NHL-svepet: Dubbla blågula väggar

Publicerad 2024-02-07

NEW YORK. När ligan varvade upp med första matiga omgången på tio dygn var det målvakterna – inte minst två svenska – som stal showen, konstaterar vi i nattens NHL-svep.

De två matcherna igår natt var bara en aptitretare. I natt återvände NHL på riktigt efter ”Bye week” och All Star-uppehåll, med en omgång a’ åtta matcher – och mycket hann hända.

Här är det mest noterbara.

NATTENS BLÅGULA VÄGG 1

Efter fem raka förluster innan vinterlovet kom ett utvilat Philadelphia tillbaka och lyckades kriga sig till en 2-1-seger borta mot självaste Florida.

Allra piggast: Svenske målvakten Samuel Ersson. Han behövde ”bara” stoppa 20 skott, men ett flertal räddningar var både raffinerade och avgörande.

– Han höll oss kvar i matchen i inledningen. Utan Sammy hade vi kunnat vara avhängda inför tredje perioden, säger coachen John Tortorella.

Den 24-årige masen är nöjd själv också.

– Det var viktigt för mig att studsa tillbaka efter senaste matchen, mot Boston, och få visa det här, säger han.

NATTENS BLÅGULA VÄGG 2

Calgary Flames tillskrevs inte särskilt stora chanser i sin bortamatch mot Boston, men de slog faktiskt östra tabellettan med 4-1 – inte minst tack vare Jacob Markström

Han stoppade 21 skott och bidrog dessutom med assist till Noah Hanifins avslutande powerplay-mål.

Men det var framförallt som kollektiv gästerna vann duellen.

– En flock hyenor kan ta ner ett lejon och det var vad som hände ikväll, filosoferar veteranen Nazem Kadri.

Noterbart är i övrigt att Andrei Kuzmenko – Canucks-forwarden Flames bytte till sig mot Elias Lindholm förra veckan – gjorde mål i sin debut för nya laget. Precis som Lindholm gjorde för Canucks…

NATTENS AMERIKANSKA VÄGG

För den verkliga målvaktsshowen under natten stod dock Jake Oettinger.

Han tog 47 puckar – vilket är nytt personligt rekord – under Dallas Stars besök i Buffalo och därför vann de med 2-1, trots att de långa stunder var totalt utspelade av Sabres.

– Han vann matchen åt dem. Han stod på huvudet, säger hemmalagets målskytt Tage Thompson.

Rasmus Dahlin assisterade till det enda målet.

NATTENS SVENSKA MILSTOLPE

Jesper Bratt hörde till hjältarna när New Jersey åsamkade mäktiga Colorado andra förlusten på ett dygn.

Han bidrog till 5-3-segern med både mål och med assist och och målet – inprickat i början av andra perioden – var ingenting mindre än 20:e för säsongen.

Bara fyra andra svenskar har sprängt den barriären i år: Elias Pettersson, Filip Forsberg, William Nylander och Joel Eriksson Ek.

Matchen som sådan var en av Devils klart bästa under 2024. De tappade visserligen 3-1-ledning när Avalanche något kuriöst gjorde två mål i spel fyra mot fyra inom loppet av 29 sekunder i tredje perioden, men kom tillbaka och vann i alla fall.

– Bortsett från den där halvminuten i tredje tycker det var en strålande insats från vår sida, säger coachen Lindy Ruff.

NATTENS SMUTSIGA TACKLING

Winnipeg gjorde en plattmatch borta mot Pittsburgh och det kunde backen Brenden Dillon av allt att döma inte hantera för i början av andra perioden sänkte han Noel Acciari med en ful tackling i huvudet. Acciari fick hjälpas av isen, Dillon tilldömdes matchstraff och avstängning lär följa.

Penguins, som gav ett piggt intryck efter uppehållet, passade dock på att straffa honom på en gång genom att göra mål två mål under det fem minuter långa powerplay som följde på matchstraffet och därmed var en 3-0-seger säkrad.

– Acciari är en suverän person både på och utanför isen och ville verkligen göra ett par mål för honom, säger backen Kris Letang.

Erik Karlsson svarade för en assist.

NATTENS MEST UDDLÖSA

Även Washington Capitals svor på att de var revitaliserade efter breaket, men det syntes det inte mycket av i hemmamatchen mot Montreal. De hade återigen otroligt svårt att förvalta sina chanser och fick stryk med 5-2.

Backen Rasmus Sandin kunde dock trösta sig med ett fint mål – säsongens andra.

NATTENS SVENSKAR

Elias Lindholm, Vancouver Canucks

– Två mål direkt i första matchen med nya laget. Yes, så gör man entré.

Samuel Ersson, Philadelphia Flyers

– Såg med ett antal riktigt håriga räddningar till att Flyers bröt en fem matcher lång förlustsvit.

Jacob Markström, Calgary Flames

– Stod för 21 räddningar och en assist när Calgary skrällde i Boston.

Jesper Bratt, New Jersey Devils

– Sprängde 20-målsvallen, och passade fram till ett mål, i den meriterande hemmasegern mot Avalanche.