Kane historisk – gjorde sin 1000:e poäng

Publicerad 2020-01-20

NEW YORK. Patrick Kane skrev historia i natt.

I en match mot Winnipeg som även Robin Lehner, Alexander Nylander och Erik Gustafsson hjälpte heta Chicago att vinna bokfördes han för sin 1000:e poäng i världens bästa liga.

– Ett oförglömligt ögonblick, säger den 31-årige superstjärnan efter 5-2-segern.

Det var i slutet av tredje perioden i mötet mellan Chicago och Winnipeg ”Showtime”, som han ibland kallas, nådde den klassiska milstolpen.

Han vann tillbaka pucken bakom Winnipegs kasse, passade Ryan Carpenter som omedelbart skickade vidare till Brandon Saad – och han dammade in en pärla bakom Connor Hellebuyck.

I samma ögonblick exploderade United Center. Inte så mycket för att Blackhawks därmed gick upp i 4-1-ledning. Utan just för att Kane – en av jättestadens största stjärnor ända sedan han debuterade hösten 2007 – med den assisten blev historisk.

”Oförglömligt ögonblick”

– Det var såklart väldigt speciellt. Ett oförglömligt ögonblick. Särskilt som alla lagkamrater kom ut från båset för att fira med mig, säger han till NBC.

Kane är den nionde amerikanen i historien som gjort 1000 poäng. Sammanlagt har 90 spelare mäktat med den bedriften - inklusive blågula legendarerna Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström, Henrik Sedin och Daniel Sedin.

Lika minnesvärd var kvällen kanske inte för svenska trion Robin Lehner, Alex Nylander och Erik Gustafsson, men även de hade stor del i att Blackhawks tog sin femte raka seger och plötsligt bara har tre poäng upp till slutspelsstrecket. Nylander och Gustafsson stod för varsitt mål och varsin assist och Lehner stoppade 36 skott.

”Ett oförglömligt ögonblick”. Så beskrev Patrick Kane bedriften efter sin tusende NHL-poäng.

På Madison Square Garden i New York exploderade dansk dynamit i ansiktet på Rangers.

De hade 1-0-ledning efter två perioder i måste-matchen mot Columbus men drygt sex minuter in i slutakten lyckades Oliver Björkstrand från Herning – i sin första match på en månad – kvittera. Och när blott 26 sekunder återstod smällde han in även 2-1 på stackars Igor Shesterkin.

– Ja, fantastiskt, men vi har haft många sådana dröm-comebacker. Alla som återvänder från skador är lysande i första matchen, säger Gustav Nyquist till Sportbladet.

Även för Jackets – som efter några bejublade föreställningar med Elvis Merzlikins ställde ytterligare en lett, debutanten Matiss Kivlenieks, i kassen – handlade det om femte raka segern och nu är de bara en poäng bakom New York Islanders i Metropolitan-tabellen.

– Vi tittar definitivt uppåt i tabellen, klargör ”Gus”.

Han är känd som ”Mister Game 7”, men Justin Williams kan tydligen avgöra på straffar också.

Den 38-årige legendaren – som valde att ta ett halvt sabbatsår under den inledande halvan av den pågående grundserien – krönte nattens comeback i Carolina-tröjan med att sätta den avgörande straffen som gav sydstatslaget 2-1-seger i hemmamötet med Islanders.

– Emotionellt? Äh, jag är bara glad att jag får vara här i omklädningsrummet och prata med er igen, säger han till roade journalister efteråt.