och klubbarna i Hockeyallsvenskan 2,3 miljoner kronor.

Skillnaden mellan de två högsta ligorna blir gigantisk.

– För SHL innebär avtalet ett kvitto på att ligan har ett högt attraktionsvärde, samt att det ger oss en stabil plattform att ­bygga och utveckla SHL och svensk elithockey ­vidare, säger SHL:s vd ­Jörgen Lindgren, som inte vill bekräfta summorna.

Följ ämnen

Just nu pågår slutstriden i Svenska Hockeyligan, SHL, och i Hockeyallsvenskan (HA).

En härlig period av hockey där vi har sportsliga vinnare och förlorare och där striden att ta sig upp till SHL är lika häftig som en avgörande SM-final.

Pengar styr hockeyn.

Rika klubbar kan värva bättre spelare och kan skapa en mer gedigen organisation som gör att laget kan utbilda och utveckla spelare med helt andra förutsättningar.

I dag är grunden till klubbarnas inkomster ett bidrag som SHL ger till sina 14 medlemsklubbar och HA har samma fördelningsprincip.

Nu kommer den kartan att ritas om.

Förutsättningarna förändras.

LÖNELISTA: Så mycket tjänar SHL-pamparna

Största någonsin

SHL kommer få mer ­intäkter när ligabidraget ökar från 29 miljoner kronor till runt 45 miljoner kronor 2018, en gigantisk ökning som till mestadels beror på ett nytt tv-avtal mellan C More och SHL. Klubbarna har fått beskedet att de ska få mellan 42 till 48 miljoner i årligt bidrag från SHL. Bidragsnivån är beroende av hur mycket pengar som SHL väljer att fondera och hålla in för centrala satsningar som exempelvis ett bättre situationsrum, flera proffsdomare eller en gemensam satsning på en ­förhöjning av arenaupp­levelsen.

Dessutom är det inte helt klart hur stort det centrala avtalet med gemensamma sponsorer blir.

Ligabidraget till de allsvenska klubbarna är den här säsongen 1 870 000 kronor och 2018 kommer klubbarna i andraligan erhålla 2,3 miljoner kronor vardera. SHL-klubbarna får 20 gånger så mycket i bidrag. 

Det avtal som SHL ­skrivit med C More­ är det största någonsin i Idrottssverige.

Summor och detaljer om tv-avtal eller andra sponsorsavtal vill inte SHL kommentera.

– För SHL innebär avtalet ett kvitto på att SHL har ett högt attraktionsvärde, samt att det ger oss en stabil plattform att bygga och utveckla SHL och svensk elithockey vidare, säger Jörgen Lindgren, vd för SHL.

Stängd liga? ”Nej”

Sett utifrån kan det ses som en väldigt stor skillnad mellan de högsta ligorna.

Och skillnaden mellan HA och SHL lär öka.

SHLs vd väljer att svara på frågorna via e-post.

–  Det är alltså en efterfrågan på en marknad som styr avtalet, dvs det sker en värdering av rättighetsköparna (samarbetspartners, mediehus och sponsorer) som är intresserade av de olika rättigheterna som finns tillgängliga. Utifrån det så är det dessa rättighetsköpare som avgör vad dom är villiga att betala för en rättighet (baserat på värdering samt priset som rättighetsinnehavaren begär), säger Jörgen Lindgren om det avtalet SHL har fram till 2024.

Kommer SHL bli en stängd liga?

– Nej, svarar Lindgren.

Är det rättvist att SHL får så mycket mer i bidrag jämfört med HA?

– Det är inget bidrag utan SHL är en rättighet som av marknaden värderas högt. Det är efterfrågan på en marknad som styr detta, det vill säga det sker en värdering av rättighetsköparna (samarbetspartners, mediehus och sponsorer) som är intresserade av de olika rättigheterna som finns tillgängliga. Utifrån det så är det dessa rättighetsköpare som avgör vad dom är villiga att betala för en rättighet (baserat på värdering samt priset som rättighetsinnehavaren begär).

LÄS VIDARE