Tre Kronor till VM-final – efter storseger

STOCKHOLM/KÖPENHAMN. Storspelande målvakt, mördande effektivitet.

Den kombinationen tog Tre Kronor till en ny VM-final.

Semifinalen mot USA slutade till sist med rena utklassningssiffrorna 6–0.

– Det kanske rinner i väg lite, men otroligt skönt, säger Mika Zibanejad.

Anders Nilsson släppte in två, till synes, enkla mål mot Lettland i torsdagens kvartsfinal och det höjdes frågor om ett målvaktsbyte i semifinalen.

Men Anders Nilsson fick fortsatt förtroende i Tre Kronor-buren och det var faktiskt den Luleåfostrade 28-åringen som räddade den blågula hedern under första halvan av matchen.

USA bombade Nilsson med 16 skott i den första perioden och Nilsson radade upp kvalificerade räddningar.

– Vi är lite sega i starten, men Anders spelar grymt bra, berömmer lagkamraten Hampus Lindholm.

Mål i numerärt underläge

Men mitt i den amerikanska pressen stack Tre Kronor upp med drygt fem minuter kvar av första perioden.

Viktor Arvidsson grävde fram en puck bakom USA-målvakten Keith Kinkaid och forcerade in ledningspucken.

Nilsson fortsatte att storspela i mellanperioden, särskilt när Sverige spelade boxplay i fyra minuter.

I samma numerära underläge frispelades sedan Mikael Backlund, Kinkaid räddade, men Magnus Pääjärvi hade följt med upp i anfallet och tryckte in returen fram till 2–0.

Avgjorde efter hjärnsläpp

En mördande svensk effektivitet – och det skulle komma mer.

På elva sekunder i mellanperioden – efter Johnny Gaudreaus hjärnsläpp – kunde Tre Kronor gå upp i en 4–0-ledning efter mål av Patric Hörnqvist och Mattias Janmark.

I det läget hade Tre Kronor bara skjutit 13 skott.

USA tog ut målvakten med nio minuter kvar, i powerplay, men i stället kunde Viktor Arvidsson skjuta in sitt andra mål i matchen i den öppna buren.

5–0 till Tre Kronor, som dessutom blev 6–0 genom Adrian Kempe innan matchen var över – de enda två skotten Tre Kronor sköt i den tredje perioden.

Totalt vann USA skotten med 41–20, men Sverige är klart för VM-final och där väntar vinnaren mellan Kanada–Schweiz som möts i kväll.

– 6–0 är inget man förväntar sig på förhand, det kanske rinner i väg lite, men otroligt skönt att vara i VM-final, säger Mika Zibanejad som ger de svenska fansen en ny hyllning för stödet:

– Jag glömmer att sjunga nationalsången efteråt och bara tittar runt på läktaren och njuter.