Luleå slog Leksand – fortsatt i serietopp

Publicerad 2019-12-30

Janne Juvonen var rena väggen mot Luleås bombardemang.

Trots det räckte Leksandsmålvaktens insats inte till några poäng – detta efter att Karl Fabricius avgjort med sitt 100:e mål för Luleå.

– Det var väl på tiden, säger 37-åringen till C More efter 2–0-segern.

Leksands IF

Att det var serieledaren mot nästjumbon som drabbade samman i decenniets sista SHL-omgång var väl kanske inte jättesvårt för de tillresta att förstå i Coop Norrbotten arena.

Leksandsspelarna hade inte mycket att sätta emot spelmässigt mot ett Luleå som dominerade fullständigt på sin hemmais.

Skottstatistiken efter första perioden? 17–3 – men alltjämt 0–0 i matchen.

"Var helt otrolig"

Det kunde bortalaget tacka sin målvakt Janne Juvonen för. Finländaren hade verkligen att göra och radade upp den ena jätteräddningen efter den andra.

– Janne har räddat oss ganska många gånger den här perioden. Det är inte alls någon bra period från vår sida, sade Leksands Mattias Karlsson för C More i den första pausvilan.

– Han har varit helt otrolig. Han har räddat oss flera gånger.

Ologiskt nog var det i den andra perioden, då Luleåövertaget avtagit en aning, som hemmalaget fick utdelning.

Med tre minuter kvar grävde Jonas Berglund fram pucken till Karl Fabricius som helt fri kunde sätta 1–0.

– Andra perioden är vi inte alls nöjda med. Vi tar sämre puckbeslut. Vi tvingas spela i egen zon och låter dem komma in alldeles för lätt, sade den 37-årige målskytten.

Befäster serieledningen

Vars fullträff var hans 100:e någonsin i Luleåtröjan.

– Det var väl på tiden, sade Fabricus med ett leende.

Ett mål till blev det i matchen – men då utan Juvonen mellan stolparna.

I ett försök att kvittera med sex spelare på isen tappade Leksand pucken till Juhani Tyrväinen som i tomt mål kunde sätta slutresultatet, 2–0 till Luleå.

– Jag tycker vi vinner rättvist över 60 minuter, sade hemmalagets Niklas Olausson till C More efter matchen.

I och med vinsten kan Luleå fira nyår som serieledare med fyra poängs marginal ned till Frölunda.

Leksand är kvar på 13:e plats, en poäng bakom Linköping på säker mark i tabellen.