Schweiz jätteskräll – möter Tre Kronor i VM-final

Uppdaterad 2018-05-21 | Publicerad 2018-05-19

STOCKHOLM/KÖPENHAMN. Schweiz svarade för en jätteknall.

Succénationen chockade Kanada, vann med 3–2 – och får möta Tre Kronor i morgonkvällens VM-final.

– Det blir grymt. Jag älskar det. Det var mitt mål att spela mot Sverige i finalen och nu händer det, säger förre HV-forwarden Kevin Fiala till Sportbladet.

De skrällde redan i kvartsfinalen och slog ut Finland.

Men i semifinalen trodde förmodligen de flesta att Schweiz framgångssaga skulle ta slut när de ställdes mot ett stjärnspäckat Kanada.

Den rödvita lagmaskinen lät sig dock inte skrämmas av Connor McDavid och gänget.

Schweizarna – med svenske Tommy Albelin som assisterande förbundskapten – chockade Kanada i den första perioden med ett frejdigt och offensivt spel. Efter att Schweiz bränt tre frilägen, och missat öppet mål, kom till slut utdelningen.

Klapp-klapp-spel

Tristan Scherwey kom flygande längs vänsterkanten och pricksköt in 1–0-målet i den bortre burgaveln.

I mellanperioden vaknade Kanada och kvitterade genom Bo Horvat, men knappt tre minuter senare var Schweiz tillbaka i ledning.

Efter ett klapp-klapp-spel i numerärt överläge stötte Gregory Hofmann in pucken i öppet mål på Kevin Fialas passning.

Avgjorde i tredje perioden

När Gaetan Haas sedan sköt 3–1 till Schweiz sex minuter in i tredje perioden var jätteskrällen ett faktum.

Kanada etablerade en jättepress i slutskedet och fick in en 3–2-reducering. Men Schweiz höll ut och i stället för en repris på förra årets guldmatch får Tre Kronor nu möta Schweiz i VM-finalen.

– Finalen blir en stor möjlighet för oss, man vet inte om vi får uppleva det igen. Vi ska göra allt vi kan för att vinna, säger stjärnan Nino Niederreiter som fanns med när Schweiz senast spelade VM-final, mot just Tre Kronor i Globen.

För tidigare HV-forwarden Kevin Fiala, 21, blir det en väldigt speciellt möte. Han har många år i HV bakom sig, pratar flytande svenska och har även en lägenhet i Göteborg.

– Det blir grymt. Jag älskar det. Det var mitt mål att spela mot Sverige i finalen och nu händer det, säger den nuvarande Nashvillespelaren.

Du spelade inte 2013, men vad minns du från finalen för fem år sedan?

– Att vi förlorade, det minns jag. Det är dags för revansch.