Helgalen match – mästaren förlorade igen

Publicerad 2019-01-23

Regerande Stanley Cup-mästaren Washington kom till match mot San Jose med fem raka förluster och ett krismöte bakom sig.

Då pumpade laget på, pangade in sex mål – inkluderat ett hattrick av Alex Ovetjkin – men... förlorade!

– Det är inte acceptabelt, sa Caps-tränaren Todd Reirden efter sjuka 6–7.

Matchen i Capital One Arena är förmodligen NHL-säsongens vildaste och märkligaste hittills.

Det började direkt efter första nedsläpp. Efter tolv sekunder hade Joe Pavelski gett gästande San Jose ledningen – klubbens tredje snabbaste mål någonsin.

Men Washington vände till 3–2 innan första pausen efter mål av Alexander Ovetjkin, André Burakovsky och T.J Oshie.

Lugnare i andra?

Nej. Det fortsatte med öppna spjäll åt båda hållen, vassa chanser i vart och vartannat anfall och målfest. Efter två perioder var ställningen 5–4 – med bud på mer – efter bland annat ännu ett Ovetjkin-mål (båda gångerna assisterad av Nicklas Bäckström).

Dubbla hattrick

I tredje såg det ut som att Capitals skulle ta en efterlängtad seger när ”Ovie” fullbordade hattricket och med totalt 36 mål åter ryckte i skytteligan.

Men det skulle komma mer.

Tomas Hertl reducerade till 6–5 halvvägs in i perioden och med exakt en (!) sekund kvar av perioden stötte Evander Kane in 6–6-pucken från nära håll.

I förlängningen slog tjecken Hertl till på nytt – likt Ovetjkin med sitt tredje mål – och avgjorde till 7–6.

Då postade Capitals Twitter-konto: ”No words”.

Efteråt var det tomma blickar och tunga känslor hos mästarna.

– Det här var inte Washington Capitals-hockey. Att gå chans mot chans mot ett lag som har den eldkraften håller inte. Vi lärde oss en hård läxa i kväll igen. Det här är inte acceptabelt och kommer inte att hålla i långa loppet. Inte en chans, sa pressade coachen Todd Reirden till den samlade mediakåren.

”Känns som en röra”

Därmed är Washingtons förlustsvit nu sex matcher lång – den längsta sedan januari 2014.

Dagen efter hemska 5–8 mot Chicago senast höll spelarna ett krismöte och diskuterade den djupa svackan.

– Några saker känns som en röra just nu. Att ge upp åtta mål ger ingen bra känsla, så vi hade en liten pratstund i går och en större i morse. Vi försöker få klarhet i några saker som behöver förbättras, sa backen Matt Niskanen då.

I de sex förlusterna har laget släppt in 36 (!) mål och redan kommande natt väntar tuffa Toronto på bortaplan innan All Star-uppehållet.

För San Jose, fortfarande med Erik Karlsson på skadelistan, var det fjärde raka matchen med sex insläppta mål. Skillnaden denna gång: en seger.

Arizona vann borta mot Ottawa med 3–2 efter att Vinnie Hinostroza gjort två mål och assisterat till det tredje.

Robin Lehner räddade 38 av 40 skott, men New York Islanders föll ändå borta mot Chicago med 2–3 efter straffar och den fem matcher långa vinstsviten blev bruten.

Vid läget 2–2 i mitten av den tredje perioden räddade Chicagos back Erik Gustafsson – med rumpan – på mållinjen när Mathew Barzal redan överlistat burväktaren Cam Ward.

Gustav Nyquist hade en assist när Detroit vann borta mot Edmonton med 3–2.

Alex Ovechkin satte ett hattrick mot San Jose Sharks nära mästarna föll.