William Karlsson målskytt för Vegas Golden Knights

Publicerad 2019-12-11

NEW YORK. Det är framförallt med framspelningar William Karlsson hävdat sig i år.

Men när de gyllene riddarna klappade till Chicago hemma i Vegas i natt visade han att han fortfarande kan sätta puckarna själv också.

– Det var ett tag sedan så det kändes skönt, säger ”Wild Bill” till Sportbladet efter 5-1-segern.

Det var i slutet av andra perioden under folkfesten i T-Mobile Arena – där alla matcher kan beskrivas just så – ”Wild Bill” drog pistolerna och sköt.

Han hakade på Reilly Smith i en kontring, fick en makalös dropp-passning i exakt rätt läge och kunde bara smacka in pucken.

– Ja, det var nog ett av de lättaste mål jag gjort, jag hade ju öppet mål, säger den 26-årige Märsta-sonen när vi talar med honom efteråt.

– Men Smith slog verkligen en otroligt snygg passning. Hans tålamod i det läget…helt fantastiskt.

Bröt måltorkan

Med den baljan gjorde Karlsson slut på en tio matcher lång måltorka, men han har ändå kommit upp i nio fullträffar och, framförallt, 17 assist, så det är ändå en lyckad säsong som pågår.

– Mja, senaste veckorna tycker jag att jag producerat lite för lite. Just därför kändes det skönt att få sätta den där pucken ikväll. Fast allra roligast är att laget börjat vinna igen, fortsätter han.

Just i natt visade riddarna också att de är i stånd att studsa tillbaka snabbt efter tunga förluster. De åkte ju på en 5-0-propp mot New York Rangers i söndags. 5-1-segern mot Chicago var den rungande repliken.

– Ja, det är skönt att komma tillbaka på en gång efter en sådan förlust. Vad som blev bättre? Framförallt satte vi chanserna och vi gjorde det i rätt lägen, säger ”Wild Bill”.

Alexander Nylander och Adam Boqvist assisterade till Blackhawks tröstmål.

Det är lite bakhalt för regerande mästarna just nu.

De åkte på en 5-2-smäll borta mot Buffalo i natt och har nu för första gången under coachen Craig Berubes tid i klubben förlorat tre matcher i rad under ordinarie matchtid.

– Vi spelade bra, men har lite svårt att göra mål för tillfället. Sabres målvakt var också väldigt bra, säger Berube när han möter media efteråt.

Ja, Linus Ullmark stod för en utsökt insats och stoppade 28 skott.

Johan Larsson gjorde å sin sida ett av målen och även Victor Olofsson såg ut att ha nätat, men hans balja gjordes senare om till en assist.

Mellan Nashville och San Jose – två tungviktare i väst på desperat jakt efter poäng – stod det 0-0 efter två perioder, men i tredje gjorde Predators ett ryck och vann till sist med 3-1.

Calle Järnkrok satte sitt elfte mål för säsongen i tom kasse i slutminuten, på assist från Filip Forsberg – och de båda svenskarna hade också varsin assist på ett mål signerat Ryan Johansen.

Edmonton kom tillbaka från 0-3-underläge hemma mot Carolina, men just som de utjämnat i tredje perioden gjorde gästerna ett nytt ryck och gick ifrån till 6-3.

Lucas Wallmark hade en assist för Canes och Joakim Nygård en för Oilers.

Henrik Lundqvist var tillbaka i Rangers-kassen i nattens bortamatch mot LA Kings, men det blev inte så roligt som han hade hoppats.

Kings vann med 3-1, efter mål i tom kasse av Adrian Kempe i slutsekunderna.

Tampa samlade sig i nattens bortaderbyt mot Florida till en av senaste tidens mest gedigna insatser, avlossade 48 skott mot Sergej Bobrovskij och vann med 2-1.

Pittsburgh-keepern Tristan Jarry hade hållit nollan i 177 minuter – nytt klubbrekord – men fick sviten avklippt av Montreals Tomas Tatar i natt.

Även Penguins tre matcher långa segersvit nådde sin slutpunkt. Canadiens vann med 4-1.

Den utdömde Milan Lucic har mot alla odds gått och blivit het. Han gjorde sitt tredje mål på fyra matcher när Calgary tog en tung 5-2-seger borta mot Arizona.

Mikael Backlund och Rasmus Andersson assisterade samtidigt till varsitt mål.

Toronto segar sig uppåt i tabellen. Efter nattens seger i Vancouver har de, precis som Montreal, bara en poäng upp till Florida på tredjeplatsen i Atlantic-divisionen.

John Tavares var, med två mål och en assist, den store segerorganisatören i natt.