Småkronorna tog brons i U18-VM

Uppdaterad 2018-04-30 | Publicerad 2018-04-29

Efter förlusten mot Finland i semifinalen ställdes småkronorna mot Tjeckien i bronsmatchen.

Väl där hade Sverige inga större problem att ta hem bronsmedaljen.

Efter en drömstart kunde Sverige till slut vinna med 5–2.

Det var ett besviket Sverige efter förlusten i semifinalen mot Finland. Men i bronsmatchen mot Tjeckien hade Sverige skakat av sig besvikelsen.

För i matchen om bronsmedaljen fick Sverige bästa tänkbara start. Redan efter fem minuters spel styrde Oskar Bäck snyggt in Adam Ginnings skott till 1–0. Bara minuter senare var det dags igen. I numerärt överläge dubblade Nikola Pasic Sveriges ledning. Linköpings-talangens tredje mål i turneringen.

Karel Plasek reducerade för gästerna innan Marcus Westfält gjorde 3–1 i powerplay innan den första perioden var över.

Kaptenen avgjorde

Michal Teply reducerade i början av den andra perioden efter en tilltrasslad situation. Närmre än så kom man dock inte. Filip Johansson satte sitt första mål för turneringen när han gjorde 4–2 halvvägs in i mittenakten.

I början av den tredje perioden skulle Sverige stänga butiken. Kapten Adam Ginning gjorde sitt första mål i turneringen när han satte dit 5–2 i början av tredje. Sverige kunde sedan hålla undan och ta hem bronsmedaljen.

Sverige har aldrig vunnit guld i U18-sammanhang. Men bronsmedaljen blev småkronornas nionde medalj genom tiderna, fem silver och fyra brons. Senast Sverige tog medalj var 2016 när man förlorade finalen mot Finland.

Finland spelade hem guldet efter ett sent avgörande mot USA. Niklas Nordgren gjorde 3–2 och blev Finlands stora hjälte.