Landeskog ska opereras igen – missar nästa säsong

Stjärnans första ord efter mardrömsbeskedet

Uppdaterad 2023-05-10 | Publicerad 2023-05-09

Gabriel Landeskog vann Stanley Cup för ett knappt år sedan.

Nu ska 30-åringen återigen knäopereras och missar hela nästa säsong – men han ser fram emot utmaningen.

– Jag har aldrig funderat på att lägga av, säger han.

Följ ämnen
NHL

Colorado Avalanches Gabriel Landeskog opererade knäet i höstas och gjorde inte en enda match under hela säsongen innan laget åkte ur NHL-slutspelet mot Seattle för några veckor sedan.

Redan nu står det klart att den svenska lagkaptenen ska genomföra ytterligare en knäoperation och missa ännu en säsong. Han kommer att genomgå en brosktransplantation i sitt högra knä under onsdagen på University Medical Center i Chicago.

Landeskog höll en pressträff under tisdagen där han berättade om sina tankar inför den stora utmaning han står inför.

– Jag har inte läst på så här mycket sedan jag gick i gymnasiet. Jag har kollat upp mycket tillsammans med våra läkare i laget. Jag har pratat med flera läkare och experter för att få deras syn på det och lära mig mer om olika möjligheter. Det här är det alternativ som är det bästa för att jag ska kunna komma tillbaka och spela hockey igen, säger han.

”Inte ens nära”

Operationen han ska göra under onsdagen var på tal redan i september förra året. Då valde man i stället att göra en annan typ av operation och från början kommunicerade Colorado ut att han beräknades vara borta runt tre månader.

– I oktober tänkte vi att det skulle ta den tid som behövdes och inte skynda på något i onödan. Vi trodde att knäet skulle svara annorlunda på rehaben. Vi gjorde bra framsteg men när jag väl gick på is var det inte ens nära att vara tillräckligt bra. Då i oktober kändes det som att den här operationen jag ska göra nu inte ens var på kartan. Jag ville ta rätt beslut i rätt ordning. Knäet svarade inte på det sättet som vi hade hoppats och då får man byta riktning, säger Landeskog.

Har du varit rädd för att det här är en skada som kan vara karriärshotande?

– Om jag ska vara helt ärlig har jag aldrig känt att det skulle vara karriärshotande. Jag har känt ett förtroende och en säkerhet i att vi kommer hitta rätt. Jag känner att beslutet med den här operationen i morgon är helt rätt. Det kommer att vara en lång och tuff väg tillbaka men jag ser fram emot att ta första steget i morgon.

Gabriel Landeskog missar en till säsong.

Kontakt med NBA-stjärnan

Landeskog berättar att han har pratat mycket med NBA-stjärnan Lonzo Ball, till vardags i Chicago Bulls. Ball har haft samma knäproblem och genomgick för några veckor sedan samma typ av operation.

– Det är skönt att prata med någon som gått igenom samma frustration. Vissa dagar känns det som att man gör framsteg men sedan blir man konstant påmind om att man inte alls är nära och det är skönt att kunna relatera till någon som har gått igenom det. Han är några veckor före mig i sitt schema och han har delat med sig lite av hur det har varit de första veckorna. Jag kommer nog höra av mig till honom då och då, säger Landeskog.

Lonzo Ball.

”Brutal process”

Tidigare NHL-spelaren Marc Methot, som bland annat spelade med Erik Karlsson i Ottawa, skriver på Twitter att han har gjort en likadan operation. Även den utförd av läkaren Brian Cole.

”Jag gjorde en likadan operation på mitt vänstra knä. Det är en brutal rehabiliteringsprocess och mitt knä återhämtade sig aldrig till den grad att det var möjligt att åka skridskor på NHL-nivå igen. Men jag önskar honom allt gott och jag hoppas att han kan spela igen”, skriver Methot.

För ett knappt år sedan vann Colorado Stanley Cup och Landeskog fick lyfta bucklan. Landeskogs kontrakt med Colorado sträcker sig fram till sommaren 2029. 

Marc Methot.

LÄS VIDARE