Oron: ”Handlar bara om fart, fart, fart”

Andreas Dackell om hjärnskakningarna i hockeyn: ”Har glömt spelet”

Publicerad 2018-12-08

Robert Kousal

Hjärnskakningarna i hockeyn ökar.

Andrea Dackell är orolig.

– Det handlar bara om fart, fart, fart – vi har glömt spelet, säger hockeyprofilen till Gefle Dagblad

Följ ämnen
Brynäs IF

I somras publicerade Sportbladet en granskning som handlade om det utbredda problemet med hjärnskakningar inom svensk hockey.

Flera spelare, som tvingats avsluta sina karriärer i förtid, delade med sig av sina berättelser och berättade om hur de flera år senare, och i det vardagliga livet, påverkas av sviterna efter upprepade smällar mot huvudet.

– Jag kunde inte ens ta hand om mina barn, allt var ett enda stort mörker, berättade bland andra Sebastian Lauritzen, tidigare svensk mästare med Brynäs.

”Ska gå så jäkla fort”

Det har gjorts studier som visat en dramatisk ökning av hjärnskakningar och samtidigt har antalet tacklingar mot huvudet ökat.

Många är bekymrade – en av dem Andreas Dackell, 45.

Brynäs-sportchefen och tidigare storspelaren menar att det måste ske en förändring och att spelarnas respekt för varandra måste bli bättre.

– Vi har haft en teori i Sverige de sista fem-tio åren, ända ner från ungdomslagen, att det ska gå så jäkla fort som möjligt. Så man har bara fokuserat träning och fysträning på fart, fart, fart, säger Dackell till Gefle Dagblad och fortsätter:

– Vi har liksom glömt, eller i alla fall inte prioriterat spelet. Det är en kampsport, visst. Men man måste lära sig att ta en smäll och ge en smäll. I vilket syfte och varför man ska tackla. I grunden är det ju för att vinna tillbaka pucken som man tacklar en annan spelare.

Vill se utbildning

Han blev själv hårt drabbad av en tackling i NHL 1998 och i hans eget Brynäs är tjeckiske stjärnan Robert Kousal den senaste i raden att ha ådragit sig en hjärnskakning.

Dackell har ett förslag och tycker att spelare och ledare – från unga år – måste utbildas i riskerna.

– Jag skulle vilja se en utbildningsplan gemensamt från SHL och hockeyförbundet. Där vi kan komma tillbaka till grunderna och lära ut spelet, även närkampsspel i yngre åldrar, så man får en innebörd i vad man kan utsättas för och vad det kan utsätta en med eller motspelare.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!