Crosby-show tog Kanada till final

Publicerad 2016-09-25

Lagkaptenen bakom det mesta när Kanada körde över Ryssland

TORONTO. Kanada är klart för final i World Cup.

Lagkaptenen Sidney Corsby, 29, var matchens gigant och inblandad i de tre första målen mot Ryssland.

– Det är väldigt roligt att spela med ”Sid”, det är en sak som är säker, säger tvåmålsskytten Brad Marchand.

I kväll avgörs om Kanada ställs mot Tre Kronor eller Lag Europa.

Sidney Crosbys fantastiska svit av segermatcher är nu uppe i 23 stycken. Så länge sedan är det Kanadas lagkapten förlorade en match med landslagströjan på.

Senast det hände var i den sista gruppspelsmatchen mot USA i Vancouver-OS 2010. Sedan har ”Sid the Kid” radat upp 23 raka segrar med med Lönnlöven.

I semifinalen mot Ryssland var han matchens stora spelare.

Nummer 87 gjorde först ledningsmålet och låg sedan bakom att Kanada vände 1–2 till 3–2.

Till slut blev det 5–3 för hemmanationen.

– Det är absolut en av de roligaste matcher jag har spelat. Den här arenan och landslagströjan, det är inte mycket som går upp mot det, säger Brad Marchand.

Det var rival- och gigantmöte i nattens första semifinal. Storfavoriten Kanada mot Oleg Znaroks Ryssland.

Ändå var det en del tomma stolar i Air Canada Center och i inledningen av matchen hördes de ryska supportrarna mest.

Ryssland saknade tunga namn

På isen var det som väntat Kanada som dominerade.

Mot ett Ryssland som kom till spel utan två av sina vassaste forwards, både Pavel Datsiuk och Vadim Sjipatjov missade matchen.

Efter 7.40 inledde Sidney Crosby sin show. Ryske backen Dimitrij Kulikov slarvade med pucken i egen zon och ensam med Sergei Borbrovsky var Crosby skoningslös.

Efter 29 minuter var skotten 24–7 till Kanada som radade upp chanser. Men en strålade Sergej Bobrovsky räddade kvar Ryssland i matchen.

Och på Rysslands första skott på mål i mittperioden kvitterade Nikita Kutjerov.

Med 3.36 kvar av perioden slog Jevgenij Kuznetsov in 2–1 på volley från nära håll.

Crosby bakom vändningen

Då klev han fram igen, Kanadas lagkapten.

Sidney Crosby serverade Brad Marchand öppet mål och det var kvitterat

Efter två perioder var skottstatistiken 33–14, men ställningen 2–2.

Samarbetet mellan Crosby och Marchand fortsatte. Dryga minuten in i slutperioden var det dags igen. Crosby spelade fram. Marchand sköt 3–2-målet:

– Det är väldigt roligt att spela med ”Sid”, det är en sak som är säker, säger Bostonforwarden Marchand.

Fem minuter senare lyfte Corey Perry in 4–2.

Då gick luften ur Ryssland. John Tavares gjorde 5–2, innan Ryssland fick till en reducering i slutsekunderna.

I kväll ställs Tre Kronor mot Lag Europa. Nedsläpp kl 19 svensk tid.