Succé för Elias Pettersson igen – två nya mål

Hyllas stort: ”Alltid kul att göra mål”

Publicerad 2018-10-30

Elias Petterssons megasuccé fortsätter.

I natt smällde NHL-nykomlingen – i sin andra match efter comebacken – in två nya fullträffar.

Det gav Vancouver en 5–2-seger och knäckte Minnesotas fem matcher långa segersvit.

Med sju mål på lika många matcher toppar Pettersson rookieligorna överlägset.

– Vi ser starten på en karriär som kommer att bli speciell, sa NHL-legendaren Brian Burke i Sportsnets studio.

19-årige Elias Pettersson ådrog sig en hjärnskakning när Florida-backen Mike Matheson vräkte omkull honom den 13 oktober. Det gjorde att han missade de sex nästföljande matcherna.

I comebacken i söndags gick Pettersson och Canucks av isen mållösa i 0–5-förlusten mot Pittsburgh.

Skakad efter skadan? Absolut inte.

För i natt talade Elias Petterssons klubba igen.

I hemmamötet med Minnesota slog han till – två gånger om.

Vid läget 2–1 till Vancouver drygt sex minuter in i den andra perioden fick Elias en macka från backen Michael del Zotto. Ett direktskott och en sekund senare satt pucken högt i nät bakom Wild-målvakten Devan Dubnyk.

– Jag visste att jag skulle skjuta direkt om jag fick pucken och det var en perfekt passning, säger Elias Pettersson.

Och i den tredje perioden, efter att Wild reducerat, kom Pettersson fri mot Dubnyk och sprätte iskallt in 4–2 ribba in.

Till slut vann hemmalaget med 5–2 och fansen i Rogers Arena var saliga efter svenskens nya succé. På plats fanns också Elias föräldrar: pappa Torbjörn och mamma Irene.

Jättehyllning i tv

I Sportsnets sändning i Kanada hyllades Elias Pettersson enormt av NHL-legendaren Brian Burke, 63 – tidigare general manager i Vancouver (1998–2004) och fyra andra NHL-klubbar (Calgary, Anaheim, Toronto, Hartford).

Det var Burke som valde Daniel och Henrik Sedin som tvåa och trea i draften 1999.

Nu, säsongen efter att Sedinarna avslutat sina karriären, ser han en ny svensk superstjärna i vardande.

– Du börjar se något speciellt. Det är verkligen coolt. När en spelare kommer till ligan och vi ser lite magi direkt från början förstår du att det bara kommer att fortsätta, att killen bara blir ännu bättre, sa Burke.

Och fortsatte:

– Han gör två fantastiska mål, han leder kedjan i anfallen som en center ska göra, han blockerar skott... vi ser starten på en karriär som kommer att bli speciell.

Rycker i rookieligan

Elias Petterson toppar nykomlingarnas mål- och poängliga, trots att han spelat färre matcher än de närmaste konkurrenterna.

På sju matcher har 19-åringen producerat lika många mål och därtill har han även tre assist. Ottawas Maxime Lajoie ligger tvåa på 7 (4+3) poäng på tio matcher.

Själv var Elias Pettersson sansad efter matchen.

– Det är alltid kul att göra mål, men det viktigaste var att vi studsade tillbaka efter senaste hemmamatchen mot Pittsburgh (0–5-förlust), säger svensken.

Jakob Markström stod i Vancouver kasse och räddade 37 av de 39 skotten.

Canucks nästa match spelas natten mellan torsdag och fredag svensk tid då Chicago gästar västra Kanada.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se